Hoewel de meeste spaarrekeningen in België gereglementeerd zijn, bestaan er ook niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Wat zijn de verschillen tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen? Wat zijn de gevolgen voor jou als spaarder? Wij hebben dit allemaal voor jou uitgelegd.

De verschillen tussen een gereglementeerde en een niet-gereglementeerde spaarrekening

Het belangrijkste verschil is de belastingvrijstelling

Met een gereglementeerde spaarrekening zijn je rente-inkomsten gedeeltelijk vrijgesteld van belastingen. Als deze rente lager is dan 980 € per persoon die de rekening heeft, hoef je geen roerende voorheffing te betalen. Voor het gedeelte van de rente dat boven dit plafond ligt, moet je echter wel een roerende voorheffing van 15% betalen.

Daarentegen geniet een niet-gereglementeerde spaarrekening niet van deze gedeeltelijke fiscale vrijstelling. Bovendien houdt dit type rekening in dat je een hoger percentage roerende voorheffing moet betalen, namelijk 30%. Dit geldt zelfs voor de eerste rentecent die op je rekening wordt gegenereerd.

De 3 voorwaarden voor rente op gereglementeerde rekeningen

In tegenstelling tot niet-gereglementeerde spaarrekeningen, is de rente op gereglementeerde spaarrekeningen aan een aantal belangrijke voorwaarden gebonden:

  1. De getrouwheidspremie: op gereglementeerde spaarrekeningen moet de rente verplicht bestaan uit twee elementen, namelijk het basistarief en de getrouwheidspremie. De basisrente wordt dagelijks opgebouwd vanaf de eerste dag van de initiële storting, terwijl de getrouwheidspremie alleen wordt toegekend voor bedragen die gedurende minimaal 12 maanden onaangeroerd op de rekening blijven. Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening is deze opsplitsing van de rente in twee elementen niet verplicht. Daarom kan de bank er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een basisrente aan te bieden.
  2. Minimum- en maximumrentepercentage: voor gereglementeerde spaarrekeningen zijn banken verplicht om bepaalde wettelijke minima te respecteren voor de basisrente en de getrouwheidspremie. Het wettelijke minimum is 0,01% voor het basistarief en 0,10% voor de getrouwheidspremie. Niet-gereglementeerde spaarrekeningen zijn daarentegen niet onderworpen aan deze limieten. Dit betekent dat hun rentetarieven theoretisch zelfs onder nul kunnen zakken. Desalniettemin zijn de basisrente en de getrouwheidspremie van gereglementeerde spaarrekeningen ook onderworpen aan maximale plafonds. Een regel die ook niet van toepassing is op niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Hierdoor kunnen niet-gereglementeerde spaarrekeningen soms voordeliger zijn, vooral wanneer de rentetarieven hoog zijn.
  3. Betalingsdata: een derde voorwaarde die van toepassing is op gereglementeerde spaarrekeningen is dat alle getrouwheidspremies altijd driemaandelijks worden uitbetaald en de basisrente jaarlijks wordt betaald. Aangezien niet-gereglementeerde spaarrekeningen niet verplicht zijn om een onderscheid te maken tussen de basisrente en de getrouwheidspremie, zijn de betalingsmodaliteiten niet identiek en zijn ze afhankelijk van het specifieke product.

De weinige niet-gereglementeerde spaarrekeningen in België

Bescherming van jouw spaargeld

Of je nu spaart op een gereglementeerde of niet-gereglementeerde rekening, je spaargeld is altijd gedekt door het depositogarantiestelsel. Als jouw bank failliet gaat, zorgt het Garantiefonds ervoor dat je jouw spaargeld terugkrijgt, tot een bedrag van 100.000 €. Dit bedrag is per bank en per persoon vastgesteld. Heb je meer dan 100.000 € aan spaargeld, dan kun je het risico verminderen door je fondsen over meerdere banken te spreiden.

Kies je voor een gereglementeerde of niet-gereglementeerde spaarrekening?

Wanneer je moet kiezen tussen een gereglementeerde of niet-gereglementeerde spaarrekening, is het belangrijk om de voorwaarden te bepalen die je het belangrijkst lijken. Als je bepaalde aspecten belangrijk vindt die alleen beschikbaar zijn bij een niet-gereglementeerde spaarrekening, of als je minder afhankelijk wilt zijn van getrouwheidspremies, neem je beter een kijkje naar de niet-gereglementeerde spaarrekeningen.

Daarnaast, gezien de verschillende belastingtarieven en de gedeeltelijke belastingvrijstelling, is het belangrijk om rekening te houden met de nettobedragen bij het vergelijken van de rentetarieven van gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px