Vaste rentevoet populair bij geld lenen

Vaste of variabele rentevoetDrie op de vier kredietnemers verkiest vandaag de dag een vaste rentevoet, het geld lenen met een variabele rente lijkt uit de gratie te zijn geraakt. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet, die daar onderzoek naar liet doen. Enkel de formules waarbij de rentevoet bijvoorbeeld gedurende de eerste 10 jaar vast staat kunnen nog op enkele populariteit rekenen. Belfius is zelfs gestopt met het aanbieden van de kredieten met een variabele rentevoet, is dat niet wat voorbarig?

Krediet met variabele rente vaak voordeliger

Het krediet met een variabele rentevoet brengt een aantal voordelen met zich mee, waardoor het wel degelijk verstandig is om deze te overwegen. Een krediet met een flexibele rentevoet is voor een bedrag van €140.000 bijvoorbeeld al beschikbaar vanaf 3,50% per jaar, terwijl een vaste rente leidt tot een rentevoet van 3,85%. Het valt uiteraard niet te voorspellen hoe de variabele rente zich de komende jaren zal ontwikkelen. Blijft de rente gedurende de looptijd echter gelijk, of daalt deze zelfs? Dan is er sprake van ruim €5.000 voordeel, gerekend over de gehele looptijd van het krediet.

Buffer in ruil voor risico

Wat dat betreft leidt een variabele rentevoet als het ware tot een buffer binnen het krediet. Pas op het moment dat de rente dusdanig stijgt dat de extra kosten hoger dan €5.000 uitvallen is er sprake van een nadeel. Uiteraard kan de rente na verloop van tijd ook weer dalen, in dat geval kan het flexibele krediet voordeel terugwinnen, of in ieder geval inlopen op het krediet met een vaste rente. De kredietnemer neemt wat extra risico met een variabele rentevoet, maar kan aan de andere kant rekenen op een behoorlijke kans op financieel voordeel.

Wettelijke grenzen stijging rentevoet

Maakt u gebruik van een krediet met een variabele rentevoet? Dan zorgt de huidige wetgeving er bovendien voor dat er sprake is van een aanvullende bescherming. De rentevoet mag in het tweede jaar van de lening bijvoorbeeld maximaal met 1% stijgen ten opzichte van de oorspronkelijke rentevoet, in het derde jaar is dat maximaal 2%. Pas in het derde jaar zijn er grotere schommelingen mogelijk, waardoor het goed mogelijk is om deze aan te zien komen. Geld lenen met een variabele rentevoet lijkt wat dat betreft aantrekkelijker dan veel mensen denken. Wilt u geld lenen en denkt u na over de beide mogelijkheden? Dan is het verstandig om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px