Is private lease goedkoper dan een autolening?

Autolening private lease goedkoperWaarom zou u nog geld lenen om een auto te kopen als u tegen lagere kosten er een kunt leasen? Dit is de rode draad door de meeste marketingcampagnes van leasebedrijven en autodealers die private lease aanbieden. Maar is het voor middellang- tot lang termijn huren van een auto voor privé gebruik werkelijk een goedkoper alternatief?

De cijfers naast elkaar

De 23-jarige Jeanine Goossens heeft voor haar eerste auto een gloednieuwe Opel Corsa met een aankoopprijs van € 14.000 op het oog. Ze overweegt de volgende twee opties:

[list]
[li]1. Een 4-jarig private lease contract aangaan met de Opel dealer. Hiervoor zal ze elke maand een vast leasebedrag van € 260 moeten betalen. De jaarlijkse verzekering, het regulier onderhoud van de wagen en eventuele reparaties komen hierbij voor rekening van het bedrijf. Over 4 jaar zal ze € 12.480 betalen aan de autodealer.
[/li]
[li]2. Een 4-jarige autolening afsluiten bij haar bank voor een bedrag van € 15.000 (prijs wagen + verzekering voor 4 jaar). De bank biedt haar een JKP van 5 procent, waardoor de maandelijkse aflossing op een bedrag van € 345 uitkomt. Over 4 jaar zal ze € 16.560 betalen aan de bank.
[/li]
[/list]

Voor deze periode zal Jeanine Goossens met een leasecontract inderdaad minder kosten hebben om in een Opel Corsa rond te rijden. Hierbij ervaart ze als aanvullend financieel voordeel dat ze geen uitgaven zal hebben aan servicebeurten, bandenwissels e.a. Alle besparingen bij elkaar opgeteld zal ze in 4 jaar tijd ongeveer € 5000 minder kwijt zijn.

Na verloop van het leasecontract of de leningovereenkomst

De werkelijke balans kan echter pas worden opgemaakt nadat het leasecontract is afgelopen of de autolening volledig is afgelost. Bij private lease moet de Opel Corsa terug naar de autodealer. Op dat moment kan Jeanine Goossens beslissen als ze een nieuw 4-jarig leasecontract wil afsluiten voor een 2020 model, waarvoor ze opnieuw maandelijks € 260 zal betalen (voor het gemak wordt eventuele inflatie niet meegerekend).

In geval ze de auto koopt middels een lening heeft ze in 2020 twee mogelijkheden. Ze kan de restwaarde van de 2016 Opel Corsa inzetten bij een nieuwe 4-jarige lening om een splinternieuw model te kopen. De gemiddelde afschrijving op auto’s over 4 jaar is 40 tot 45 procent, wat betekent dat de oude Corsa nog ongeveer € 8000 waard zal zijn. Ze hoeft slechts voor € 7000 (inclusief 4 jaar verzekering) bij de bank aan te kloppen, waarvoor ze maandelijks € 160 zal moeten aflossen. Jeanine Goossens kan ook besluiten om zonder vaste maandelijkse uitgaven in haar oude Opel te blijven rijden, met alleen de jaarlijkse BA-verzekering, servicebeurten en mogelijke reparaties als kosten.

Een conclusie

Puur economisch bekeken zal lenen (kopen) altijd voordeliger blijven dan leasen (huren). De initiële besparing die private lease maandelijks oplevert, gaat uiteindelijk verloren tegen het gegeven dat de auto u eigendom wordt bij lenen. Na de looptijd is de restwaarde van de wagen geheel van u. In bovenstaand voorbeeld is dit € 8000, terwijl de leaseovereenkomst slechts een totale besparing van € 5000 oplevert.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px