Winst maken op een woonkrediet: meer woonbonus ontvangen dan kredietkosten betalen

Besparen op woonbonus en woonkredietKoppels die samen een lening aangaan voor de aankoop van een huis, of verbouwing van de bestaande woning, kunnen per saldo op winst uitkomen. De lage rente op woonkredieten van het moment maakt dat de totale kosten voor een lening lager kunnen uitvallen dan de woonbonus die de overheid toekent.

Fiscaal voordeel van de woonbonus

De hervormde woonbonus, die op 1 januari 2015 inging, maakt het voor belastingplichtigen mogelijk om elk jaar 2.280 euro van het netto inkomen af te trekken voor kosten op een woonlening. Het belastingvoordeel op dit bedrag is 40 procent, waardoor per jaar een bedrag van 912 euro minder aan de fiscus hoeft te worden afgedragen. Leen je met zijn tweeën dan genieten beide personen de voordelen van de woonbonus, en wordt er per jaar 1.824 euro minder aan belastingen betaalt. Indien Lucas en Juliette Mertens een woonkrediet voor een periode van 10 jaar afsluiten besparen ze op deze manier in totaal 18.240 euro.

Kosten tegenover bonus

De rente op woonkredieten staat in België momenteel historisch laag op een gemiddelde van 2,6 procent (het gemiddelde van de 10 laagste aanbieders op 1 februari 2016). Bij dit rentepercentage zullen op een woonkrediet van 100.000 euro met een looptijd van 10 jaar de totale kredietkosten voor Lucas en Juliette op een bedrag van 14.300 euro uitkomen (interest wordt door alle banken slechts berekend op het saldo van de schuld). Als dit bedrag wordt afgezet tegenover de woonbonus die indirect van de staat ontvangen wordt maakt het gezin Mertens per saldo een winst van 3.940 euro (18.240 – 14.300) op het woonkrediet. Let wel dat het geen winst betreft die als een bedrag ontvangen kan worden. Het betekent slechts dat de overheid helpt meebetalen voor de aankoop of renovatie van een woning.

Winst slechts onder bepaalde condities

De fiscale voordelen van de woonbonus zijn door de overheid in het leven geroepen om het afsluiten van woonkredieten te stimuleren. Maar om hier per saldo winst mee te boeken is slechts onder bepaalde condities mogelijk. Voor Belgen die alleen een lening aangaan geldt de belastingaftrek ook slechts eenmalig, zelfs als de partner werkt en jaarlijks getrouw afdraagt aan de fiscus. Het maximaal aftrekbaar bedrag op de woonbonus van 2.280 geldt ook slechts voor de eerste 10 jaren van een woonkrediet. Vanaf het elfde jaar kan maar tot 1.520 euro opgebracht worden voor kredietkosten. En tenslotte geldt dat de woonbonus alleen bestemd is voor de aankoop of verbouwing van de eigen en enige woning. Koppels kunnen geen fiscaal voordeel halen middels een lening voor de aankoop van een vakantiewoning.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px