Wanneer is de beste periode om een nieuwe auto te kopen?

Het kopen van een nieuwe auto is een beslissing die niet losstaat van je budget. Je verbindt je voor meerdere jaren aan een lening. Daarom is het belangrijk om goed na te denken en het beste moment te kiezen om in actie te komen.

Wanneer koop ik het best een nieuwe auto

De "Saloncondities"

Het Autosalon van Brussel wordt traditioneel elk jaar gehouden. Deze beurs bestaat al sinds 1902 en biedt dealers de gelegenheid om zeer voordelige financiële voorwaarden aan te bieden.

Gewoonlijk bieden ze het hele jaar door kortingen aan, maar tijdens het Autosalon zijn deze het meest spectaculair. U kunt kortingen vinden op standaardvoertuigen, evenals uitzonderlijke promoties op optionele uitrustingspakketten.

Deze speciale aanbiedingen tijdens de beurs worden vaak verlengd tot eind februari of zelfs begin maart.

Salon uitgesteld, maar voordelen behouden?

In 2021 vond het Autosalon van Brussel uitzonderlijk niet plaats. Het werd niet uitgesteld, maar geannuleerd, en zou van 14 tot 23 januari 2022 moeten terugkeren. De organisatoren waren aanvankelijk van plan het concept te wijzigen, maar onzekerheid over de evolutie van het virus dwong hen af te zien van een “fysieke” show.

Lees ook ons artikel over de voorwaarden van de autoshows, merk per merk

Elk jaar komen bijna een half miljoen bezoekers naar de show en werken 4.500 mensen aan de organisatie ervan. Voor de dealers betekent het evenement 20 tot 30% van hun jaarlijkse omzet. Ondanks de afgelasting van de show zullen autodealers in januari waarschijnlijk uitzonderlijke prijzen aanbieden. Ze worden tot het uiterste gedreven door de beperkingen en zullen alles doen om de verkoop hoog te houden. Daarom zou januari meer dan ooit de beste maand moeten zijn om een nieuwe auto te kopen in België.

Houd de rentevoeten in het oog

De rentetarieven voor autoleningen veranderen voortdurend, waardoor je van de ene maand op de andere kunt winnen of verliezen. Deze tarieven bepalen de elementen van je lening: het bedrag van de maandelijkse betalingen en de looptijd van de lening, waardoor je de totale kostprijs van je voertuig kunt berekenen. Als de rentevoet hoog is, moet je mogelijk een langere looptijd kiezen of rekening houden met hogere maandelijkse betalingen die druk kunnen uitoefenen op je gezinsbudget.

Januari ziet er zeer goed uit op de Belgische markt. Makelaars en financiële instellingen zien regelmatig een toename van het aantal aanvragen in het begin van het jaar, vooral vanwege het Autosalon zoals eerder vermeld.

Ook dit jaar wordt verwacht dat kredietinstellingen zeer aantrekkelijke rentetarieven zullen aanbieden om de voorwaarden van het Autosalon, die ondanks de annulering moeten worden aangeboden, te kunnen handhaven.

Moet je je nieuwe voertuig financieren?

Als het nuttig is om rond te shoppen bij constructeurs en hun voorwaarden, is het even nuttig bij kredietaanbiedingen. Dankzij de autolening vergelijker kun je de evolutie van de dagelijks bijgewerkte tarieven volgen en snel de interessantste financieringsoplossing vinden.

De meest voordelige tweedehandswagens richtprijzen voor een volledig jaar

Er zijn richtprijzen voor tweedehands auto’s, genaamd Argus, die een referentie vormen voor de verkoop van een voertuig. Argus wordt vastgesteld door autodeskundigen en houdt rekening met verschillende criteria, zoals het jaar van eerste ingebruikname, het merk, het model, de brandstof (benzine, diesel of elektrisch) en het uitrustingspakket. 

De schatting wordt vervolgens afgestemd op de gebruikte parameters, zoals de kilometerstand, de algemene presentatie, de veiligheidstoestand, het onderhoud (gestaafd door garagefacturen of reserveonderdelen), de slijtage van onderdelen en banden, en een geldige autokeuring.

Het is ook een goed idee om een nieuwe auto in januari in te schrijven, omdat het jaar waarin hij op de weg kwam cruciaal is bij het bepalen van de waarde van een auto volgens Argus. Als je het aan het einde van het jaar koopt, verlies je een jaar op de prijs bij doorverkoop, wat een aanzienlijk verschil kan maken.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px