Zichtrekening vergelijken
Om je dagelijkse bankzaken te regelen, zoals winkelaankopen, overschrijvingen en het betalen van rekeningen, heb je een zichtrekening, ofwel bankrekening, nodig.
Vergelijk en kies de zichtrekening die het beste bij jouw persoonlijke behoeften past.
Heb je toch nog vragen? Neem dan een kijkje naar onze uitgebreide gids over zichtrekeningen.
U betaalt alleen voor wat u gebruikt!



De 100% mobiel bank



*Voor stortingen van meer dan 50.000 euro kan een factuur nodig zijn.
Geen vereisten inzake storting of inkomen en geen commissies op buitenlandse betalingen
Geen provisies meer op betalingen in vreemde valuta wanneer u de eurozone verlaat
3 tot 5 keer gratis* binnen de eurozone elke maand: 5 als uw N26-rekening uw hoofdrekening is
Uw internationale bankoverschrijvingen in meer dan 38 verschillende valuta’s
N26 overschrijdt 1 miljoen klanten in Frankrijk!
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Op maat zichtrekening & gepersonaliseerde relatie



Zichtrekening op maat & gepersonaliseerde relatie



Onderhoud van CBC-rekeningen
Terbeschikkingstelling van 2 debetkaarten
Onbeperkt aantal handmatige en/of elektronische debetverrichtingen
Self Bank, uw bankzaken met uw CBC-debetkaart bij onze geldautomaten, 24/7
CBC Touch, CBC Live en CBC Mobile: transacties op pc, tablet of smartphone, 24/7
Jaarlijkse personalisatie van uw CBC-debetkaarten met een nieuwe foto
Vervanging van uw CBC debetkaart of CBC kredietkaart
Real-time bewerking



Jongerenrekening = gratis Plusrekening tot 24 jaar!








Geen inkomensvereisten en open voor 190 nationaliteiten



Gratis betaalrekening




- Gratis: opening, beheer, debetkaart, onbeperkte elektronische transacties in euro (overschrijvingen, betalingen, opnames, domiciliëringen, doorlopende betalingsopdrachten) in de SEPA-zone (Single European Payments Area)
- Mobiel en op elk moment: beheer via Beobank Online vanop uw computer, smartphone, tablet of in Self’Bank
- Andere voordelen: onbeperkte telefonische toegang tot het Beobank Service Center
Terugbetaald als je niet spaart




Dagelijks Bankieren
- Zichtrekening
- Kredietkaart
- Overschrijvingen
- Apple Pay
- Google Pay
- Wisselkoers buitenlandse valuta
- Gratis geld afhalen bij de geldautomaat
Sparen
- Termijnrekening
- Spaarrekening
Leningen
- Persoonlijke leningen
- Lening herfinanciering
- Kasreserve
Investeringen
- Vermogensbeheer ETF
MoneyMax™
- Max Loans
- Max Bills
- Max Deposit
- Max Shopping
- Max Insurance
AdviseME
- 24/7 Financiële bijstand
Wat is een zichtrekening?
Een zichtrekening is een bankrekening die je dagelijks gebruikt voor al je financiële transacties. In de eerste plaats stelt een zichtrekening je in staat om je eigen geld te beheren op een gemakkelijke en toegankelijke manier. Zo kan je met een zichtrekening geld storten, opnemen en overschrijven, en het is het bovendien de plek waar je jouw inkomsten (zoals een loon) op ontvangt.
Bankrekeningen worden aangeboden door zowel traditionele banken als neobanken, ook wel online banken genoemd.
Met je zichtrekening kun je bovendien ook in het rood staan, dat wil zeggen dat je een negatief saldo kan hebben. Dit is mogelijk dankzij de kredietlimiet die met je bank is afgesproken tijdens het ondertekenen van je contract.

Goed om te weten: Als je in het rood staat bij de bank, kan dit voor een onbepaalde tijd zijn, en bepaal jij zelf hoe snel je het negatief saldo terugbetaalt. In ruil betaal je rente over het geld dat je leent. Dit kan gebeuren met behulp van een kasreserve.
Een zichtrekening kan ofwel een klassieke rekening zijn die wordt beheerd door de traditionele fysieke bankkantoren, of een online rekening die volledig via het internet wordt beheerd. Het verschil zit voornamelijk in de toegankelijkheid en dienstverlening. We hebben daarom alle voor- en nadelen nog even op een rijtje gezet.
De betalingsmethoden gekoppeld aan de bankrekening
Wanneer je een bankrekening opent, biedt de bank je verschillende betaalmethoden aan om je in staat te stellen je dagelijkse uitgaven te beheren:
De debetkaart
Met een debetkaart betaal je in fysieke winkels, online winkels en haal je geld op bij geldautomaten.
De kredietkaart
Als je een kredietkaart aanvraagt, zal er meestal een automatische incasso zijn, waarbij je uitgaven eenmaal per maand van je zichtrekening worden afgeschreven.
Wat zijn de verschillen tussen de debetkaart en de kredietkaart? Ontdek alles dat je moet weten om een goede keuze te maken tussen deze twee betaalkaarten.
Bankoverschrijvingen
et een zichtrekening heb je de mogelijkheid om bankoverschrijvingen te doen naar jouw persoonlijke bank- of zakelijke rekening. Je kunt ook overschrijvingen doen naar je eigen rekeningen, zoals een spaarrekening, of naar een bankrekening bij een andere bank.
Wat is het verschil tussen een doorlopende opdracht en een domiciliëring? Leer er alles over in dit artikel!
De verschillende soorten bankrekeningen

Gratis online rekening
Voor persoonlijke uitgaven in het dagelijks leven.

Gemeenschappelijke rekening
Vaak geopend voor gemeenschappelijke huishoudelijke uitgaven.

Jongerenrekening
Een rekening bedoeld voor mensen tot 28 jaar en vaak gratis.
Een online zichtrekening versus een traditionele zichtrekening
Kies je een online zichtrekening of een traditionele zichtrekening? Wij helpen je de beste keuze maken. Hieronder vind je enkele onderscheidende elementen die je kunnen helpen beslissen.
De kosteloosheid
Een online bankrekening is in de meeste gevallen gratis. Dat is logisch, aangezien je in dit geval al je transacties zelf uitvoert en je bank geen infrastructuur of personeel in de filialen hoeft te hebben.
De ondersteuning
Door een zichtrekening te openen bij een traditionele bank, heb je altijd de mogelijkheid om advies te krijgen over het beheer van je financiën. Deze persoonlijke ondersteuning vind, afhankelijk van de vraag en situatie, plaats via een afspraak in een bankfiliaal of via een speciale telefoonlijn.
Kies je voor een online zichtrekening, dan heb je niet de mogelijkheid om een afspraak in een bankfiliaal te regelen. Natuurlijk heb je wel nog de mogelijkheid tot ondersteuning via telefoon of op zijn minst via chat.
Ben je op zoek naar een persoonlijke ondersteuning voor al jouw financiële vragen? Dan is het openen van een zichtrekening bij een traditionele bank de beste keuze.
De voordelen van een traditionele zichtrekening
Met een “klassieke” zichtrekening ben je gemachtigd om bepaalde transacties in een filiaal uit te voeren, zoals opnames/stortingen aan de balie. Je hebt ook aanvullende betaalmogelijkheden zoals papieren overschrijvingen of cheques.
Let op! Hoewel deze transacties, bekend als “handmatige debettransacties”, over het algemeen gratis zijn, zijn ze niet onbeperkt. Na een bepaald aantal transacties kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.
De kosten van een zichtrekening
Opnames en elektronische betalingen buiten de Eurozone
Geldopnames bij geldautomaten en elektronische betalingen met je bankkaart zijn meestal gratis binnen de Eurozone. Echter, wanneer je buiten de Eurozone reist, worden er kosten in rekening gebracht bij elk gebruik. Deze bestaan uit de volgende kosten:
- Verwerkingskosten (vaste vergoeding + % van het transactiebedrag),
- Valutawisselkosten (% van het transactiebedrag).
Handig om te weten: als je naar het buitenland reist, is betalen met je kredietkaart vaak de voordeligste optie. Een debit- of kredietkaart: ontdek welke kaart je moet kiezen om in het buitenland te betalen.
Kosten voor manuele bankverrichtingen
Dankzij de bankapplicaties die door banken worden aangeboden, kan het beheer van een zichtrekening vaak volledig online worden uitgevoerd. Maar wist je dat sommige bankinstellingen handmatige transacties toestaan tegen een vooraf bepaald tarief?
Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Het ontvangen van rekeningafschriften per post voor X euro/zending,
- Het uitvoeren van een papieren overschrijving voor X euro/overschrijving,
- Het uitvoeren van banktransacties in een filiaal voor X euro/transactie,
- …
Andere kosten die variëren van bank tot bank
- Vervangingskaart,
- Kaartlezer,
- Tweede debetkaart
- Kredietkaarten (basis, Gold of Platinum)
- …

Bankafschriften
Met toegang tot online bankieren voor iedereen, heb je toegang tot gratis digitale bankafschriften voor je bankrekening.
Maar wist je dat papieren bankafschriften niet meer automatisch worden verzonden? Daarom neem je best een kijkje in de algemene voorwaarden van je contract of je er recht op hebt of niet. Papieren afschriften die per post moeten worden verzonden, kunnen trouwens kosten met zich meebrengen.
Waarom zijn sommige betaalde zichtrekeningen duurder dan andere?
De kosten voor een zichtrekeningen variëren van de ene bankinstelling tot de andere. Maar het is belangrijk dat we even stilstaan bij het feit dat net het type bijbehorende bankkaart een aanzienlijk prijsverschil veroorzaakt.
Bij de meeste zichtrekeningen ontvang je een debetkaart. Als je een kredietkaart wilt, moet je daarbovenop een jaarlijkse bijdrage betalen. Gold- of Platinum-kaarten zorgen voor verdere prijsverhogingen, maar bieden op hun beurt hogere gebruikslimieten en verzekeringen die van pas kunnen komen bij het shoppen of reizen.
Hoe open je een zichtrekening in België?
Een zichtrekeningen openen is helemaal niet moeilijk! We hebben het eventjes voor jou toegelicht:
- Neem een kijkje naar de banken in onze vergelijkingstool om te zien welke zichtrekening het beste bij jouw behoeften past. Let op eventuele kosten, voorwaarden en voordelen die aan de rekeningen zijn gekoppeld.
- Zorg ervoor dat je de vereiste identificatiedocumenten bij de hand hebt, zoals een geldig paspoort of identiteitskaart en mogelijk ook een bewijs van woonplaats.
- Ga naar een fysiek kantoor of de website van de bank waar je de zichtrekening wilt openen. Als alternatief bieden veel banken ook de mogelijkheid om online een zichtrekening te openen via hun website.
- Vul het aanvraagformulier voor het openen van een zichtrekening in. Dit kan zowel op papier als digitaal, afhankelijk van de gekozen methode hierboven.
- Tijdens het openen van de zichtrekening moet je jezelf identificeren conform de geldende regelgeving. Dit kan onder andere gebeuren door middel van een elektronische handtekening (via itsme®) of het tonen van je identiteitsdocumenten aan een bankmedewerker.
- Sommige banken kunnen een initiële storting vragen om de zichtrekening te activeren. Zorg ervoor dat je het juiste bedrag bij de hand hebt, indien nodig.
- Na het succesvol openen van de zichtrekening ontvang je meestal een bankkaart (met kaartlezer) die je kunt gebruiken voor geldopnames, betalingen en andere banktransacties.
Kan de bank je aanvraag tot het openen van een zichtrekening weigeren?
e bank heeft het recht om jouw aanvraag tot het openen van een bankrekening te weigeren. Dit kan bijvoorbeeld in het geval dat je:
- Al een zichtrekening of andere rekeningen bij een bank hebt;
- Een leningsovereenkomst verkregen van € 6000 of meer;
- Je bent veroordeeld voor fraude, faillissement, vervalsing, misbruik van vertrouwen of witwassen van geld.
De bank heeft tot tien dagen vanaf jouw verzoek de tijd om de weigering van jouw aanvraag te communiceren. Bovendien zal de bank tegelijkertijd de bemiddelingsdienst contacteren. Je kan dan bovendien zelf beroep doen op deze bemiddelingsdienst bij het helpen vinden van een bankinstelling die je zou kunnen accepteren.
Wie kan een zichtrekening openen in België?
Iedereen die in België woont, kan minstens één zichtrekening openen. Banken zijn namelijk verplicht basisdiensten aan iedereen te bieden.
In België is de minimumleeftijd om een bankrekening te openen 10 jaar. Dat gezegd hebbende, moeten minderjarigen verplicht worden vergezeld door een ouder of wettelijke vertegenwoordiger om een kinderrekening te openen.
Hoeveel zichtrekeningen kan ik hebben?
Je kunt zoveel bankrekeningen openen als je wilt.
Let op! Vergeet niet dat kosten verbonden aan een zichtrekening vaak onvermijdelijk zijn. Het is daarom beter om alleen rekeningen te openen die je echt nodig hebt, behalve als het gaat om volledig gratis zichtrekeningen en je alleen gebruikmaakt van de kosteloze diensten.
Waarom een tweede bankrekening openen?
Je zou een tweede bankrekening, of zelfs meerdere andere rekeningen, kunnen willen openen om verschillende redenen:
Voor jouw persoonlijk gemak
Je kunt meerdere rekeningen openen puur uit persoonlijk gemak.
Als je bijvoorbeeld veel reist, kun je jezelf beschermen door meerdere kaarten te hebben die aan verschillende rekeningen zijn gekoppeld. Op die manier heb je meteen een alternatief als je een kaart kwijtraakt of als deze om wat voor reden dan ook niet meer bruikbaar is, zonder te hoeven wachten op hulp.
Voor meer veiligheid
Je kunt meerdere rekeningen openen puur uit persoonlijk gemak.
Als je bijvoorbeeld veel reist, kun je jezelf beschermen door meerdere kaarten te hebben die aan verschillende rekeningen zijn gekoppeld. Op die manier heb je meteen een alternatief als je een kaart kwijtraakt of als deze om wat voor reden dan ook niet meer bruikbaar is, zonder te hoeven wachten op hulp.
Leuk om te weten: de meeste bankrekeningen zijn gedekt door het Garantiefonds. Aan jouw kant kun je een verzekering afsluiten die je erfgenamen vergoeden in geval van overlijden door een ongeval.
Om te beschikken over een bankrekening die is gewijd aan een specifieke transactie
Een rekening gewijd aan een specifieke transactie maakt het makkelijker om je budget te beheren.
Dit kan bijvoorbeeld het ontvangen van huur zijn en het beheren van een pand met een aparte rekening, of het openen van een specifieke zichtrekening voor je vakantieuitgaven.
Leuk om te weten: verschillende mobiele apps helpen je om dagelijks je saldo bij te houden en geven je een beter inzicht in je financiële transacties. Ontdek onze top 3 van de 10 budgetbeheer-apps die we hebben geanalyseerd.
Concurrentie vergelijken
Weet dat je ook een zichtrekening bij verschillende banken kunt openen. Hierdoor speel je in op de verschillende behoeften van elke bank.
Bovendien bieden banken vaak verschillende promoties aan in verband met hun bankrekening om zich te onderscheiden. Daarom kun je ervoor kiezen om een bankrekening te openen om te profiteren van een aantrekkelijk promotieaanbod. Online banken bieden bijvoorbeeld vaak een welkomstbonus van enkele tientallen euro’s aan voor nieuwe klanten.
Richtlijnen en dossiers met betrekking tot bankrekeningen
- Wat is het bankrekeningnummer, de IBAN-code en de BIC/Swift-code? Het bankrekeningnummer, dat al jarenlang wordt gebruikt, wordt nu weergegeven in de vorm van een IBAN-code, die er trouwens in is opgenomen. Het voordeel is dat het een internationale herkenning van je rekening mogelijk maakt. Lees onze gids over de IBAN-code. De BIC-code is daarentegen de identificatie van de bankinstelling. Je kunt de lijst met BIC-codes hier vinden.
- Je kunt van bank veranderen zonder gedoe: laat je domiciliëringen, automatische overschrijvingen en zelfs je salarisbetalingen meeverhuizen. Deze dienst is gratis en heet bankoverstapdienst. Lees onze gids over dit onderwerp.
LAATSTE NIEUWS OMTRENT BANREKENINGEN

Cake: de multi-bank app
De Cake applicatie is onafhankelijk en niet eigendom van een bank. Het garandeert totale neutraliteit. Het doel ervan is je te helpen je financiën te

De verschillen tussen zicht-, spaar- en termijnrekeningen
Toen u uw zichtrekening opende, zal uw bankier u zeker gevraagd hebben: “Zal ik ook een spaarrekening voor u openen? En op de dag dat

Deze banken die jou betalen
“Het is mijn bank die mij betaalt !” lanceert Keytrade Bank haar marketing operatie, de tijd is gekomen om betaald te worden om klant te