Slimme manieren om te besparen op de onderhoudskosten van je woning

Als huiseigenaar weet je dat onderhoud een constante factor is. Van een nieuwe verflaag tot een gloednieuwe cv-installatie, dit kan flink in de papieren lopen. Maar welke klussen zijn er allemaal en hoe kun je besparen op deze onderhoudskosten?

Besparen op de onderhoudskosten van je woning

Groot en klein onderhoud

Huisklussen kunnen variëren van alledaagse opknapbeurtjes en herstellingen tot grotere verbouwingen die de structuur van je huis beïnvloeden. We hebben ze even kort even opgesomd:

  • Klein maar fijn: Een fris verflaagje of het fixen van een slot door een handige slotenmaker Mechelen , betaalbaar en snel op te lossen voor een paar tientjes.
  • Grotere klussen, grotere investeringen: Denk aan kozijnvervanging, een nieuwe cv-ketel of het ontmossen van je dak. Dit vergt meer geld en planning.
  • Verbouwingen als grote projecten: Zonnepanelen plaatsen of andere grote verbeteringen vallen niet onder regulier onderhoud, eerder onder grote verbouwingen. Overweeg financieringsopties, zoals het verhogen van je hypotheek, om niet alles in één keer uit eigen zak te hoeven betalen.

Maak een meerjarenonderhoudsplanning (MOP)

Heb je al gehoord van een meerjarenonderhoudsplanning (MOP)? Dit is een geweldige tool om kosten slim te beheren. Het biedt niet alleen inzicht in de huidige staat van je huis, maar ook in toekomstige onderhoudswerkzaamheden op korte en lange termijn. Met dit plan kun je makkelijk bepalen welk onderhoud prioriteit heeft en de verwachte kosten goed in de gaten houden.

Slim geld besparen met tijdig onderhoud

Een van de slimste manieren om geld te besparen op onderhoud is om geplande onderhoudswerkzaamheden op tijd uit te voeren. Zo bespaar je geld door:

  • Gepland onderhoud op het juiste moment uit te voeren, zoals het tijdig schilderen van kozijnen. Hiermee bespaar je geld. Je betaalt alleen voor het schilderwerk zelf, zonder extra reparaties.
  • Uitstelgedrag te voorkomen. Door uitstel kunnen kleine problemen groter worden, bijvoorbeeld houtrot door verwaarloosd schilderwerk. Het gevolg? Meer kosten voor reparaties.

Combineer werkzaamheden

Een handige truc om te besparen op onderhoudskosten is om soortgelijke klussen samen te pakken. Door gelijkaardige onderhoudstaken te combineren, profiteer je niet alleen van betere deals bij professionals, je bespaart er ook tijd mee

Splits werkzaamheden op

Een handige truc om te besparen op onderhoudskosten is het organiseren van je taken in verschillende categorieën, zoals vloeren, deuren, installaties en schilderwerk. Op die manier hoef je niet altijd met aannemers samen te werken en kun je rechtstreeks contact opnemen met gespecialiseerde vakmensen. Dit kan helpen om de kosten van aannemers te verlagen en zo geld te besparen. Hoe dan ook, besparen op onderhoud begint allemaal bij een overzichtelijk MOP. Stel deze dan ook op!

 

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px