Financiële instellingen maken allemaal gebruik van tarieven bij geldtransacties. Ook jouw bankier zal deze termen gebruiken wanneer hij zich bezighoudt met het beleggen van jouw spaargeld of wanneer hij je een lening verleent. Hij zal dan spreken over een creditrente bij een financiële belegging of een debetrente bij het verstrekken van een lening.

Wat zijn nu precies de verschillen tussen een debet- en creditrentevoet? Wij hebben het voor jou hieronder uitgelegd.

De verschillen tussen de debetrentevoet en de (deposito) rente op investering

Wat is een creditrentevoet? 

Wanneer de bank je geld verschuldigd is vanwege het openen van een spaarrekening, het kopen van aandelen, investeren in een levensverzekering of het openen van een termijndeposito, wordt het verschuldigde bedrag voor elke investering berekend op basis van de rentevoet van die investering. Dit proces werkt als het omgekeerde van een lening. Je kapitaal wordt vermenigvuldigd met de rente om het bedrag te bepalen dat je verschuldigd bent voor elke investering in dat jaar. Vervolgens wordt dit bedrag toegevoegd aan het al bestaande kapitaal.

Wil je begrijpen hoe rente wordt berekend? Lees onze gids voor het berekenen van rente op een spaarrekening

Wat is de leenrente of debetrentevoet ?

De debetrentevoet is simpelweg het tarief dat wordt toegepast bij een lening. Als je bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluit, wordt dit tarief gebruikt om het rentedeel te berekenen dat je maandelijks moet betalen. Hiervoor wordt het resterende geleende bedrag simpelweg vermenigvuldigd met de debetrentevoet.

Samengevat, terwijl creditrentevoeten het percentage zijn dat wordt toegepast op je spaargeld om te berekenen hoeveel het je jaarlijks oplevert, stellen debitrentevoeten je in staat om het bedrag te bepalen dat je maandelijks aan je bankinstelling moet betalen in het kader van een lening.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px