Rente op spaargeld en leningen verder omlaag

De Belgische tienjaarsrente is voor het eerst onder de 2 procent gedaald. Dat heeft gevolgen wanneer u geld wilt lenen en geld wilt sparen. Het kan zowel voor als nadelen meebrengen, waardoor het verstandig is om na te gaan wat dit voor u betekent. Zorg er op die manier voor dat u weet of u de mogelijkheid heeft om een voordelige lening af te sluiten, of dat u aan de andere kant minder rendement kunt maken op het spaargeld dat u heeft staan.

Spaargeld levert minder op

Hoeft u geen geld te lenen en heeft u juist spaargeld staan? Of leent u bijvoorbeeld voor de vakantie, terwijl u aan de andere kant spaart om een mooie nieuwe auto te kunnen kopen? Houd er rekening mee dat de lage rente ervoor zorgt dat u op een reguliere spaarrekening nog maar 1,6% rente ontvangt, een relatief laag bedrag. De rente op een getrouwheidsrekening ligt met 0,75% bij bijvoorbeeld MoneYou nog een stuk lager. De verschillende banken geven aan dat ze de rente omlaag bij dienen te stellen, waardoor uw spaargeld momenteel maar weinig oplevert.

Hetzelfde geldt voor Nederlandse spaarrekeningen. Wel kan je in Nederland bijvoorbeeld een langlopende deposito openen. Dat levert meer rendement op dan via een gewone spaarrekening. Voor meer informatie over deposito’s in Nederland verwijs ik graag naar deposito sparen.

Voordelig woonkrediet afsluiten

Uiteraard brengt de lage rente van dit moment ook voordelen met zich mee. U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om voordelig een woonkrediet af te sluiten, indien u van plan bent om een woning aan te schaffen. Heeft u al een woning met een hypothecair krediet? Dan is het bovendien verstandig om in ieder geval na te denken over de herfinanciering hiervan. Er bestaat een kans dat u bij ING of KBC de mogelijkheid heeft om geld te lenen tegen een scherpe rente. Vraag dit in ieder geval na, of voer een online vergelijking uit op het moment dat u geld wilt lenen.

Toekomst voor de rente

Ook de consumptieve kredieten zijn op dit moment relatief voordelig, waardoor het verstandig is om goed te kijken naar de mogelijkheden tot geld lenen. Voer een online berekening uit en kom er op die manier achter wat de rentekosten zullen zijn. Houd er bovendien rekening mee dat de kans klein is dat de rente de komende jaren nog veel verder zal dalen. De rente die de Europese bank de overige kredietverstrekkers in rekening brengt is al minimaal. Wat dat betreft is dit het moment om een geldlening af te sluiten, voordat de rente op termijn wellicht weer wat verder op zal gaan lopen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px