Spaarrekening VOOR JE kind

In een poging om steeds meer klanten aan te trekken, bieden veel banken nu spaarrekeningen voor baby’s en kinderen aan. Een spaaroplossing die interessant kan zijn om de toekomst van je kind financieel te ondersteunen. 

Ontdek de specifieke kenmerken van de kinderspaarrekening en vergelijk de renteaanbiedingen met geldexpert.be!

Wanneer kun je een spaarrekening voor je kind openen?

Je kunt op elk moment een spaarrekening voor je kind openen, ongeacht de leeftijd. Sommige banken bieden ook babyspaarrekeningen aan. Met deze oplossing kun je tot 3 maanden voor de geboorte van je kind een spaarrekening voor hem of haar openen.

Levert een kinderspaarrekening meer rente op dan een traditionele spaarrekening?

De spaarrekening voor kinderen geeft je, net zoals de klassieke spaarrekening, steeds een basisrente en in de overgrote meerderheid van de gevallen een getrouwheidspremie voor elk bedrag dat gedurende 12 maanden onafgebroken op de spaarrekening blijft staan.

Hoewel de meeste banken kinderspaarrekeningen aanbieden met een totale rente (basisrente + getrouwheidspremie) die gelijk is aan het wettelijke minimum van 0,11%, bieden sommige banken veel betere rentes.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de CPH bank met haar kinderspaarrekeningen tegen een globale rentevoet die varieert van 0,25% tot 0,55%, afhankelijk van de leeftijd van je kind, of voor de Europabank met haar kinderspaarrekeningen voor jongeren onder de 25 jaar tegen een globale rentevoet van 0,20%.

Spaarrekening voor kinderen

Kun je bij het geld op de spaarrekening van je kind?

Je kunt inderdaad geld afhalen van de spaarrekening van je kind.

De Belgische wet bepaalt echter dat ouders niet over het vermogen van hun kind mogen beschikken zonder toestemming van een vrederechter. Je hebt dus het recht om dit geld zonder zijn of haar tussenkomst op te nemen, maar alleen om het te gebruiken in het belang van je kind. Je kunt het geld bijvoorbeeld opnemen om de opleiding van je kind te betalen, om het geld op een rekening te zetten die meer rente oplevert, of om iets voor je kind te kopen.

Bij twijfel over de redenen van de opname kan de bank je vragen de opname te verantwoorden of er soms zelfs bezwaar tegen maken.

Vanaf welke leeftijd kan jouw kind het geld op je spaarrekening opnemen?

Iedereen die ten minste 18 jaar oud is, heeft vrije toegang tot het geld op zijn rekening.

Als je toestemming geeft, kan je kind vanaf 16 jaar geld opnemen van zijn/haar spaarrekening. Het maximumbedrag dat doorgaans kan worden opgenomen, is 125 euro per maand. Deze limiet kan echter worden verhoogd met jouw toestemming en die van de bank.

Sommige banken bieden bankkaarten aan vanaf de leeftijd van 12 jaar, mits je daarmee instemt. Aangezien internetrekeningen alleen toegankelijk zijn als je de toegangscodes kent (die altijd door de bank aan de ouders worden meegedeeld), is het aan jou om te beslissen of je je kind al dan niet toegang geeft.

Hoe bescherm je het spaargeld van je kind na zijn 18e?

Als de spaarrekening van jouw kind op zijn of haar naam staat, heeft jouw kind wettelijk het recht om vrij over zijn of haar geld te beschikken zodra het 18 wordt.

Om deze besparingen enigszins in de hand te houden, zijn er oplossingen:

  • Je kunt een spaarrekening op jouw naam openen, maar het geld zal uitsluitend voor de belangen van het kind worden gebruikt. Jij bent dan de wettige houder en kunt erover beschikken zoals je wilt.
  • De spaarrekening “met beding voor derden”. Met deze spaarrekening kun je je kind of kleinkind als begunstigde van de rekening aanwijzen en de leeftijd bepalen waarop de rekening aan hen wordt teruggegeven.

Vergelijk spaarrekeningen voor kinderen in 2024

Geldexpert.be heeft voor jou de verschillende rentevoeten en spaarrekeningformules van verschillende banken vergeleken.

De hieronder vermelde tarieven zijn geldig vanaf 4 februari 2024, en deze tarieven variëren zeer weinig.


Bank
Spaarrekening
kind

Basisrente*
Getrouwheidspremie**
Totaal
Het aanbod bekijken
Europabank Jongerenboekje 0,10% 0,10% 0,20% Naar Europabank website

Beobank
Jongeren spaarrekening t.e.m 26 jaar
0,01%

0,10%

0,11%
Meer informatie

KBC
KBC-Groeispaarrekening
0,01%

0,10%

0,11%
Naar KBC website

ING
ING Groen Boekje 18 jaar
0,01%

0,10%

0,11%
Zie het ING-aanbod

* Je krijgt basisrente op elk bedrag dat je op de spaarrekening stort. Het wordt dagelijks berekend totdat je de rekening sluit.

** De getrouwheidspremie is een premie die alleen wordt verworven op bedragen die ononderbroken gedurende een minimumperiode van 12 maanden op de spaarrekening blijven staan.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px