Het IBAN nummer

IBAN staat voor International Bank Account Number. In België is je IBAN-nummer een code van 16 tekens (cijfers en letters) die internationaal erkend is. Het stelt banken wereldwijd in staat om geld over te maken.

Iban nummer uitgelegd

Wat betekenen de verschillende groepen tekens in jouw IBAN-code?

Elke groep tekens vertegenwoordigt een element dat betrekking heeft op je bankrekening. Het IBAN nummer wordt anders voorgesteld dan een nationaal rekeningnummer: het is altijd opgesplitst in groepen van 4 tekens, gescheiden door een spatie.

In België wordt de IBAN-code als volgt onderverdeeld:

De eerste twee letters zijn voor de landcode: BE voor België. Daarna volgt een tweecijferige controletoets. Vervolgens komen er drie tekens van de BIC/SWIFT-code van de bank, gevolgd door een zeven cijferige code voor het bankrekeningnummer. Tot slot volgt nog een tweecijferig controlegetal van het Belgische banknummer.

Een voorbeeld van een IBAN-code voor een bankrekening in België ziet er zo uit: BE12 1234 1234 1234 1234 1234 1234.

En omdat een foto meer waard is dan lange teksten, is hier een geïllustreerd voorbeeld van een IBAN-nummer.

Composition numero de compte iban

Courtesy Claude Leloup: https://claudeleloup.developpez.com/tutoriels/access/calcul-du-code-iban/

Maar aangezien er evenveel IBAN-rekeningen zijn als er bankrekeningen zijn, kunnen we je duidelijk een lijst geven van IBAN-codes voor verschillende banken, zoals de IBAN ING-code, IBAN Belfius-code, IBAN Fortis-code, IBAN Bpost-code, IBAN CBC-code, enzovoort. Zo kun je gemakkelijk de juiste IBAN-code vinden voor elke bankrekening.

Waar vind je je IBAN-nummer?

Je IBAN-nummer staat meestal vermeld op je bankafschriften, in je online bankomgeving of op je bankkaart. Als je het niet kunt vinden, kun je altijd contact opnemen met je bank voor assistentie. Er zijn ook websites waarmee je jouw IBAN-nummer kunt berekenen aan de hand van jouw bankrekeningnummer.

Wat gebeurt er als je de verkeerde IBAN-code invoert bij het aanvragen van een overschrijving?

Wanneer je een overschrijving doet, is het de IBAN-code die de gegevens van de ontvanger bepaalt, dus het is van cruciaal belang ervoor te zorgen dat je geld niet per ongeluk naar een verkeerde rekening wordt overgemaakt. Als je een IBAN-nummer kiest dat niet bestaat, wordt je geld niet afgeschreven, maar de bank kan je wel kosten in rekening brengen voor een ongeldige betaling. Gelukkig zal het “controlegetal” je helpen bij het uitvoeren van een correcte overschrijving via PC Banking of een bankterminal.

Controlecijfer van het IBAN nummer

Het “controlecijfer” wordt berekend als het verschil tussen 98 en de rest van de deling van een bepaald getal door 97. Deze berekening wordt uitgevoerd met behulp van twee nummers die het “controlegetal” worden genoemd. Dit zorgt ervoor dat de IBAN-code correct wordt gevalideerd en dat betalingen nauwkeurig worden verwerkt.

Logique de check digit des comptes iban

Wat is de beste bankrekening van het moment?

Icone check Geen inkomensvereisten en open voor 190 nationaliteiten

Nickel
Jaarlijkse kosten : 20€/jaar
Transactie vergoedingen: Croix rouge
Geldopname: 3 gratis geldopnames/maand, daarna €0,5/geldopname
Online opening: Online of in een Nickel verkooppunt
Bankkaart: 1 Debet Mastercard
Kredietkaart: Croix rouge
Andere PLUS punten: Netwerk van Nickel verkooppunten
Andere min punten: Geen kredietkaart
Een eenvoudig te openen rekening, onafhankelijk van een bank, met lage kosten, een netwerk van verkooppunten en Mastercard betaalmogelijkheid.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px