Wat is jouw leencapaciteit met een salaris van 2000 euro netto ?

Hebt u projecten die u met een lening wilt financieren? Het is heel normaal dat u zich afvraagt hoeveel u van uw salaris kunt lenen. Als je al een salaris hebt van 2000 euro, zit je boven het gemiddelde. Maar hoeveel kunt u precies lenen met dit inkomen? Het is belangrijk uw leencapaciteit te kennen alvorens u zich tot een project verbindt. 

Leenvermogen salaris 2000 euro netto

Een fundamenteel beginsel, proportionaliteit

Als u verder leest, zult u zien dat er geen exacte regel is en dat elke situatie afzonderlijk moet worden geanalyseerd. Anderzijds zal er altijd sprake zijn van de toepassing van de evenredigheidsregel: de banken zullen berekenen dat u voldoende middelen over hebt om in de zogenaamde “basisbehoeften” te voorzien.

Hoeveel kunt u precies lenen?

We hoeven er niet omheen te draaien: hoeveel kunt u werkelijk lenen als u een salaris hebt van 2.000 euro? Het is duidelijk dat u, als dit uw situatie is, tussen 70.000 en 165.000 euro moet kunnen krijgen. Het punt waardoor dit gamma varieert is natuurlijk de aflossingstermijn, de eigen inbreng en de eventuele garanties op onroerend goed.

In de veronderstelling dat u met een inkomen van 2000 euro tussen 600 en 800 euro aan kredietaflossingen zult kunnen besteden, of naargelang van de duur en gemiddeld :

  • 10 jaar : 73 500 euro
  • 15 jaar: 104 300 euro
  • 20 jaar : 131 500 euro
  • 25 jaar : 153 000 euro
  • 30 jaar : 165 000 euro

Natuurlijk is het mogelijk een hypothecaire lening af te sluiten boven deze limiet van 165.000 euro. Om dit te doen, hoeft u alleen maar goed te kijken naar de kwestie van het tarief. De logica is dat hoe lager de rente, hoe meer u kunt lenen.

Om het gunstigste tarief voor uw behoeften te vinden, moet u natuurlijk kredietinstellingen vergelijken. Het is een belangrijke kwestie wanneer u tegen de beste voorwaarden wilt lenen.

Gepersonaliseerde berekening

Anders dan deze waarden, die een gemiddelde schatting zijn, kunt u heel goed veel preciezere cijfers hebben. Online hebt u de mogelijkheid om een gepersonaliseerde rekenmachine te gebruiken. Er wordt rekening gehouden met waarden zoals uw nettosalaris vóór belastingen, uw financiële inkomsten en uw uitgaven. Hieruit komt een nauwkeurig cijfer naar voren. Dit geeft u een beter beeld van de realiteit van wat u kunt lenen

#1. Monsieur CréditHypothecaire lening via online makelaar

Mc

Monsieur Crédit, een online makelaar die verschillende banken bevraagt naargelang uw situatie

4.8/5

#2. CBCOnline simulatie – direct resultaat

Keytrade bank logo

Ontvang onmiddellijk een online simulatie

4/5

Is het zo gemakkelijk om te lenen met een salaris van 2000 euro ?

Ook hier geldt dat een salaris van 2000 euro een groot voordeel is om een lening bij kredietinstellingen af te sluiten. Dit betekent echter niet dat de lening die u voorstelt al gegarandeerd is. U raadt het misschien al, maar kredietinstellingen en banken zijn nogal voorzichtig.

Bovendien is er wat men noemt “prudentiële regelgeving”. Het is een door de kredietorganisaties ingesteld mechanisme om te garanderen dat u uw krediet op de vervaldag kunt terugbetalen. Voldoet u niet aan deze regel, dan wordt uw leningaanvraag systematisch afgewezen.

Dit is wat je moet onthouden over deze regel:

Uw maandelijkse betalingen moeten meestal minder dan 33% van uw inkomen bedragen

Allereerst is het goed onderscheid te maken tussen salaris en inkomen.

Het is duidelijk dat inkomen uw nettowaarde is, dat wil zeggen uw middelen min uw uitgaven. Financiële middelen bestaan over het algemeen uit salaris, bonussen, onregelmatige inkomsten …

Indien u wenst dat de lening wordt gevalideerd, is het dus absoluut noodzakelijk dat de maandelijkse betalingen niet meer bedragen dan 1/3 van het inkomen. Deze eerste regel is bijzonder belangrijk omdat het niet alleen om de limiet van de bank gaat, maar vooral om uw limiet.

Inderdaad, de banken passen wat men noemt “de rest om te leven” toe. Dit is het geldbedrag waarover de persoon moet beschikken nadat hij zijn krediet heeft afgelost. Over het algemeen moet een alleenstaande tussen 600 en 800 euro hebben tegen 800 tot 1200 euro voor een koppel.

Deze marge is ingebouwd zodat uw levensstijl na de lening niet volledig wordt veranderd.

Uw persoonlijke bijdrage

Wanneer we het hebben over een lening bij een kredietinstelling, rijst altijd de vraag naar de persoonlijke inbreng. Het is dus volkomen normaal dat het een voorwaarde is die niet kan worden omzeild voor het verkrijgen van een lening.

In het algemeen vragen kredietinstellingen een eigen inbreng van tussen de 10 en 20% van het onroerend goed. Dit is het geval indien u een lening aanvraagt voor de aankoop van een onroerend goed.

Nogmaals, deze cijfers zijn veralgemeend. Ze variëren dus naargelang de instellingen en uw profiel. Er zijn dus bepaalde gevallen waarin de kwestie van de eigen bijdrage niet eens aan de orde zal komen.

Om u het leven gemakkelijker te maken tijdens dit proces, is het raadzaam de door de kredietorganisaties voorgestelde aanbiedingen te vergelijken. U kunt een offerte aanvragen en elke offerte achteraf vergelijken. Zo krijgt u een idee van de interessantste aanbiedingen en van die welke het best aan uw verwachtingen beantwoorden. Merk op dat het heel goed mogelijk is om direct online een leningofferte aan te vragen!

Ik deel het op :

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px