Wat kost het geld lenen voor het kopen of bouwen van een woning?

Huis KopenWilt u een eigen woning kopen of bouwen? Dan is de kans groot dat u daar een woonkrediet voor nodig heeft. U kunt geld lenen, om het deel te financieren dat u niet uit eigen middelen kunt betalen. Ook fiscaal is het verstandig om gebruik te maken van een hypothecair krediet, zelfs wanneer u het geld beschikbaar zou hebben om de woning te kopen. Op het moment dat u een hypotheek afsluit komen hier kosten bij kijken. Ook het bouwen van een woning met een financiering in stappen is niet gratis, u betaalt dan reserveringsprovisie.

Kopen van een woning

Indien u een woning wenst te kopen, dan zal u daarvoor gebruik maken van een koopakte. U kunt geld lenen om deze akte te kunnen tekenen en het bedrag te kunnen betaalt. U betaalt de verkoper de koopsom, die u samen overeen kunt komen. U kunt hiervoor gebruik maken van een combinatie van uw eigen middelen en het woonkrediet dat u afsluit.

Daarnaast betaalt u akte- en notariskosten, om de financiering rond te krijgen. Dit zijn kosten die u betaalt buiten het geld lenen om. U maakt deze kosten om de lening af te kunnen sluiten en ervoor te zorgen dat u een formele afspraak maakt met de bank om het bedrag tijdens de looptijd terug te betalen. In de akte maakt u bovendien afspraken over wat er bijvoorbeeld gebeurt wanneer u komt te overlijden of u de lasten niet meer kunt betalen.

Bouwen van een woning

Laat u een woning bouwen? Dan heeft u in eerste instantie nog niet het volledige bedrag nodig, waardoor het niet nodig is om een volledige lening af te sluiten. U zal het bedrag in schijven op gaan nemen en alleen rente betalen over het bedrag dat u tot op dat moment heeft opgenomen.

Tijdens de eerste zes maanden zal de bank gratis voor u een bepaald bedrag reserveren, zodat u dat op kunt nemen wanneer u het nodig heeft. Wilt u het geld lenen tijdens een periode van meer dan 6 maanden? Dan betaalt u een reserveringsprovisie, van circa 0,15% per jaar. De bank berekent u deze kosten, om het geld beschikbaar te houden. Vervolgens betaalt u rente over de bedragen die u opneemt, om de aannemer van de woning te kunnen betalen. U kunt geld lenen afhankelijk van de wijze waarop u een woning koopt of laat bouwen, zodat u de financiering optimaal vorm kunt geven.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px