Rente op woonkredieten ligt historisch laag

goedkope hypotheek lage renteMet een gemiddelde van 2,63 procent zijn de tarieven voor hypothecaire leningen momenteel het laagst sinds er sprake is van gestructureerde vergelijking. Nooit eerder kon in België voor zo een voordelig tarief geld geleend worden voor de bouw of aankoop van een woning. Ook voor de herfinanciering van bestaande woonleningen opent het aantrekkelijk laag rentepercentage een heleboel mogelijkheden.

De dalende trend van rentetarieven

Het historisch laag percentage werd op 1 februari 2016 geregistreerd. Het is het gemiddelde van de tien voordeligste tarieven die worden aangeboden op een hypothecaire lening met vaste rente en een looptijd van 20 jaar (een van de meest gekozen formules). Onder de gewogen aanbiedingen zaten slechts tarieven van grote marktspelers zoals Argenta, AXA, Belfius, BNP Paribas Fortis, Crelan, ING en KBC. De aanstaande BATIBOUW (25 februari tot 6 maart 2016) heeft ongetwijfeld invloed op de afname van de prijs voor woonkredieten in deze periode van het jaar. Maar meer nog is het superlaag gemiddelde van 2,63 procent een duidelijk teken dat de neergaande trend in de prijs voor woonkredieten nog gaande is. Op 1 februari 2015 gold voor hetzelfde type lening nog een marktgemiddelde van 3,4 procent en op 1 februari 2014 bedroeg het 4,5 procent. Hoewel analisten menen dat het laagste punt nu écht bereikt is, kunnen ze opnieuw ongelijk krijgen. Een gemiddeld percentage van 2,63 procent betekent immers dat een aantal banken hun product goedkoper aanbieden. Zo vraagt Argenta op dit moment slechts een rente van 2,25 procent op een profijtlening van 20 jaar. En ook KBC, BNP Paribas Fortis en Crelan zijn in een eerder stadium al eens onder de 2,3 procent gedoken.

Herfinancieren en een tweede verblijf kopen

Op momenten dat de rente op woonleningen laag staat is er doorgaans een enorme toeloop naar de banken. Naast nieuwe bouwers en kopers, die voor de eerste keer een hypothecaire lening willen afsluiten, proberen ook veel leners hun bestaand krediet tegen het voordeliger tarief te herfinancieren. Op een lening van 200.000 euro zorgt 2 procent rentevermindering dat de jaarlijkse kredietkosten met ongeveer 2200 euro afnemen. Berekend over een periode van 20 jaar levert dit een besparing van 44.000 euro op.

Een lage woonrente schijnt Belgen ook te prikkelen om een lening aan te gaan voor de aankoop van een tweede verblijf. Bij marktleider BNP Paribas Fortis werd 1 op de 10 woonkredieten in 2015 afgesloten om een tweede woning of appartement aan te schaffen. Een toename van 20% in vergelijking met het jaar ervoor. Met het huidig historisch laag percentage zal deze trend zich zeer waarschijnlijk in 2016 voortzetten.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px