Leningen samenvoegen

Het samenvoegen van jouw leningen in één enkele lening stelt je in staat om slechts één maandelijkse aflossing te hebben., Zo hoef je maar één aflossing te doen in plaats van meerdere. Maar let op voor de kosten en rente die hieraan verbonden zijn.

Op Geldexpert simuleer en vergelijk je de tarieven voor het samenvoegen van leningen in België op basis van het bedrag en de duur. Nog vragen? Bekijk onze gids over het bundelen van leningen.

Simulatie criteria voor het samenvoegen van leningen

Bedrag
5000€ 75000€
Looptijd
12 maanden 120 maanden
6 aanbiedingen voor het samenvoegen van kredieten van 20000 op 60 maanden.
Ik bespaar tot 2.880,60 dankzij deze vergelijking.
Laatste rentevoet verificatie : 29/05/2024.
Mozzeno Samenvoegen van kredieten AA
Samenvoegen van kredieten aa mozzeno
8,79%
€ 409,89
€ 4.593,40
Of bezoek de website
Elantis-Direct Hergroeperen van leningen
Hergroeperen van leningen elantis-direct
9,99%
€ 420,62
€ 5.237,20
Niet beschikbaar
Cetelem Leningen samenvoegen
Leningen samenvoegen cetelem
12,00%
€ 438,71
€ 6.322,60
Niet beschikbaar
Beobank Leningen samenvoegen
Leningen samenvoegen beobank
13,00%
€ 447,76
€ 6.865,60
Of bezoek de website
loading...

Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten opladen ...

Een voorbeeld ter illustratie: door een lening samen te voegen voor een bedrag van €15.000,- te terugbetalen over 48 maanden met een JKP van 5,60% (jaarlijks kostenpercentage van 5,60% vast), moet je 48 maandelijkse termijnen van €348,58 terugbetalen. Het totaal verschuldigde bedrag zal dan €16.731,84 zijn.

Antwoorden op al je vragen over het samenvoegen van leningen

Heb je meerdere leningen afgesloten en lukt het je niet meer om deze allemaal op tijd terug te betalen? Heb je een overweldigend gevoel, zowel financieel als administratief, en zou je graag deze terugbetalingen vereenvoudigen? Dat kan met krediet hergroepering! Hieronder leggen we je alles uit.

 1. Wat is het samenvoegen van leningen?
 2. Wat zijn de voordelen van krediet hergroepering?
 3. Hoe krijg ik een krediet hergroepering?
 4. Kredieten samenvoegen: welke kosten komen in beeld?
 5. Wie kan een krediet hergroepering krijgen?
 6. Welke banken bieden krediet hergroepering aan?
 7. Samenvoegen van kredieten ≠ Kredietopkoping
 8. Artikelen en dossiers met betrekking tot het samenvoegen van kredieten
Kredietconsolidatie - title

Wat is het samenvoegen van leningen?

Het samenvoegen van leningen is een financiële transactie waarmee meerdere leningen worden samengevoegd tot één enkele lening. Hierdoor hoef je slechts één maandelijkse aflossing te doen gedurende de nieuwe looptijd van de enkele lening.

Stel je voor, je hebt 3 lopende leningen:

 • Resterend saldo van lening 1 = € 5.000 met maandelijkse aflossingen van € 155
 • Resterend saldo van lening 2 = € 3.000 met maandelijkse aflossingen van € 117
 • Resterend saldo van lening 3 = € 2.000 met maandelijkse aflossingen van € 89


Het totaal te betalen bedrag = € 6.000 + € 3.000 + € 2.000 = € 10.000 met maandelijkse aflossingen van € 155 + € 117 + € 89 = € 361. Met de marktvoorwaarden van 4,95% over 48 maanden, kan de kredietconsolidatie resulteren in lagere maandelijkse aflossingen van € 230 in plaats van € 361.

Houd er rekening mee dat eventuele sluitingskosten ook moeten worden meegenomen.

Wat zijn de voordelen van krediet hergroepering?

Het samenvoegen van leningen biedt tal van voordelen, waaronder:

 1. Vereenvoudigde aflossing – Door leningen samen te voegen, hoef je niet meer op verschillende dagen verschillende leningen af te lossen, zoals een autolening de ene dag, een hypotheeklening de volgende en een persoonlijke lening de dag daarna. Met deze aanpak betaal je al je leningen terug via één enkele maandelijkse aflossing met één aanspreekpunt.
 2. Lagere maandelijkse aflossingen – Een ander aanzienlijk voordeel is de verlaging van deze aflossing. Door te kiezen voor het samenvoegen van leningen, kun je de aflossingsperiode verlengen, wat natuurlijk leidt tot een vermindering van het maandelijks terug te betalen bedrag.
 3. Herwonnen financieel evenwicht – Met een lagere maandelijkse aflossing bied je jouw budget wat ademruimte, waardoor je opnieuw financieel evenwicht kunt vinden.


Let op! Hoewel het samenvoegen van leningen kan resulteren in lagere maandelijkse aflossingen door een langere aflossingsperiode, betekent dit ook dat het totale rentebedrag dat je betaalt hoger zal zijn.

Hoe krijg ik een krediet hergroepering?

Om leningen samen te voegen tot één enkele lening, zijn enkele stappen nodig.

 1. Vóór het indienen van jouw aanvraag raden we je aan onze online simulator te gebruiken om jouw nieuwe maandelijkse aflossing te berekenen. 
 2. Kies de financiële instellingen naar keuze en neem contact met hen op om een afspraak te maken. Zorg ervoor dat je de benodigde documenten verzamelt om jouw dossier samen te stellen, waaronder een kopie van jouw identiteitskaart en bankkaart, evenals je laatste drie loonstroken en de contracten van jouw huidige leningen.
 3. Met behulp van deze informatie zal de bank jouw situatie analyseren en de beste optie voor het samenvoegen van leningen voorstellen.
 4. Als je akkoord gaat met dit voorstel, onderteken dan het contract voor het samenvoegen van leningen. De bank zal dan de afsluiting van al jouw oude leningen regelen. Je hebt dan nog maar één gesprekspartner, wat jouw financiële situatie aanzienlijk vereenvoudigt doordat je geen leningen meer hebt bij verschillende banken.

Kredieten samenvoegen: welke kosten komen in beeld?

Het is belangrijk op te merken dat het samenvoegen van leningen gepaard gaat met verschillende kosten, waardoor deze optie mogelijk minder aantrekkelijk wordt. Kosten voor vervroegde aflossing, dossierkosten voor de nieuwe lening, hypotheekkosten, en dat is nog niet alles. Zoals hierboven vermeld, kan het verlengen van de looptijd van jouw lening leiden tot meer betaalbare maandelijkse aflossingen, maar hierbij stijgen ook de totale kosten van jouw lening omdat je meer rente betaalt.

Deze aspecten moeten daarom worden overwogen voordat je aan krediet hetgroepering begint.

Wie kan een krediet hergroepering krijgen?

Om een hergroepering van leningen te verkrijgen, moeten verschillende voorwaarden worden nageleefd:

 • Je moet minstens 18 jaar oud zijn.
 • Je mag niet geregistreerd staan bij de Nationale Bank van België.
 • Je moet minstens twee lopende leningen hebben.

Afhankelijk van de kredietverstrekker die volgens jou de beste zou zijn, kunnen er mogelijks andere voorwaarden worden gesteld. Je moet onder meer documenten overleggen die aantonen dat je solvabel bent en dat de maandelijkse aflossing niet te zwaar is, zodat je niet opnieuw in een onhoudbare situatie terechtkomt.

Welke banken bieden krediet hergroepering aan?

In principe biedt de overgrote meerderheid van de banken krediet hergroepering aan. Natuurlijk kun je je tot meerdere banken richten om een vergelijking te maken. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je profiteert van het meest voordelige tarief voor je hergroepering van leningen.

Dat gezegd hebbende, is de eerste stap om naar je hoofdbank te gaan. Als je al meerdere producten bij hen hebt, kunnen ze je gunstige voorwaarden bieden voor je hergroepering van leningen.

Samenvoegen van kredieten ≠ Kredietopkoping

Het samenvoegen van kredieten is niet hetzelfde als een kredietopkoping. Velen verwarren krediethergroepering met kredietopkoping. Hoewel de tweede techniek voorheen naar de eerste verwees, is de term tegenwoordig juridisch verwijderd. Het is dus belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee praktijken.

 • Kredietconsolidatie consolideert verschillende schulden tot één, ongeacht hun aard.
 • Kredietopkoping is alleen van toepassing op hypothecaire leningen. Het bestaat er voornamelijk uit om de lopende lening “op te kopen” om vervolgens de duur, het bedrag of zelfs de rente ervan opnieuw te onderhandelen (soms meerdere opties tegelijk).

Artikelen en dossiers met betrekking tot het samenvoegen van kredieten

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px