Welke formule kiezen om de aankoop van je wagen te financieren?

Auto financieren?

Bent u van plan om een andere wagen, motor, camper of bestelwagen te kopen? Op zoek naar een autofinanciering? Voor een nieuwe of tweedehandswagen kan het interessant zijn om een consumentenkrediet te gebruiken om de financiering van uw aankoop over een langere of kortere periode te spreiden. De consumentenkredieten die u kan gebruiken om een nieuwe of tweedehandswagen te financieren, kunnen onderverdeeld worden in de volgende formules:

  • Lening op afbetaling,
  • Verkoop op afbetaling
  • Lening of verkoop op afbetaling als ballonkrediet
  • Leasing

Lening op afbetaling (met of zonder welbepaald doel)

Een lening op afbetaling kan u bij de meeste financiële instellingen afsluiten. In veel gevallen zal de concessiehouder u er ook één aanbieden, via een kredietinstelling. Om van het aanbod van de concessiehouder te kunnen genieten, zal u in bepaalde gevallen een voorschot van 15% moeten betalen. Soms zal het aanbod ook aantrekkelijker zijn omdat het JKP lager ligt dan dat van de banken en andere kredietverleners. Het is belangrijk om te weten dat wanneer u voor deze optie kiest, u waarschijnlijk veel minder speelruimte zal krijgen om te onderhandelen over de aankoopprijs, de opties of de overnamevoorwaarden van uw oude wagen. [block class=”detached padded rounded pale blue themed”]Onderhandel goed over de aankoopprijs en de andere voorwaarden bij je concessiehouder en kies eerder voor het aangaan van een lening op afbetaling bij een kredietinstelling. Dat kan je meer geld besparen dan de iets goedkopere lening nemen bij de concessiehouder. Vergelijk uiteraard steeds de verschillende autoleningen.[/block] Een auto financieren? Wat zijn de verschillende mogelijkheden? U heeft de keuze uit twee soorten leningen op afbetaling:

Een lening op afbetaling met een welbepaald doel (de klassieke financiering)

Deze lening is gekoppeld aan de aankoop van uw wagen. U zal dus een aankoopbewijs moeten kunnen voorleggen. Het geleende bedrag zal u integraal moeten gebruiken voor de aankoop van je wagen. De meeste kredietinstellingen die dit type leningen aanbieden voor de aankoop van een auto, motor, enz. zijn vaak bereid om tot 120% van de aankoopprijs te lenen, zodat u ook de verzekering, de belasting op inverkeerstelling, enz. kan betalen.

Een persoonlijke lening voor alle doeleinden

U kan best kiezen voor een persoonlijke lening voor alle doeleinden in de volgende gevallen:

  • U beschikt niet over een aankoopbewijs
  • De wagen die u wenst te kopen, past niet binnen de voorwaarden voor een lening op afbetaling
  • U wil een som geld lenen die niet enkel bedoeld is voor de financiering van uw wagen

Denk eraan dat dit type lening veel minder interessant is qua JKP dan een lening op afbetaling (klassieke autolening). Kies enkel voor een persoonlijke lening voor alle doeleinden in de gevallen die we hierboven vermelden. De voorwaarden van een klassieke lening zijn veel interessanter.

Auto financieren via de verkoop op afbetaling

Concessiehouders stellen u vaak dit type financiering voor. In het algemeen krijgt u hiermee een lagere rentevoet dan met een lening op afbetaling. Opgelet: vaak wordt een voorschot van minstens 15% gevraagd, ook al is dat volgens de wet op de consumentenkredieten niet verplicht. Ook goed om te weten: als een verkoop op afbetaling een clausule van eigendomsvoorbehoud bevat, zal u pas effectief eigenaar worden van het voertuig wanneer u minstens 40% van het geleende kapitaal heeft terugbetaald. [block class=”detached padded rounded pale blue themed”]Als je kiest voor een verkoop op afbetaling, neem je best de nodige verzekeringen om je te beschermen voor als er iets zou gebeuren met het voertuig wanneer je er nog niet de eigenaar van bent.

De lening op afbetaling of de verkoop op afbetaling als ballonkrediet

Een auto financieren kan ook met een lening op afbetaling of een verkoop op afbetaling als ballonkrediet. Dit biedt u de mogelijkheid om minder hoge mensualiteiten (maandelijkse aflossingen) te betalen. Opgelet, een ballonkrediet heet zo omdat u op het einde van het krediet nog een grote som zal moeten betalen. [block class=”detached padded rounded pale blue themed”]De klassieke lening en verkoop op afbetaling zijn vaak voordeliger als je kijkt naar het totale bedrag dat je hebt terugbetaald. Een ballonkrediet kan wel interessant zijn als je vaak van wagen verandert en de terugbetaling van de “ballon” financiert met de verkoop van je wagen.

Meer info omtrent de ballonkrediet

Persoonlijke leasing (private lease)

Leasing wordt meestal gebruikt door ondernemingen of voor professionele doeleinden, maar er bestaan ook leasingformules voor particulieren. Met deze oplossing huurt u het voertuig. Als de leasingformule ook een aankoopoptie bevat, kan u eigenaar worden aan het einde van het contract door een percentage van de cataloguswaarde te betalen. U kan er ook voor kiezen om een hogere “huur” te betalen zodat een aantal diensten inbegrepen zijn, zoals onderhoud, reparaties, verzekering, banden, … Opgelet: een leasing bevat verschillende voorwaarden, zoals een maximaal aantal kilometers. Als u die limiet overschrijdt, kan dat veel geld kosten! Wil u meer weten over leasing en renting? Bekijk dan zeker ons artikel over financiering via leasing en renting! Leasing is interessanter voor ondernemingen en voor professionele doeleinden om fiscale redenen. Als je echter een totaaloplossing wil en je je geen zorgen wil maken over het onderhoud en dergelijke, ongeacht het financiële aspect, dan kan je een leasing als particulier overwegen.

Ik deel het op :

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px