Strengere eisen geld lenen maken renoveren betaalbaarder dan bouwen

Een renovatie is vaak goedkoper dan lenenDe regelgeving omtrent geld lenen voor een woning wordt steeds strikter, waardoor met name jonge stellen daar last van hebben. De eisen van de banken zorgen er bijvoorbeeld voor dat veel jonge tweeverdieners niet de mogelijkheden hebben om een eigen woning te laten bouwen. Renoveren lijkt dan een betere oplossing, aangezien het gemakkelijker is om daar geld voor vrij te maken. De bouwsector geeft aan dat de moeilijkheden met het geld lenen hun weerslag kunnen hebben op de ontwikkeling van de woningmarkt de komende jaren, het aantal nieuwbouwprojecten neemt namelijk flink af.

Financiële realiteit en de plannen

Jonge stellen hebben over het algemeen grootste plannen wanneer het gaat om het bouwen van een eigen woning, maar het is de financiële realiteit die deze plannen in de weg zit. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, dat Belgen vroeg naar hun plannen met betrekking tot hun woning of een toekomstige woning. Vooral jongeren hebben moeite om hun droomwoning te bouwen, omdat zij daar het geld niet voor kunnen lenen. Steeds meer Belgen kiezen er daarom voor om een bestaande woning te renoveren, dat vaak een stuk voordeliger uitpakt.

Een lening verkrijgen vaak lastiger

Het geld lenen voor het bouwen van een woning is de laatste jaren flink lastiger geworden. 75% van de jonge stellen tussen de 24 en 35 jaar heeft een budget van minder dan €250.000 om een eigen woning te bouwen of te kopen. Slechts 33% heeft een startkapitaal van meer dan €50.000, een bedrag dat banken minimaal vragen om toestemming te verlenen. Ruim 20% krijgt daarom niet de lening waar zij graag gebruik van willen maken. Bovendien heeft de overheid de financiële stimulansen om meer te bouwen drastisch ingeperkt, bijvoorbeeld door de woonbonus aan te pakken. De nieuwbouwdroom lijkt voor veel jonge stellen daarom verder weg dan ooit.

Geld lenen in de toekomst

Veel jonge stellen kiezen er daarom noodgedwongen voor om een bestaande woning te renoveren. Hiervoor kunnen zij over het algemeen wel het geld lenen. De bouwsector kijkt de ontwikkeling met lede ogen aan en zou van de overheid graag een plan zien om de nieuwbouw weer op gang te brengen. De komende jaren zal het aantal projecten nog flink afnemen, waardoor het volgens hen van belang is om nu actie te ondernemen. Zodra het geld lenen voor een nieuwbouwwoning weer gemakkelijker wordt is de kans groot dat ook de rest van de economie daar profijt van zal hebben.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px