Het samenvoegen van kredieten: een interessante oplossing

De huidige interestvoeten zijn de laatste jaren bijzonder gunstig voor de kredietnemer. Geen wonder dus dat ook het groeperen van kredieten vandaag de wind in de zeilen heeft. Hoewel deze kredietvorm steeds populairder wordt, zijn er nog steeds heel wat mensen die niet exact weten wat zo’n kredietherschikking eigenlijk inhoudt.

Wat houdt het samenvoegen van leningen in?

Het samenvoegen van leningen of kredietconsolidatie wordt ook wel herschikking of centralisatie van de lopende leningen genoemd. Het gaat om een financiële operatie die eruit bestaat om al de lopende rekeningen te bundelen in één enkel krediet. Groeperen van kredieten? Wat is dat? Laten we nu proberen om dit wat eenvoudiger uit te leggen… Veel gezinnen hebben verschillende leningen lopen, aangezien ze kredieten nodig hebben om bepaalde projecten te financieren, zoals een huis, een auto, enz. Maandelijks verscheidene leningen aflossen op verschillende tijdstippen is dus geen uitzondering. Spijtig genoeg kan het snel een complexe zaak worden. Een overzicht behouden van de verschillende af te lossen bedragen en de verschillende datums waarop de bedragen betaald moeten worden is niet altijd even eenvoudig en verhoogt de kans op wanbetaling. Bijgevolg zijn er alle risico’s zoals bijvoorbeeld het betalen van een achterstandsrente. De verschillende leningen samenvoegen vergemakkelijkt niet alleen het beheer van uw kredieten, maar ook van uw budget. Vanuit financieel oogpunt is het ook interessant om te kiezen voor het groeperen van kredieten. Op die manier moet u maar één maandelijkse afbetaling betalen in plaats van verschillende aflossingen. Dit bedrag is soms beduidend lager dan de som van de verschillende maandelijkse afbetalingen die u voordien moest aflossen.

Voor wie?

Het groeperen van kredieten of samenvoegen van leningen is interessant voor iedereen, maar vooral voor mensen met een zware schuldenlast. Door onvoorziene omstandigheden – zoals een jobverlies, een echtscheiding, een ziekte, enz. – kan u soms terechtkomen in een precaire financiële situatie door extra schulden aan te gaan, door eventuele betalingsachterstanden, enz. Het samenvoegen van kredieten kan ervoor zorgen dat uw schuldenlast daalt. Zo kan u bijvoorbeeld uw maandelijkse aflossing verminderen door de looptijd van uw krediet te verlengen. Soms is het ook mogelijk om een betere interestvoet te bekomen, indien u gebruik maakt van deze gelegenheid om met de financiële instelling te onderhandelen. Dit is natuurlijk interessant aangezien uw maandelijks aflossing dan verlaagt. Vergeet echter niet dat de interestvoet met minimum 1% moet dalen alvorens dit een interessante operatie is, aangezien het vervroegd terugbetalen altijd kosten met zich meebrengt.

Voordelen

  • Maakt een beter beheer mogelijk : het is eenvoudiger om één enkele lening terug te betalen dan verschillende kredieten.
  • Soms kan u het totaalbedrag van uw maandelijkse aflossing doen dalen, indien u uw interestvoet heronderhandelt.
  • Uw maandelijkse aflossing daalt, indien u de looptijd van uw lening verlengt.

Nadelen

  • De looptijd van uw lening verlengen, verhoogt ook de totaalkost van uw krediet: u zal meer interesten moeten betalen, aangezien u langer moet aflossen.
  • Nieuwe kosten (bijvoorbeeld dossierkosten) aangezien u van financiële instelling verandert.
  • Duurdere verzekeringen. Laten we het voorbeeld nemen van de schuldsaldoverzekering. U zal waarschijnlijk meer moeten betalen aangezien u ouder bent bij het heronderhandelen van uw lening.

Kortom: het samenvoegen van leningen of kredietconsolidatie maakt het voor u mogelijk om uw schulden te spreiden in de tijd en om uw budget gemakkelijker te beheren in het heden.

Vergelijken van het samenvoegen van kredieten

 

Ik deel het op :

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px