Terugbetaling van de hypothecaire lening uitgesteld wegens Coronavirus

Vind het beste tarief om een woning te kopen!

Coronavirus: banksector biedt helpende hand met kosteloos hypotheekuitstel

Het coronavirus schokt alle sectoren en de neveneffecten ervan zijn nog steeds voelbaar. Als reactie op de pandemie heeft de federatie van de financiële sector, Febelfin, de eerste maatregelen aangekondigd om mensen te helpen die in financiële moeilijkheden kunnen komen.

De onmiddellijke en toekomstige gevolgen van het coronavirus

De onmiddellijke gevolgen van de coronavirusepidemie zijn nu al merkbaar. In België, zoals overal ter wereld, vertraagt de economie. Mensen zijn aan huis gekluisterd, het nationale en internationale vervoer is lamgelegd en de grenzen zijn gesloten.

Terwijl sommige werknemers thuis kunnen werken door telewerken, kan niet iedereen dat. Veel activiteiten lenen zich niet voor dit alternatief. Als gevolg daarvan worden bedrijven gedwongen te sluiten of in een zeer laag tempo te werken. Werknemers kunnen op werktijdverkorting worden gezet en hoewel zij misschien niet hun volledige salaris ontvangen, zijn zij voorlopig beschermd. Het gevaar bestaat echter dat de meest kwetsbare bedrijven niet overleven en dat hun werknemers door het faillissement werkloos worden.

Voor zelfstandigen is de sanctie in sommige gevallen nog zwaarder. Sommige ambachtslieden of handelaren zijn immers niet meer in staat hun activiteit uit te oefenen. Hierdoor daalt hun inkomen volledig.

Het is nog niet bekend hoe lang dit verschijnsel zal duren, maar de gevolgen zullen zeer ernstig zijn voor de economie van de landen en dus voor de huishoudens.

Hoe een lening zonder cashflow terugbetalen?

Al wie zijn persoonlijke financiën op een laag pitje heeft staan, kan zijn persoonlijke lening niet terugbetalen zodra hij geen inkomsten meer heeft. Febelfin heeft daarom beslist om “de betaling van de hypotheek zonder kosten” uit te stellen als dat nodig is.

Goed om te weten : de energiecrisis die vlak op de pandemie volgde, heeft er ook toe bijgedragen dat hypotheekaflossingen voor veel mensen ingewikkeld werden. Daarom is de mogelijkheid om hypotheekbetalingen uit te stellen verlengd tot en met 31 maart 2023. Lees meer over uitstel vanwege de energiecrisis !

De banken verbinden zich ertoe de dossiers geval per geval te onderzoeken. Voor sommige mensen zal het dus mogelijk zijn om de betaling van het kapitaal van de hypothecaire lening uit te stellen, zonder dat de banken hen kosten aanrekenen.

De betrokkenen moeten onverwijld contact opnemen met hun bankadviseur. U wordt sterk aangeraden te anticiperen en niet te wachten tot u zich in een rampzalige financiële situatie bevindt. De banken blijven ondanks de inperkingsmaatregelen gewoon doorwerken. De banksector probeert een minimale dienstverlening te handhaven. Als u nu contact opneemt met uw bank, kunt u een plan krijgen om uw hypotheekschulden te spreiden.

U hoeft niet naar de bank te gaan, maar neem contact op met uw adviseur via telefoon, e-mail of chat en vraag hem of hij de aanbevelingen van Febelfin opvolgt en onder welke voorwaarden.

De gemengde mening van Test-Aankoop

De Belgische consumentenvereniging Test Aankoop vindt het voorstel van Febelfin te weinig ambitieus. In een persbericht stelt de vereniging dat de banken deel uitmaken van een solide bedrijfssector die het zich kan veroorloven verder te gaan in hun solidariteitsinspanningen, in deze zeer bijzondere en ongekende periode van opsluiting en stilstand van de economie.

Test-achat heeft ook een speciaal coronavirusdossier aangemaakt met de meest voorkomende moeilijkheden

Test-Aankoop heeft de schuldquote becijferd op 300 miljard euro. Waarvan 250 miljard euro voor woningen. Er zijn momenteel al 500.000 mensen tijdelijk werkloos door het coronavirus. Het is zeker dat dit aantal in de komende dagen, weken en maanden zal toenemen. Deze mensen zullen hun hypotheek niet kunnen terugbetalen en de sector moet verder gaan in zijn voorstellen, aldus de vereniging.

Test Achat zegt ook dat deze mogelijkheid om het krediet op te schorten moet worden uitgebreid tot alle banken en alle vormen van krediet, niet alleen het krediet met variabele rente.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px