Strengere regels bij achterstand lening

Johan Vande LanotteDe ministerraad heeft een aantal nieuwe regels rondom het consumentenkrediet goedgekeurd, waarmee de overheid consumenten met een schuldenoverlast probeert te beschermen. Het totale aantal Belgen met een achterstand is opgelopen tot bijna 320.000, waardoor het tijd wordt om daar wat aan te doen. Als we geld lenen doen we dat onder andere om een nieuwe auto of een keuken aan te schaffen, maar het is dan natuurlijk wel van belang om de lening ook daadwerkelijk terug te kunnen betalen.

Enorme schuldenoverlast

In totaal hadden we als Belgen meer dan 21 miljard euro aan geleend geld uitstaan. We besteden het onder andere aan auto’s, elektronica en reizen. Volgens Johan Vande Lanotte vormt de schuldenoverlast een nieuwe vorm van armoede, die overigens bijna onzichtbaar is. Voorheen waren we arm wanneer we onvoldoende inkomen hadden, tegenwoordig gaat het steeds vaker om de schuldenoverlast waar we mee te maken hebben. We maken veelal teveel schulden, bijvoorbeeld omdat de rentevoet te hoog is. Het is van groot belang om leningen goed met elkaar te vergelijken en daarmee te zorgen voor een betaalbaar geheel.

Geld lenen kost ook geld

Vorige week lanceerde Belfius een campagne om geld te lenen voor een mooie reis naar het WK in Brazilië, iets waar niet iedereen positief tegenover stond. Er komt vanuit de overheid een nieuwe campagne, die ervoor zorgt dat het niet langer mogelijk is om korting te geven op producten, in ruil voor een krediet. Ook wordt het verboden om een krediet via de post, telefoon of email aan te bieden, zodat consumenten altijd de mogelijkheid hebben voldoende informatie in te winnen. Tenslotte zal iedere reclameboodschap voor een lening vervolgens een boodschap over moeten brengen, die ‘Let op, geld lenen kost ook geld’ luidt.

Meer dan €1.000 achterstand

Het zijn vooral de consumenten die al geld lenen die vaak verder in de problemen komen. Het wordt daarom onmogelijk om een nieuwe lening af te sluiten, wanneer u al een achterstand heeft van €1.000 of meer. Vanaf dat moment is het beter om u eerst op uw bestaande lening te concentreren, zodat u niet in de problemen komt. Heeft u een kleinere achterstand? Dan kunt u nog geld lenen, mits u zorgt voor een goede motivering. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat het aantal Belgen met een betalingsachterstand terug zal lopen, waardoor we weer op een meer gezonde manier geld kunnen lenen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px