Voordelen en nadelen van een hypotheek herfinanciering

Kredietterugkoop is een mechanisme waarmee u uw schulden effectief kunt herstructureren en tegelijkertijd de voorwaarden van uw krediet kunt verbeteren. Het gaat erom een derde kredietinstelling te vragen uw huidige lening over te nemen om te profiteren van een volledig nieuw contract met een herziene rentevoet en een verlengde looptijd. Het is hetzelfde principe als een heronderhandeling, maar deze vindt plaats binnen dezelfde kredietinstelling die u de oorspronkelijke lening heeft verstrekt. Voor een beter begrip lichten wij het principe van de hypotheekterugkoop nader toe.

Voordelen en nadelen van het terugkopen van een lening

Met de terugkoop kunt u vooral de rente op uw hypotheek verlagen. Maar bovenal kunt u profiteren van een langere aflossingstermijn. Aan de andere kant heeft de terugkoop enkele nadelen die altijd goed zijn om te weten.

De voordelen van het herfinanciering van een hypotheek

Door van 2% naar 1% te gaan, bespaart u al duizenden euro’s over de gehele looptijd van de lening. Met dit verschil kunt u vooral de eventuele administratiekosten en de overdracht van de hypotheek dragen. Een lagere rente is het belangrijkste voordeel van een nieuwe lening.

Voordelen en nadelen van een hypotheek herfinanciering

Anderzijds kunt u met de aankoop van een nieuwe lening de looptijd van uw lening verlengen. Dit betekent dat u profiteert van een langere aflossingsperiode, wat op zijn beurt lagere maandelijkse betalingen betekent. In de meeste gevallen kunt u zelfs nieuwe leningen aangaan om een nieuw project te financieren, of het nu gaat om renovatiewerkzaamheden of, waarom niet, om een kleine gezinsreis naar de zon te maken om te ontspannen. In ieder geval heeft de terugkoop reeds duizenden Belgische gezinnen in staat gesteld de financiële moeilijkheden waarmee zij werden geconfronteerd, te overwinnen.

De nadelen van terugkoop

Het belangrijkste nadeel is dat niet iedereen in aanmerking komt voor een terugkoop. Elke kredietorganisatie zal altijd de haalbaarheid van de financiering nagaan aan de hand van uw schuldgraad en het totale bedrag van de resterende lening. De hypotheekratio moet ook voldoende zijn om de nieuwe lening te garanderen.

Aan de andere kant brengt een terugkoop enkele kosten met zich mee die u moet dragen, waaronder de vrijgave van de oude hypotheek en de inschrijving van de nieuwe. U moet ook de kosten van de notaris en de eventuele registratiekosten van de hypotheek betalen. De nieuwe hypotheek wordt beschouwd als een geheel nieuwe hypotheekgarantie en vereist een nieuwe procedure.

Niettemin wordt geraamd dat een terugkoop al deze kosten zonder enig probleem zal dekken indien het tariefverschil één punt bereikt.

Tips voor het vinden van de beste terugkoopaanbiedingen

Net als bij kredietaanbiedingen moet elk kredietaanbod zorgvuldig worden bekeken. De beste manier om alle aanbiedingen te sorteren is natuurlijk het gebruik van een hypotheeksimulator. Alles gebeurt online en je hoeft nergens heen. U vindt er de meest volledige informatie over het aanbod waarin u geïnteresseerd bent. Het resultaat van de simulatie vermeldt de toegepaste rentevoet van de lening, vast of variabel, de duur van de lening, enz.

Naast het geleende bedrag kent u onmiddellijk de totale kosten van uw nieuwe hypothecaire lening dankzij het JKP, dat de basisrente omvat maar ook alle bijkomende kosten zoals administratie- en notariskosten. Simuleer en u zult zeker het beste aanbod vinden tegen het beste tarief en onder de beste voorwaarden, die aangepast zijn aan uw situatie.

U moet ook weten dat de hypotheekafkoopsimulatie volledig gratis is en dat u zoveel simulatieverzoeken kunt herformuleren als u wilt.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px