Waarom en hoe een hypothecaire lening simulatie uit te voeren?

Bereken wat een hypothecaire lening jou kost 

Overweeg je de aankoop van een nieuwe woning? Het merendeel van de kopers sluit er een hypothecaire lening voor af. Niet gek, daar een gemiddelde woning al snel meer dan een paar ton kost. Bij het afsluiten van een hypothecaire lening zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Voor welk type lening kies ik? Sluit ik een lening af voor de aankoop van het pand, of combineer ik dit met een lening voor een verbouwing? Enzovoorts. Daarbij wil je vooraf weten wat de impact van een hypothecaire lening is op je maandelijkse financiële ruimte. Hoeveel budget heb ik straks nog voor de boodschappen en mijn vakanties? Heb ik genoeg ruimte om op termijn een dag minder te werken? Reden genoeg om vooraf een simulatie uit te voeren voor de hypothecaire lening. In dit artikel lees je er meer over. 

Hypothecaire simulatie

Hypothecaire lening simulatie biedt inzicht

Op het internet vind je verschillende tools, die je helpen te bepalen wat de maandlasten zijn bij de door jou gewenste hypothecaire lening. Houd er rekening mee, dat de simulatie van een hypothecaire lening slechts een indicatie biedt van het bedrag wat je kunt lenen en de maandlasten waarmee dit gepaard gaat. Om een dergelijke simulatie uit te kunnen voeren, dien je een aantal gegevens in te voeren. Denk aan de regio waar je wilt gaan wonen, je eigen inkomen en dat van je partner, de beschikbare eigen middelen en de verwachte aankoopprijs van de woning. Nog geen woning op het oog? Voer hier in dat geval een indicatief bedrag in. 

Andere kosten om rekening mee te houden 

Koop je voor het eerst een woning? Houd in dat geval ook rekening met andere kosten, zoals die van je verzekeringen voor het huis. Of wat te denken van de kosten voor het verbruik van stroom, internet en water? Mogelijk betaal je deze kosten momenteel niet, of in veel mindere mate. Een tussenwoning is niet te vergelijken met een studentenkamer of een appartement wat je met je partner huurt. Laat staan wanneer je vanuit het ouderlijk huis voor het eerst een woning koopt. 

Plan een afspraak met een adviseur 

Zoals eerder aangehaald werd, biedt een online tool slechts een indicatie van de maandlasten voor de gewenste hypothecaire lening. Het is belangrijk om voor het uitbrengen van een bod op een woning een afspraak te maken bij een adviseur. Deze vertelt je meer over de factoren die bepalen hoeveel je kunt lenen bij de bank en wat dat betekent voor je maandlasten. 

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px