Welk bedrag kan ik maximaal lenen op basis van mijn inkomen?

Hoeveel maximaal lenenWilt u graag geld lenen, maar bent u benieuwd naar het bedrag dat u maximaal kunt betalen? Houd rekening met zowel de rente als de terugbetalingen die u dient te doen, die samen leiden tot een bepaalde maandlast. U kunt geld lenen door de bank te vragen wat u maximaal kunt lenen, maar het is minstens zo waardevol om daar zelf meer inzicht in te krijgen. Ga bijvoorbeeld uit van de eenderderegel. De maandelijkse woonlast mag maximaal een derde van het gezinsbudget bedragen, om niet in de financiële moeilijkheden te komen. In het bankjargon spreken we van de terugbetalingscapaciteit (TBC).

Maak een huishoudbudget

Het is verstandig om een eigen huishoudbudget te maken, om na te gaan wat u eigenlijk uitgeeft. Kunt u toe komen met €1.000 per maand, of heeft u iedere maand €1.500 nodig om de kosten buiten uw woning om te kunnen dekken? Houd de uitgaven gedurende minimaal 3 – 6 maanden bij, om uitspraken te kunnen doen over het deel van uw inkomen dat over blijft voor de woonlasten. U kunt op die manier geld lenen op basis van de capaciteit die u daarvoor beschikbaar heeft.

Houd rekening met uw leeftijd

Houd bij het geld lenen ook altijd rekening met uw leeftijd, zeker wanneer het gaat om een lening met een relatief lange looptijd (woonkrediet). Op het moment dat de tijd verstrijkt zorgen de inflatie, indexering van uw loon en eventuele promoties ervoor dat de woonlasten relatief minder zwaar op uw inkomen drukken. Houd er aan de andere kant rekening mee dat u wellicht kinderen krijgt en uw levensstandaard hoger wordt. Hierdoor lopen de kosten op, waardoor het geld lenen nog altijd even zwaar op uw inkomen kan drukken.

Kies een veiligheidsmarge bij het geld lenen

Wilt u geld lenen en er (zo goed als) zeker van zijn dat u de maandlasten ook op de lange termijn kunt blijven betalen? Dan is het verstandig om een veiligheidsmarge in te bouwen. Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met ziekte of ontslag, aangezien uw inkomen daardoor flink af kan nemen. Bouw een ‘vrijekeuzemarge’ in op het moment dat u de vrijheid wilt hebben om minder te gaan werken, of eventueel over te stappen naar een job die minder oplevert. U kunt dan op een veilige manier geld lenen, zodat u de maandlasten netjes iedere maand kunt blijven betalen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px