Garantie en bescherming voor uw spaarrekening! Enkele tips...

In België zijn je gelddeposito’s op je spaarrekeningen beschermd tot 100.000 euro. Deze bescherming wordt geboden door de overheidsgarantie, aangezien het geld op je spaarrekening gedekt wordt door het garantiefonds waaraan alle banken verplicht zijn aangesloten.

Hoe zit het met het garantiemechanisme? Hoeveel is er gedekt?

Je spaarrekeningen zijn gegarandeerd tot 100.000 euro. Let wel op dat deze garantie van 100.000 euro per bank en per persoon van toepassing is. Wanneer je spaargeld de grens van 100.000 euro overschrijdt, raden we je aan om spaarrekeningen bij verschillende banken te openen. Zo ontvang je, als je over twee spaarrekeningen van elk 100.000 euro beschikt bij twee verschillende banken en beide banken gaan failliet, een volledige vergoeding.

Let op de valkuilen en regelingen die door sommige banken worden opgezet

Voordat je je spaargeld vastlegt, is het belangrijk om de voorwaarden en de producten van de bank grondig te vergelijken. Natuurlijk zullen deze banken hun beste argumenten naar voren brengen om je te overtuigen bij hen te tekenen, maar met wat aandacht kun je een paar valkuilen vermijden.

Zorg ervoor dat deze spaarrekening iets opbrengt. Hoewel dit meestal het geval is, kunnen er verborgen indirecte kosten of beperkingen zijn die voorkomen dat je volledig van je rente profiteert:

  • Er kan een minimumbedrag aan je worden opgelegd.
  • De rente kan dalen als je te veel stort. De bank lokt je met de belofte van een hogere dan gemiddelde rente, maar zodra je inleg een bepaalde drempel overschrijdt, kan de rente worden verlaagd tot een veel lager tarief.
  • De basisrente kan worden herzien na een promotie. Soms biedt de bank een aantrekkelijke rentepromotie om zoveel mogelijk spaarders aan te trekken, maar na het ondertekenen van de contracten kan het basistarief aanzienlijk dalen. De bank heeft vaak het recht om een nieuw tarief op te leggen, maar de getrouwheidspremie kan pas na een jaar worden gewijzigd.
  • Het voordeligste tarief geld alleen voor online-spaarrekeningen.
  • Controleer de verhouding tussen de basisrente en de getrouwheidspremie. Het basispercentage kan gedurende het jaar variëren, terwijl de getrouwheidspremie doorgaans stabiel blijft. In een periode van lage rente is het wellicht verstandiger te focussen op de getrouwheidspremie, vooral als je van plan bent je geld minstens een jaar op de rekening te laten staan.

Drie spaarrekeningen in de kijker

Maakt mijn bank deel uit van het Belgische beschermingsfonds?

Elke Belgische bank is verplicht zich bij het garantiefonds aan te sluiten. Je kunt de bank vragen je de bewijsstukken te tonen om er zeker van te zijn dat zij aan de wet voldoet.

Als je klant bent bij een buitenlandse bank, is het belangrijk om na te gaan of deze wel degelijk onder een garantieregeling valt. Controleer het bedrag van de gegarandeerde storting. Dit is steeds vaker het geval voor banken in Europa.

Deze zorg geldt niet alleen voor fysieke banken, maar ook voor alle uitsluitend online banken die geen fysieke relais met filialen hebben.

Welke financiële producten worden gegarandeerd?

Voor alle Belgische banken geldt de garantie van 100.000 euro op spaarrekeningen, en dit geldt voor alle soorten rekeningen, zoals je zichtrekening, termijnrekening, enzovoort.

Wat is het Belgische Garantiefonds en Beschermingsfonds voor banken precies?

Het Garantiefonds en Beschermingsfonds bieden jou een gewaarborgd deposito. Banken zijn erbij aangesloten en dragen eraan bij, zodat in geval van faillissement schadevergoeding gegarandeerd is.

Een andere instantie, de FSMA, beheert ook garantievraagstukken. Zij informeert het publiek over risico’s en legt banken saneringsmaatregelen op. Om de goedkeuring van de FSMA te verkrijgen, moeten alle banken zich aansluiten bij het beschermingsfonds.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px