Rente omlaag, dossierkosten omhoog

Dossierkosten hypothecaire leningDe lage rentetarieven op hypothecaire leningen maken dat kredietverleners andere methoden gebruiken om hun inkomsten veilig te stellen. In het eerste trimester van 2016 hebben veel banken de kosten voor het aanmaken van een dossier voor woonkredieten verhoogd. Bij KBC bijvoorbeeld stegen de dossierkosten per 1 maart 2016 naar 400 euro (was 350 euro sedert 2011) en vervolgens per 1 april 2016 verder naar 500 euro. Ook grootbanken BNP Paribas Fortis en Belfius hebben recent aan deze kostenpost gesleuteld. BNP Paribas Fortis verhoogde het tarief met 100 euro naar 350 euro. Bij Belfius zijn de dossierkosten met 60 euro verhoogd naar 350 euro voor hypothecaire leningen beneden 250.000 euro, terwijl voor hogere woonkredieten 530 euro voor de aanmaak van de map in rekening wordt gebracht. In een dossier verzamelt de bank de totale administratie rond een hypothecaire lening. Alle relevante gegevens en documenten van zowel de kredietnemer als de woning worden hierin bij elkaar gehouden.

Hebben dossierkosten invloed op de totale kosten van een woonkrediet?

Hoewel de verhogingen van de dossierkosten procentueel best fors zijn (KBC = 43%), zal de gemiddelde consument er niet echt wakker van liggen. Op de totale kosten van een woonlening hebben de dossierkosten niet veel invloed. Uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijkt dat in het eerste trimester van 2016 het gemiddeld kredietbedrag voor de aankoop van een woning 143.000 euro bedroeg. Op een dergelijke lening zal bij een looptijd van 15 jaar en een rente van 2,7 procent (huidig marktgemiddelde) in totaal ongeveer 30.000 euro aan interest worden betaald. Hiernaast kent een hypothecaire lening ook aanzienlijke kosten voor de notaris en voor de overschrijving (belastingen).

Houd toch alle kosten in de gaten

Het is desondanks verstandig om bij het aangaan van een hypothecaire lening alle kosten op te vragen. Zeker wanneer aanbiedingen van meerdere banken met elkaar moeten worden vergeleken. Naast dossierkosten zullen de instellingen ook schattingskosten opbrengen om de waarde van de woning vast te stellen. KBC, BNP Paribas Fortis, Crelan en Argenta laten de schatting door Gudrun Xperts uitvoeren, die hiervoor momenteel 225 euro in rekening brengt. Bij ING bedragen de schattingskosten 180 euro en bij Belfius is het gratis. Ook de verplichte jaarlijkse premie voor de verzekering van de woning kan bij de verschillende banken aardig uiteen lopen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px