Verzekeringen voor particulieren: welke zijn verplicht?

De verzekeringssector breidt zijn aanbod voortdurend uit. Ze bieden steeds meer risico’s aan particulieren. Maar met zoveel aanbiedingen is het soms moeilijk om te kiezen en onderscheid te maken tussen de nuttigste contracten en die welke u kunt vermijden.

Verplichte en niet-verplichte verzekering

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, verplicht in bepaalde gevallen

In het dagelijks leven kunnen ongelukken gebeuren. En volgens het Burgerlijk Wetboek bent u er verantwoordelijk voor. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid biedt u dekking voor alle dagelijkse activiteiten. Het dekt materiële of morele schade die u, uw kinderen of uw huisdieren aan derden toebrengen. Het afsluiten van deze dekking is niet altijd verplicht. Toch is het raadzaam om dagelijks meer gemoedsrust te hebben.

U moet echter weten dat in sommige gevallen, bijvoorbeeld voor automobilisten, een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Het is een overtreding om een voertuig te besturen zonder autoverzekering. Vervolgens staat het u vrij om, afhankelijk van uw behoeften, aanvullende dekkingen te nemen zoals dekking tegen aanrijdingsschade, diefstal en brand, enz. Deze uitbreidingen zullen uw verzekeringspremies verhogen. Hetzelfde geldt voor huurders. Een WA-verzekering vergoedt de eigenaar in geval van schade. Deze dekking is meestal opgenomen in een uitgebreide opstalverzekering.

Optionele verzekering, maar steeds essentiëler

Verzekeringsmaatschappijen bieden vele andere optionele producten aan, maar deze worden steeds essentiëler. Gezien de vele kosten die met een overlijden gepaard gaan, is een uitvaartverzekering tegenwoordig bijvoorbeeld erg nuttig. De houder van dit type contract financiert vooraf de kosten van zijn begrafenis. Zo kunnen ze hun geliefden financieel ontlasten als het zover is. Als zij dat wensen, kunnen zij dit contract ook gebruiken om hun begrafenis te regelen terwijl zij nog leven, om ervoor te zorgen dat hun laatste wensen worden gerespecteerd.

Het is ook mogelijk om zonder ziektekostenverzekering te leven. Dit verzekeringsaanbod is niet verplicht. Dit betekent echter dat u een groot deel van uw ziektekosten (eigen bijdragen, extra kosten, enz.) zelf moet betalen. Deze kosten kunnen echter aanzienlijk zijn, bijvoorbeeld in geval van ziekenhuisopname of voor bepaalde specifieke behandelingen (tandverzorging en optische zorg). De terugbetaling door de sociale zekerheid is beperkt.

Ten slotte zijn sommige verzekeringsaanbiedingen bijna verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een kredietverzekering. De wet verplicht kredietnemers niet om dit soort verzekering af te sluiten. De meeste financiële instellingen eisen het echter van alle personen die een vastgoedlening willen aangaan.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px