Wat kost het online lenen van €10.000?

10000 euro lenenBenieuwd naar de kosten van online lenen en wat daarbij komt kijken? Wat kost het u bijvoorbeeld om €10.000 te lenen, tegen een rente van 7% per jaar en met een duurtijd van 5 jaar? We werken het voorbeeld uit, zodat u een beter inzicht krijgt in de kosten van een lening. Kijk goed naar de maandlasten en voer ook zelf een lening simulatie uit, om precies na te gaan wat de kosten zullen zijn en waar u rekening mee dient te houden.

7% rente per jaar

Stel dat u €10.000 wilt lenen en u een rente van 7% overeenkomt met de bank. Dan hangt het bedrag aan rente dat u betaalt af van de aflossingen die u al heeft gedaan. U gaat de rente waarschijnlijk per maand betalen. De eerste maand betaalt u een rente van iets meer dan €58. Doet u de eerste maand ook al direct een aflossing? Dan zal de rente steeds wat lager worden. Aan het eind van het jaar heeft u bijvoorbeeld €2.000 afgelost, waardoor er nog een schuld open staat van €8.000. De rente in maand 13 is daarom iets meer dan €46, een stuk lager dan in de eerste maand. De rente loopt verder terug, naarmate u meer aflossingen doet.

Aflossen in 5 jaar

Wilt u de lening van €10.000 aflossen in 5 jaar en wilt u dat in de lineaire vorm doen? Houd er dan rekening mee dat u verdeeld over de 12 maanden van het jaar €2.000 af dient te lossen. Dat betekent dat u iedere maand ongeveer €167 aan aflossing dient te betalen. Dit bedrag dient u op te tellen bij de rente, om tot de totale maandlasten voor de lening te komen.

Totale kosten van de lening

Gebaseerd op de eerder genoemde bedragen betaalt u de eerste maand een maandlast van €225, voor de combinatie van rente en aflossing. In maand 13 (eerste maand van het tweede jaar) betaalt u nog €213, waardoor de maandlast een stukje lager geworden is. De maandlast zal steeds een beetje verder afnemen, aangezien u geen rente meer hoeft te betalen over de bedragen die u al heeft afgelost. Over de totale looptijd van 5 jaar betaalt u bij een rente van 7% per jaar €1.820 aan kosten. Dat zijn de totale kosten van de lening, indien u €10.000 wilt lenen.

Foto door Grant Cochrane

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px