Risico’s bij het afsluiten van een hypothecaire lening

Het afsluiten van een hypothecaire lening stelt u in staat om belangrijke projecten uit te voeren: huiseigenaar worden, een auto kopen, een bedrijf opstarten, enz. Maar er zijn toch risico’s aan verbonden. In dit artikel leggen wij de nadruk op de gevaren van een hypothecaire lening.

Werking van de hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is een lening die gedekt wordt door één of meer woningen van de lener. Het geleende bedrag is meestal 50 tot 70% van de geschatte waarde van het in pand gegeven eigendom. De toegekende middelen kunnen vrij besteed worden. De lener kan het bedrag gebruiken om vastgoed te kopen, een persoonlijk project te financieren, het afbetalen van een consumentenkrediet, enz.

Als het doel van de lening de aankoop van vastgoed is, dan zal de hypothecaire lening worden genomen op het aan te kopen goed. In dit geval wordt het geleende bedrag gebruikt om de aankoopprijs van het eigendom te betalen en wordt de lener pas de rechtmatige eigenaar wanneer hij de schuldeiser volledig heeft terugbetaald. Dit houdt in dat in geval van insolventie van de lener, de lenende instelling het recht zal hebben om beslag te leggen op het eigendom en om het door te verkopen. Zij zal dan het geld van de wederverkoop houden als terugbetaling.

Dit is het grootste risico van het afsluiten van een hypothecaire lening: uw eigendom verliezen in geval van niet-betaling.

Afbetaling van een hypothecaire lening

De aflossing van een hypothecaire lening mag niet langer duren dan 50 jaar, maar over het algemeen wordt een looptijd tussen 15 en 30 jaar aanvaard. De hypothecaire lening moet in aanwezigheid van een notaris worden uitgevoerd en bij het kadaster worden gepubliceerd. De hypotheek wordt pas opgeheven als de lening volledig is terugbetaald. De lener moet notariskosten betalen om de hypotheek op te heffen.

Een ander risico van de hypothecaire lening heeft te maken met de leeftijd van de lener: del lener zal meer moeite hebben om zijn schulden af te betalen als hij met pensioen gaat, vanwege zijn verminderde inkomen. Het gevolg kan zijn dat zij op oude leeftijd dakloos worden. Daarom is het beter om op jonge leeftijd te lenen (liefst onder de 30) om ervoor te zorgen dat uw schuld voor uw pensioen afbetaald worden. Het Hypothecair Bureau kan u helpen om een hypothecaire lening te simuleren en te verkrijgen.

Kosten van een hypothecaire lening

De aanvraag van een hypothecaire lening kan heel duur uitvallen. U betaalt onder andere de volgende bijkomende kosten:

  • Registratierechten
  • De ereloon van de notaris
  • De kosten voor het vrijgeven van de hypotheek…

 

De aanvraag van een hypothecaire lening brengt dus verschillende uitgaven met zich mee: administratiekosten, rente, kosten voor vervroegde aflossing, enz. Als de lener ook maar twee maandelijkse afbetalingen (al dan niet opeenvolgend) mist, dan loopt hij het risico om zijn eigendom kwijt te raken en als wanbetaler geregistreerd te staan bij de Nationale Bank. Op hun zwarte lijst van de Nationale Bank geregistreerd staan is een diskwalificerende factor voor het verkrijgen van nieuwe leningen in de toekomst. Bij een onvoorziene gebeurtenis of bij ongelukkige levenstoestanden kan het afbetalen van een lening aanzienlijk vermoeilijkt worden.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px