Renoveren kost u meer in 2022

Het tarief voor woningverbeteringsleningen stijgt in België, een tendens die dezelfde is als die voor hypothecaire leningen. Dit betekent dat het nu steeds duurder wordt om werkzaamheden aan uw huis uit te voeren.

RENOVEREN KOST MEER IN 2022

4 banken met "groene" bouwleningen in opmars

Renoveren kost u dit jaar meer, en dat komt niet alleen door de prijsstijging van verschillende bouwmaterialen. Sinds januari 2022 hebben minstens 4 banken de rentevoet herzien van hun specifieke energierenovatielening, die zoals bekend voordeliger is dan de klassieke renovatielening.

Zo is bij BNP Paribas Fortis, de belangrijkste bank op de Belgische hypotheekmarkt, het tarief voor energieleningen gestegen van 1,25% naar 1,45%. Bij Belfius is de groene renovatielening met een JKP van 1,30%, die je in 2021 nog kon afsluiten, nu 1,40%.

De CPH-bank, die onlangs met een aanbod van 1,09% het aantrekkelijkste tarief voor ecologisch werk bood, heeft het ook verhoogd tot 1,49%.

Ten slotte werd bij KBC/CBC, hoewel niet gekwantificeerd, ook een lichte stijging van het groene krediet bevestigd. 

De beste groenelening - 20.000€ op 48 maanden

Inflatie als oorzaak

De stijging van de rente is vooral te wijten aan de terugkeer van de inflatie, die alle leningen treft. 

De reden? Dit is de essentie van de rente, die het waardeverlies van geld als gevolg van inflatie moet compenseren. Het is dus logisch dat in de huidige context en vooral wanneer de inflatie over een lange periode aanhoudt, de tarieven voor alle soorten leningen stijgen.

Deze algemene stijging van de langetermijnrente heeft onvermijdelijk gevolgen voor kredietproducten die verband houden met onroerend goed. En hoewel bepaalde bankorganisaties zich uit commercieel oogpunt soms meer positioneren op het ene kredietproduct dan op het andere, zal er nooit sprake zijn van een enorme verstoring tussen de verschillende aanbiedingen van hetzelfde gamma zoals hypothecaire leningen en bouwkredieten.

Een Europese situatie

Sinds begin dit jaar is de langetermijnrente in heel Europa aan het stijgen. In België is de OLO op 10 jaar, de leidende indicator van de hypotheekmarkt, die zich eind 2021 nog in negatief territorium bevond, nu opgelopen tot 1,610%, een niveau dat sinds 2014 niet meer is bereikt!

Welke vooruitzichten?

Het potentieel voor een stijging van de rente op bouwleningen blijft de komende maanden echter beperkt gezien de economische kwetsbaarheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne. 

Maar het is duidelijk dat het niveau waarop het renteaanbod een echte rem op de Belgische economie zou betekenen, niet zo ver verwijderd is van het huidige niveau. Een dergelijke situatie zou moeten kunnen rechtvaardigen dat de tarieven aan het begin van het jaar niet op dezelfde wijze blijven stijgen.

Samengevat

  • 4 Belgische banken hebben hun tarieven voor groene bouwleningen al verhoogd
  • Deze trend volgt de ontwikkeling van de hypotheekrente
  • De inflatie is de belangrijkste factor achter deze algemene stijging van de langetermijnrente 

Moet u thuis werken? Profiteer van het beste aanbod van kredietwerk dankzij de simulator geldexpert.be!

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px