Wat is een ETF en waarom is het voordelig voor beleggers?

Een ETF, oftewel een tracker of indexfonds, is een financieel product die de prestaties van een specifieke index, zoals de S&P 500 of de FTSE 100, of een mandje van activa volgt. ETF’s worden verhandeld op de beurs en zijn ontworpen om de bewegingen van de onderliggende index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. Dit type fonds staat bekend als een “Exchange Traded Fund” of ETF.

wat is een ETF

ETF’s, de kern van indexbeleggen

Indexbeleggen, ook wel “passief beleggen” genoemd, betekent dat u belegt in ETF’s. Deze fondsen leveren precies dezelfde prestaties als de gekozen index, zonder een selectie te moeten maken in individuele aandelen. Op deze manier vermijdt u de noodzaak van actief beheer en de daarmee gepaarde risico’s van verkeerde keuzes.

Een andere benadering dan traditionele instellingen

Actief beleggen daarentegen houdt in dat er individueel wordt gekozen welke aandelen en obligaties moeten worden aangekocht. Deze benadering wordt vaak gebruikt door de meeste traditionele financiële instellingen, die beweren dat ze op elk moment de beste aandelen kunnen selecteren om betere rendementen te behalen.

Het verslaan van de markt op lange termijn is uitzonderlijk

Hoewel sommige actieve beheerders erin slagen de markt op korte termijn te verslaan, is het op de lange termijn uiterst zeldzaam. Slechts een kleine minderheid van hen behaalt consistent betere rendementen dan de algemene markt, zoals blijkt uit de statistieken: 38% over een jaar en slechts 7% gedurende 3 opeenvolgende jaren. Nog opmerkelijker is het feit dat slechts 1% actieve beheerders erin slaagt de markt gedurende 5 opeenvolgende jaren te verslaan. Dit benadrukt de voordelen van het beleggen in trackers of ETF’s voor betere rendementen op lange termijn.

Wat zijn de 4 voordelen van ETF's?

Voordeel #1: prestation

Trackers bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van de gehele markt of een specifieke index, zonder dat ze individuele aandelen hoeven te kiezen. Hierdoor kunnen ze de volatiliteit van individuele aandelen vermijden en profiteren van de algemene groei van de werledwijde aandelenmarkt, die op lange termijn positief is, ook al zijn crises onvermijdelijk.

Voordeel #2: diversificatie

Een van de belangrijkste voordelen van ETF’s is de diversificatie die ze bieden, ongeacht het geïnvesteerde bedrag. Met één enkele tracker kunnen beleggers blootstelling krijgen aan een breed scala van activa, sectoren en regio’s. Hierdoor wordt het risico van verliezen als gevolg van de prestaties van individuele activa verminderd..

Voordeel #3: Eenvoud

Het beleggen in ETF’s is eenvoudig en toegankelijk voor beleggers van alle niveaus. Het vereist geen diepgaande financiële kennis en is geschikt voor zowel beginners als ervaren beleggers. Het is een eenvoudige manier om te investeren in de markt zonder de complexiteit van individuele aandelenselectie. Indexbeheer kan worden gebruikt om kapitaal op te bouwen op lange termijn of om inkomen te genereren uit reeds verworven kapitaal. Het is geschikt voor het beheer van portefeuilles van enkele miljoenen euro’s alsook enkele duizenden euro’s.

Voordeel #4: Lagere kosten

Trackers staan ook bekend om hun lage kosten in vergelijking met actief beheerde fondsen. Doordat ze passief de index volgen en geen frequente transacties uitvoeren, zijn de beheerskosten van indexbeleggen vaak aanzienlijk lager, wat gunstig is voor het rendement van beleggers. Actief beheer is over het algemeen duurder, omdat de beheerder wordt betaald voor zijn expertise en de tijd die hij aan zijn analyses besteedt, en elke transactie in de portefeuille heeft een prijs (courtage en financiële belasting).

Indexbeheer: een verstandige keuze

Kortom, ETF’s bieden beleggers een eenvoudige, kosteneffectieve en gevarieerde manier om te beleggen in de financiële markten. Of u nu een beginnende belegger bent of een ervaren professional, trackers kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan uw beleggingsportefeuille. Toch blijft het merendeel van de Belgen nog steeds actief beleggen bij traditionele instellingen. De redenen hiervoor zijn vaak emotioneel: hechten aan een historische en gerenommeerde instelling, een persoonlijke relatie met de adviseur, angst voor verandering…Professionele hulp bij portefeuillebeheer: doe beroep op Easyvest

De financiële belangen die op het spel staan, mogen geen ruimte laten voor emotie en vereisen een objectieve besluitvorming. Als Belgische marktleider in indexbeheer biedt Easyvest u de mogelijkheid om eenvoudig te starten. Easyvest heeft het vertrouwen van bijna 2.000 klanten en investeert voor hen in zorgvuldig geselecteerde ETF’s. Hun adviseurs staan klaar om met u te bespreken welke ETF-portefeuille het beste bij uw behoeften past! Profiteer van professionele begeleiding en maak verstandige keuzes voor uw financiële toekomst.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px