Waar moet ik op letten bij geld lenen aan anderen?

lenen aan anderenWilt u uw kinderen of kleinkinderen een bedrag lenen zodat zij een huis kunnen kopen, of wilt u een vriend wat geld lenen op het moment dat hij of zij even krap zit? Dat is geen probleem, mits u zich houdt aan enkele handige tips. Het is bijvoorbeeld van belang om alles goed op papier te zetten, standaard te werken met overschrijvingen en rekening te houden met eventuele successierechten die van toepassing kunnen zijn of worden.

Contract op papier

Wilt u geld lenen aan een vriend, een kind of een ander familielid? Hoe goed u de ander ook kent en hoe groot het vertrouwen ook is, het is altijd verstandig om een contract op te stellen, of de lening in ieder geval op papier te zetten. Schrijf de afspraken op en onderteken dit beiden. Het is mogelijk om dit via de notaris te regelen, al is een onderhandse overeenkomst vaak voldoende bij een gemiddelde geldlening. U voorkomt met het contract op papier vervelende misverstanden tussen u en de ontvanger, maar ook richting de fiscus en in het geval van een eventuele scheiding van u als kredietgever of een mogelijk overlijden.

Doe altijd overschrijvingen

Het is daarnaast verstandig om het geld te lenen door overschrijvingen te doen, de betalingen staan dan automatisch geregistreerd en (digitaal) op papier. Dit betekent dat u de fiscus of andere instanties duidelijk aan kunt geven welke bedragen u heeft uitgeleend. Komt u te overlijden? Ook dan is goed duidelijk welke betalingen u heeft gedaan en waar u nog recht op heeft. Gebruik de mededelingen bij een overschrijving om duidelijk te verwijzen naar de lening waarop de betaling van toepassing is, zodat achteraf goed na valt te gaan welke betalingen er hebben plaatsgevonden en hoe anderen die moeten interpreteren.

Indien u volledig zeker wilt zijn van een geslaagde lening aan vrienden of familie kunt u deze laten registreren, bij een registratiekantoor in de buurt. Dit kost €25 en levert een vaste datum voor de leningovereenkomst op.

Houd rekening met successierechten

Leent u een groot bedrag uit, bijvoorbeeld €100.000 voor het kopen van een eigen woning? Houd dan rekening met eventuele successierechten op het moment dat u komt te overlijden. Erfgenamen zullen deze rechten betalen over het openstaande bedrag bij de kredietnemer, op het moment dat u komt te overlijden. U dient te zorgen voor een goede vastlegging, om de openstaande vordering onderdeel te kunnen laten uitmaken van de erfenis voor uw nabestaanden.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px