Wereldconflicten : moet je investeren in goud ?

Goud is de ultieme veilige haven en staat nu op een recordhoogte van ongeveer €60.000 per kilo. Dit is een direct gevolg van de wereldconflicten en de bankencrisis. In dit artikel leggen we uit waarom, hoe en waar je in goud kunt beleggen.

Wereldconflicten : moet je investeren in goud?

Waarom investeren in goud in oorlogstijd?

In tijden van oorlog komt goud naar voren als een onbetwistbare veilige haven. De aantrekkingskracht ligt in de intrinsieke stabiliteit en de status van “veilige haven”.

In tijden van conflict kunnen valuta’s hun waarde verliezen door economische en politieke onzekerheid. Goud behoudt echter over het algemeen zijn waarde en biedt beleggers bescherming tegen inflatie en valutaschommelingen. Bovendien maakt het tastbare karakter het een waardevol bezit wanneer het vertrouwen in de financiële markten is geschokt. Beleggers wenden zich vaak tot goud als een middel om hun rijkdom en koopkracht te behouden in tumultueuze tijden, waardoor dit edelmetaal een strategische keuze is in tijden van wereldconflicten.

Bovendien laat een historische analyse zien dat de goudprijs de afgelopen 20 jaar consistent is gestegen, met ongeveer 8,5% per jaar.

Is de veiligheid van je beleggingen het belangrijkste voor jou? Geldexpert.be biedt je een vergelijking van beleggingsproducten met gegarandeerd kapitaal!

Wereldconflicten: hoe en waar investeren in goud?

Steeds minder traditionele banken bieden hun klanten de mogelijkheid om in fysiek goud te beleggen. Er zijn echter verschillende manieren om goud aan te schaffen, wat flexibiliteit biedt die past bij de voorkeuren van beleggers.

  • Contante aankopen zijn toegestaan tot €3.000.
  • Om te investeren in goud boven de €3.000, is het mogelijk om online (of telefonisch) te bestellen met betaling via een bankoverschrijving.
  • Voor een meer gestructureerde aanpak is het mogelijk om snel een rekening te openen bij een gespecialiseerde makelaar die is goedgekeurd door de FSMA.

Goed om weten: via de zoekfunctie van FSMA kan je gemakkelijk nagaan of een persoon of onderneming over de nodige toelatingen beschikt om financiële diensten en producten aan te bieden.

Hoeveel kun je investeren in goud?

Als het gaat om investeren in goud, in tijden van wereldconflicten of op elk moment van de dag, is er een breed scala aan keuzes. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je geen enorm spaargeld te hebben om in goud te investeren.

Waarde van goud op 23 oktober 2023

Ongemunt goud 1 Gr

59,40 €

Gouden Ingot 100 Gr

6200,00 €

Gouden Ingot 1 Kg

59.400,00 €

Napoleon 20 Francs Goud

357,80 €

Vorst Elizabeth II Goud

447,00 €

Krugerrand 1 Eenmaal Of

1923,75 €

 

Hoe moet u uw goud opslaan?

Zodra je je edelmetaal hebt aangeschaft, rijst de cruciale vraag waar je het moet opslaan.

  • U kunt ervoor kiezen om het thuis op te slaan. In dit geval is het essentieel om uw verzekeraar te informeren. Volgens Assuralia, de verzekeringsfederatie, worden goudstaven en munten gedekt door een diefstalverzekering, die een aanvulling vormt op de brandverzekering. Onderverzekering kan echter problematisch zijn. Daarom is het altijd aan te raden om voorwerpen van grote waarde, zoals je goud, in een kluis te bewaren.
  • Als je thuis geen kluis hebt, worden de mogelijkheden bij traditionele banken steeds zeldzamer, hoewel Belfius deze oplossing nog steeds aanbiedt vanaf € 80 per jaar, inclusief verzekering.
  • Sommige privébanken en gespecialiseerde makelaars bieden ook kluisdiensten aan, met volledige verzekeringsdekking voor de opgeslagen edelmetalen. Gold and Forex International, bijvoorbeeld, biedt GFI Safe, waarbij klanten hun eigen kluis hebben, zodat ze echt eigenaar zijn van het opgeslagen goud. Een extern bedrijf verifieert het bestaan van het gedeponeerde goud en verzegelt het in genummerde en gecertificeerde zakken, zodat klanten hun goud kunnen kopen, opslaan of verkopen zonder het fysiek te hoeven verplaatsen. De jaarlijkse kosten van deze service variëren tussen 0,4% en 0,6% van de gedeponeerde waarde, oftewel ongeveer €50 per €10.000.

Investeren in fysiek of papieren goud?

De keuze tussen fysiek en papiergoud hangt af van individuele voorkeuren voor veiligheid, praktisch nut en de wens om een tastbaar actief te hebben in tegenstelling tot meer vloeiende, financiële overwegingen.

  • Fysiek goud, verstoken van tegenpartijzorgen, verschilt van indexfondsen zoals ETF’s en biedt geruststellende tastbaarheid.
  • Omgekeerd bieden financiële producten zoals ETF’s, die papieren goud vertegenwoordigen, niet altijd een 100% garantie dat er fysiek goud achter zit. Bovendien kan in tijden van crisis de perceptie van goud als veilige haven vervagen bij papiergoud, vanwege de complexiteit om het fysiek van de hand te doen. Aan de andere kant biedt papiergoud belangrijke praktische voordelen. Het is niet nodig om goud op te slaan in een kluis en de verplichtingen die gepaard gaan met verzekeringen die passen bij de aangehouden bedragen. Bovendien is er geen risico op schade, zoals waterschade, brand of diefstal. ETF’s onderscheiden zich ook door hun grotere liquiditeit, waardoor ze gemakkelijker te kopen en te verkopen zijn dan fysiek goud.

Investeren in goud: hoe wordt het belast?

Er is geen belasting of btw verschuldigd op de verkoop van goud in België, zelfs niet op eventuele meerwaarden.

Hoewel grondstoffen niet de eerste activa zijn waar beleggers aan denken, vormen ze wel de basis van de economie van een land en hoe die functioneert. Daarom kunnen ze vaak een zeer winstgevend spaar- of beleggingsplan zijn! In welke grondstoffen moet ik beleggen? Met welke factoren moet je rekening houden, welke stappen moet je nemen en welk rendement kun je verwachten? Ontdek alles wat je moet weten in onze Gids voor de Handel in Grondstoffen!

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px