Verstandig geld lenen van uw ouders of anderen

verstandig lenen  € euroWilt u geld lenen van uw ouders, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning of het beginnen van een eigen zaak? Dit is wettelijk gezien goed mogelijk, maar zorg ervoor dat u rekening houdt met enkele spelregels en richtlijnen, die ervoor zorgen dat u het geld op een degelijke wijze kunt lenen.

Maak schriftelijke afspraken

Het is allereerst verstandig om schriftelijke afspraken te maken. Geld lenen vormt een behoorlijke stap, vooral wanneer het gaat om een aanzienlijk bedrag. U kunt in principe doen met het geld wat u wenst, ook wanneer dat niet overeenkomt met de afspraak die u met uw ouders doet. Wat dat betreft kunt u het geld over de balk gooien, waardoor het lastig kan zijn om alles netjes terug te betalen.

Het is bij het geld lenen daarnaast van belang dat ook voor eventuele derden, bij problemen, goed duidelijk is wat er is overeengekomen. Maak goede afspraken op papier, in de vorm van een contract. Het is mogelijk om langs de notaris te gaan, maar het is wettelijk ook voldoende om een eigen onderhandse overeenkomst op te stellen. Noem hierin in ieder geval het bedrag en de duur van de lening, maar ook het doel van het krediet en of er een rente verschuldigd is.

Roerende voorheffing over rente

U kunt geld lenen van uw ouders zonder daarvoor rente te betalen, mits u dat op die manier overeenkomt. Besluit u echter wel een rente te betalen, maar specificeert u in het contract niet om welk percentage het gaat? Dan gaat de overheid uit van de wettelijke interestvoet, die in 2014 2,75% bedraagt. Over dit bedrag dient u roerende voorheffing te betalen. Het gaat om 25% van het bedrag aan rente dat u betaalt. Indien u jaarlijks €1.000 rente betaalt aan uw ouders, gaat daarvan dus €750 naar uw ouders en €250 naar de staat. U mag de aflossingen en rente jaarlijks betalen, dit hoeft niet per maand te gebeuren.

Doe overschrijvingen

Wilt u geld lenen van uw ouders en het overzicht behouden? Doe jaarlijks (of maandelijks) dan overschrijvingen via de bank en neem daarin een kenmerk op dat u kunt koppelen aan de overeenkomst die u heeft opgesteld. Op die manier kunt u op degelijke wijze geld lenen, een eerlijke rente betalen, voldoen aan de wettelijke verplichtingen en regels en zelf het overzicht voldoende behouden.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px