Wanneer is de beste periode om een nieuwe auto te kopen?

De beslissing om een nieuwe auto te kopen staat niet los van uw budget. U verbindt zich voor meerdere jaren aan een lening. Daarom moet u goed nadenken en het beste moment kiezen om in actie te komen.

Wanneer koop ik het best een nieuwe auto

De "Saloncondities"

Het Autosalon van Brussel wordt traditioneel elk jaar gehouden. Deze beurs wordt sinds 1902 gehouden en biedt de dealers de gelegenheid om bijzonder voordelige financiële voorwaarden aan te bieden.

Zij bieden gewoonlijk kortingen aan op verschillende tijdstippen van het jaar, maar het is tijdens de Autosalon dat ze het spectaculairst zijn. U vindt er kortingen op basisvoertuigen, maar ook uitzonderlijke promoties op optionele uitrustingspakketten.

Deze “show”-aanbiedingen worden gewoonlijk verlengd tot eind februari of zelfs tot begin maart.

Salon uitgesteld, maar voordelen behouden?

In 2021 vond het autosalon van Brussel uitzonderlijk niet plaats. Het werd niet uitgesteld, maar geannuleerd, en zou van 14 tot 23 januari 2022 moeten terugkeren. De organisatoren waren aanvankelijk van plan het concept te wijzigen, maar onzekerheid over de evolutie van het virus dwong hen af te zien van een “fysieke” show.

Lees ook ons artikel over de voorwaarden van de autoshows, merk per merk

Elk jaar komen bijna een half miljoen bezoekers naar de show en werken 4.500 mensen aan de organisatie ervan. Voor de dealers betekent het evenement 20 tot 30% van hun jaarlijkse omzet. Ondanks de afgelasting van de show zullen de autodealers in januari waarschijnlijk uitzonderlijke prijzen aanbieden. Hun dealers zijn tot het uiterste gedreven door de beperkingen. Ze zullen alles doen om de verkoop hoog te houden. Daarom zou januari meer dan ooit de beste maand moeten zijn om een nieuwe auto te kopen in België.

Houd de rentevoeten in het oog

De rentevoeten voor een autolening veranderen voortdurend. Van de ene maand op de andere kunt u winnen of verliezen. De rentevoet bepaalt de elementen van uw lening: het bedrag van de maandelijkse betalingen en de looptijd van de lening. Zo kunt u de kostprijs van uw voertuig berekenen. Als uw rente hoog is, moet u zich vastleggen op een langere termijn, of rekening houden met hoge maandelijkse betalingen die het gezinsbudget onder druk zetten.

Januari ziet er zeer goed uit op de Belgische markt. Makelaars en financiële instellingen zien regelmatig een toename van het aantal aanvragen in het begin van het jaar, met name vanwege de hierboven genoemde beurs.

Ook dit jaar wordt van de kredietinstellingen verwacht dat zij zeer aantrekkelijke rentevoeten zullen aanbieden om de autosalon voorwaarden die ondanks de annulering moeten worden aangeboden, te kunnen handhaven.

Moet je je nieuwe voertuig financieren?

Als het nuttig is om rond te shoppen bij constructeurs en hun voorwaarden, is het even nuttig bij kredietaanbiedingen. Dankzij de autolening vergelijker kun je de evolutie van de dagelijks bijgewerkte tarieven volgen en snel de interessantste financieringsoplossing vinden.

De meest voordelige tweedehandswagens richtprijzen voor een volledig jaar

Er zijn richtprijzen voor tweedehands auto’s, argus genoemd. Het biedt een maatstaf voor de verkoop van een voertuig. Het argus wordt vastgesteld door autodeskundigen en houdt rekening met verschillende criteria:

 • jaar van eerste ingebruikname ;
 • merk ;
 • model ;
 • brandstof (benzine, diesel of elektrisch);
 • uitrustingspakket

De schatting wordt dan afgestemd op de gebruiksparameters:

 • kilometerstand ;
 • loopvolgorde ;
 • algemene presentatie ;
 • goede veiligheidstoestand;
 • onderhoud, gestaafd door garagefacturen of reserveonderdelen;
 • slijtage van onderdelen en banden;
 • geldige autokeuring

Ook hier is het een goed idee om een nieuwe auto in januari in te schrijven, want het jaar waarin hij op de weg kwam is cruciaal bij het bepalen van de waarde van een auto bij de Argus. Als je het aan het eind van het jaar koopt, verlies je een jaar op de prijs als je het doorverkoopt, wat een aanzienlijk verschil betekent.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px