Referte-index zorgt voor bevestiging dalende jaartrend rente

Voordelige hypothecaire leningDe referte-indices A, C en E bepalen de rente bij een hypotheek met een variabele rentevoet. Deze indices laten een ontwikkeling van de rente zien, die bindend is voor de verschillende banken. De referte-indices C en E bevestigen deze maand een nieuw diepterecord voor 2014 en zorgen er daarmee voor dat het nog nooit zo voordelig was om een lening voor een eigen woning af te sluiten. Ook de referte-index A zet de dalende trend verder door, nadat er eerder sprake was van een kleine opleving.

Variabele rentevoet voor uw hypotheek

Maakt u gebruik van een hypotheek met een variabele rentevoet, of denkt u daarover na? Het is mogelijk om de rente jaarlijks, drie jaarlijks of vijf jaarlijks te laten herzien. De banken berekenen de nieuwe rente dan aan de hand van de van toepassing zijnde referte-index; A, C of E. De referte-index van de maand voorafgaand aan uw voorstel is van belang voor het bepalen van de rente. De referte-index is als het ware een ijkpunt dat de bank aan uw contract koppelt, om te bepalen welke rente u tijdens de volgende periode zal betalen.

Actualisering van de rente

Concreet zullen banken de rente aan de hand van de referte-index ieder jaar, iedere drie jaar of iedere vijf jaar herzien. De bank vergelijkt dan de oude index met de nieuwe index, om het verschil aan rente vervolgens aan uw rentevoet toe te voegen. De koers hiervan hangt sterk samen met die van de staatsobligaties en is bindend voor de banken die dergelijke producten aanbieden. Op die manier krijgt u over de gehele linie een scherpe rente, dankzij de dalende trend van dit moment.

Duikvlucht van de rentevoet

In juni laten de referte-indices opnieuw een flinke daling zien. De referte-index A daalt zelfs van 0,189 naar 0,121 procent, waardoor er sprake is van een flinke duikeling. Ook de referte-indices C en E dalen verder, waardoor er een nieuw dieptepunt is ontstaan. Met respectievelijk waarden van 0,308 procent en 0,748 procent is er sprake van de laagste waarden ooit. Dat maakt het aantrekkelijk om nu een woning te kopen en een hypothecaire lening met een variabele rente af te sluiten. Houd er rekening mee dat de rente op een later moment ook weer op kan lopen, waardoor de maandlasten van uw hypotheek toe zullen nemen. Meer info omtrent de variabele of vaste rentevoet.

Ik deel het op :

Eén reactie

  1. Quote: “Dat maakt het aantrekkelijk om nu een woning te kopen en een hypothecaire lening met een variabele rente af te sluiten.”

    Met zo lage referte indices is het juist ten zeerste af te raden om nu voor een variabele rente te kiezen. De enige richting die de rente nog op kan is omhoog, dus men zal na de eerste herziening waarschijnlijk al meer gaan betalen. Variabele rentes zijn vooral interessant als de referte-index relatief hoog is!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px