Bankrekening openen?

Zichtrekening of lopende rekening nodig? Vergelijk alle Belgische banken en kies voor de beste formule in functie van uw behoeften en persoonlijke situatie

lopende rekening kiezen

Hoe kies ik een zichtrekening? Welke bank moet u kiezen?

Als er een bankrekening is waar niemand zonder kan, dan is het wel de zichtrekening. Dankzij deze lopende rekening kunnen we:

  • onze dagelijkse betalingen doen met een bank- of kredietkaart;
  • geld opnemen bij geldautomaten;
  • het maken van overschrijvingen, doorlopende opdrachten of incasso’s;
  • en nog veel meer…

Dit is dus het belangrijkste instrument voor de interactie met ons geld op dagelijkse basis. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig en doordacht voor de beste zichtrekening te kiezen.

Het kiezen van een zichtrekening in functie van uw situatie en noden

Uw persoonlijke situatie is een belangrijke overweging bij de keuze van uw bankrekening. Bijvoorbeeld:

  • Als u een student bent, gaat uw keuze natuurlijk naar een jongerenaccount om te kunnen profiteren van voordelige voorwaarden (korting of gratis beheerkosten, gratis kredietkaart, …).
  • Wanneer u een koppel bent, geeft u de voorkeur aan een pakketoplossing met meerdere zichtrekeningen die het dagelijkse gezamenlijke beheer vergemakkelijkt en vele andere voordelen biedt. Het is dus belangrijk om een goed overzicht te hebben van de formules die de banken in België aanbieden om een goede beslissing te kunnen nemen.

Aan de andere kant kan het zijn dat u specifieke behoeften heeft, waardoor u minder mogelijkheden heeft. Als u bijvoorbeeld uw transacties in andere valuta’s dan de euro wil beheren, vervalt de mogelijkheid van een gratis online rekening. Want deze laatste is vaak beperkt is tot de euro. Ander voorbeeld; als het hebben van een kredietkaart gekoppeld aan uw zichtrekening een belangrijk criterium voor u is, weet dan dat sommige alternatieven deze optie niet bieden. Nogmaals, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, zodat u met kennis van zaken de juiste bank kan kiezen.

Online bankieren, een oplossing die niet voor iedereen geschikt is

Beheer uw rekening en transacties via het internet is handig

maar een voorwaarde voor deze flexibiliteit is vertrouwd te zijn met de “computer”…

Inderdaad, het is moeilijk voor te stellen om een online rekening te hebben als u moeite heeft met het versturen van een e-mail ?. We kunnen u alleen maar aanmoedigen om de sprong te wagen en gebruik te maken van deze digitale diensten. Maar het is zeker geen verplichting om desnoods over te stappen naar een klassieke zichtrekening. Dit type rekening is niet gratis, maar opent de deur naar andere mogelijkheden. Daarnaast kunt u gebruik maken van online en mobiele applicaties, Zoomit, … maar u heeft ook het recht om transacties in een filiaal uit te voeren.

Hoe kiezen voor een bank die u vertrouwt

De bank waar we onze zichtrekening hebben, noemen we vaak “onze bank”. Zeggen we niet vaak “mijn bank…” of “ik ben bij…” als we er over praten? Gezien deze bijna “persoonlijke” relatie is het in ons belang om te kiezen voor een organisatie die vertrouwen wekt in zowel haar reputatie als in het aanbod van bankdiensten en -producten.
Dit tweede punt is vooral belangrijk om te voorkomen dat we in de toekomst moeten verhuizen naar een andere bank. Bijvoorbeeld, als we een nieuwe behoefte hebben en geen oplossing hiervoor vinden bij onze huidige bank.
Bovendien hebben we door het centraliseren van onze contracten meer gewicht in de ogen van onze bankier, waarvan we op een gegeven moment zouden kunnen profiteren.

Simulatieplatformen, een essentieel hulpmiddel bij de keuze van uw zichtrekening

Er is geen one-size-fits-all oplossing voor het kiezen van een zichtrekening. Uw persoonlijke situatie, uw behoeften en uw voorkeuren zijn allemaal criteria die in aanmerking moeten worden genomen en vergeleken moeten worden met het aanbod van de Belgische bankinstellingen.
De vergelijking van de zichtrekeningen toont u een selectie van gratis zichtrekeningen, paketten, klassieke bankrekeningen en jongerenrekeningen, … allen aangepast aan alle behoeften. Dankzij deze vergelijking kunt u in één oogopslag de specifieke kenmerken en voordelen van elke formule zien, waardoor u gemakkelijker de zichtrekening kunt vinden die perfect is aanleunt bij uw profiel.

Vergelijk de zichtrekeningen in België >>>

Bankkosten voor de lopende rekening

De bankkosten zijn afhankelijk van de bank, dus u moet een vergelijkend onderzoek doen voordat u een beslissing kan nemen.

Kosten voor onderhoud

In deze onderhoudskosten zijn de openingskosten inbegrepen die u in rekening worden gebracht bij de ondertekening van het contract.
U betaalt dan de reguliere beheersvergoedingen – maandelijks of driemaandelijks – die de bank in rekening brengt om uw geld dagelijks te beheren.
Op de dag dat u uw rekening sluit, wordt er een sluitingsvergoeding in rekening gebracht.

Vergoedingen voor banktransacties

De bankkosten zijn afhankelijk van het feit of u kiest voor een all-inclusive of een op maat gemaakt pakket.
Ze zijn als volgt:

  • opnames met uw bankkaart bij de geldautomaten;
  • al uw transacties aan de balie;
  • papieren overdrachten, zowel nationaal als internationaal;
  • geweigerde transacties, inclusief doorlopende opdrachten.

Ook hier is een vergelijkende studie welkom, aangezien elke bank haar eigen tarieven toepast, evenals andere kosten voor andere diensten.
U moet altijd voorzichtig zijn met banken die beweren dat ze gratis zichtrekeningen aanbieden. Er zijn – bijna – altijd kosten voor bepaalde transacties, met name voor het gebruik van uw bankkaart.
Online banken zijn vaak goedkoper en misschien zelfs wel gratis, maar u moet alle voorwaarden zorgvuldig controleren. Internet bankieren betekent niet dat u geen contactpersoon heeft. Door de toename van het aantal online banken, die elk moeten concurreren met de diensten van de andere, bieden veel van hen adviseurs aan die gemakkelijk te bereiken zijn via chat of telefoon. Zo kunt u zich ervan vergewissen dat u hun contract hebt begrepen en dus geen blinde verplichtingen aangaat. Kiezen voor een zichtrekening betekent in de eerste plaats een goede analyse maken van de aanbiedingen.

De verschillende soorten zichtrekeningen

De all-in zichtrekening

Deze rekening is een pakket met een vast bedrag. Het kan u toelaten om bepaalde onbeperkte aandelen te hebben, maar ook een beperkt aantal transacties. Als u de limiet overschrijdt, betaalt u een toeslag.

De op maat gemaakte zichtrekening

Het stelt u in staat om individueel te betalen voor de diensten die u gebruikt, zodat u niet hoeft te betalen voor diensten waar u niet zonder kan.

De online zichtrekening

Sommige rekeningen zijn alleen gekoppeld aan het internet en u heeft geen contact in een filiaal. Alle klassieke rekening bieden een persoonlijke online ruimte, maar het voordeel van zichtrekeningen die enkel online zijn is dat ze vaak minder duur zijn.
Afhankelijk van de banken heeft u specifieke rekeningen die gericht zijn op een specifiek publiek, zoals jongerenrekeningen, de gezamenlijke zichtrekening voor koppels, enz.

Aan de lopende rekening gekoppelde betaalmiddelen

De bank biedt u uiteraard ook hulpmiddelen om uw dagelijkse uitgaven te beheren.

De bankkaart

Het stelt u in staat om te betalen in een fysieke winkel, in een online winkel en om geld op te nemen bij een geldautomaat.

De kredietkaart

Als u een kredietkaart aanvraagt, wordt er meestal een domiciliëring uitgevoerd zodat uw uitgaven één keer per maand van uw zichtrekening worden afgeschreven.

Bankoverschrijvingen

Met de zichtrekening kunt u overschrijvingen doen naar een persoonlijke of zakelijke rekening. U kunt ook overschrijvingen doen naar uw eigen rekeningen, als u bijvoorbeeld een spaarrekening of een zichtrekening heeft bij een andere bank.
De bankverrichtingen worden uitgevoerd aan uw bankloket, op een bankterminal of vanuit uw persoonlijke internetruimte, die toegankelijk is via de online website van uw bank, of via de applicatie op een smartphone of tablet.
U kunt kiezen tussen twee soorten transfers:

  1. de domiciliëring is een mandaat van uw schuldeisers dat hen machtigt om hun facturen rechtstreeks aan de bank voor te leggen;
  2. u kunt ook een doorlopende opdracht opzetten voor uw terugkerende kosten, bijvoorbeeld voor uw huur of naar een spaarrekening. Het is aan u om de hoeveelheid en de frequentie te bepalen. De doorlopende overdracht is flexibel en u kunt deze te allen tijde wijzigen of verwijderen.

Inhoudstafel
Vond u deze gids nuttig bij het kiezen van uw bankrekening?
Laat het uw vrienden en familie dan weten, het kan hen helpen bij hun keuze!

LAATSTE NIEUWS OMTRENT BANREKENINGEN

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px