Welke verzekeringen zijn verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?

Vind de beste woningkrediet

Er is geen geheim om het beste tarief te vinden – je moet vergelijken!

Verschillende verplichte verzekeringen worden gewoonlijk aan de totale prijs van de afgesloten lening toegevoegd. Dit maakt de lening complexer, aangezien er andere uitgaven worden toegevoegd aan de reeds te verrichten aflossing. Volgens de wet is het echter niet verplicht dit soort verzekering af te sluiten bij dezelfde kredietinstelling als de hypothecaire lening. Maar de realiteit toont aan dat meer dan 9 op de 10 Belgen voor een brandverzekering kiezen. Laten we proberen te begrijpen waarom dit type verzekering voor u van essentieel belang is. En ook waarom banken zoveel verzekeringen verkopen bij hun leningen. Als het legaal is om het niet te nemen, waarom verkopen de meesten het dan bij elke lening? 

Voor volledige informatie, zie onze gids over hypotheekverzekering.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? 

In de eerste plaats is de meest algemene verzekering de overlijdensverzekering. Hierdoor kan, in geval van overlijden van de kredietnemer, de lening volledig (of gedeeltelijk, afhankelijk van het door de verzekering toegekende bedrag) aan de bank worden terugbetaald via de verzekering. Dit voorkomt dat de nabestaanden van de overledene deze kosten moeten dragen. Het beschermt ook de familie van de overledene tegen eventuele schulden.

Een overlijdensverzekering bij een bank is niet wettelijk bindend. De meeste banken verstrekken echter alleen leningen indien de lener ermee instemt dit soort verzekering af te sluiten. Het gaat dus hand in hand met de lening, en in die zin stelt de bank het verplicht om haar rentabiliteit te verhogen. Bovendien biedt de bank over het algemeen een lening aan met gunstiger voorwaarden als u de verzekering bij hen afsluit. 

Hoe zit het met brandverzekering, ook hetzelfde patroon?

Een brandverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, stelt de verzekerde in staat zich te beschermen tegen mogelijke rampen die zijn huis kunnen overkomen. 

Een opstalverzekering, ook wel brandverzekering genoemd, is niet wettelijk verplicht, maar wel noodzakelijk. U zou er immers niet aan denken een huis te kopen zonder u te beschermen tegen mogelijke rampen die zich kunnen voordoen. Het niet afsluiten van een brandverzekering is niet illegaal, maar de meeste banken zullen eisen dat de lener deze verzekering afsluit. Ter herinnering, een brandverzekering dekt over het algemeen brand, water en diefstal. Zo niet, dan zullen zij de hypotheek niet aan de persoon toekennen. In die zin wordt de verzekering voor het verkrijgen van de lening verplicht. Dus, nogmaals, het wordt onvermijdelijk, niet in de ogen van de wet, maar in de ogen van de bank. De banken willen er zeker van zijn dat de schade wordt vergoed en het huis wordt beschermd. 

De bank beslist of de verzekering verplicht is

Aangezien het de banken zijn die beslissen of zij u al dan niet een lening toestaan, doen zij dit onder bepaalde voorwaarden. En hoewel deze verzekeringen wettelijk niet verplicht zijn, zijn ze vaak wel vereist bij het afsluiten van een hypothecaire lening.
Door uw verzekering bij hen af te sluiten, maakt u bovendien kans op gunstiger voorwaarden: dat wil zeggen een lagere rentevoet en de garantie dat de bank daadwerkelijk zal besluiten u de lening te verstrekken die u zoekt. Nu hebben de verbanden tussen verplichte verzekering en leningen geen geheimen meer voor u, dus aarzel niet om te vergelijken!

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px