Prepaid creditcard wint aan populariteit

Prepaid MastercardDe prepaid creditcard wint de laatste tijd behoorlijk aan populariteit. Het postbedrijf Bpost verkocht sinds de lancering begin 2012 al 350.000 dergelijke kaarten, waarvan er nog ruim 265.000 actief worden gebruikt. Ook bij Belfius is de prepaidkaart een succes, zo’n 150.000 klanten maken er gebruik van. ING biedt de kaarten niet aan en KBC en BNPP Fortis willen hierover geen cijfers bekend maken. Feit is dat het vooral jongeren zijn die gebruik maken van de prepaidkaart, als alternatief voor de reguliere creditcard.

Honderdduizenden exemplaren in omloop

Nu er honderdduizenden van deze prepaid creditcards in omloop zijn is het uiteraard van belang om de voor- en nadelen tegen elkaar af te zetten. Waarom maken jongeren hier gebruik van en is dat zonder risico? Of is het wel degelijk van belang om goed op de kosten te letten?

Geen risico op rood gaan

Het grote voordeel van de prepaidkaarten is dat er geen risico op rood gaan bestaan. Anders dan bij een reguliere creditcard dient er bij een prepaidkaart eerst een bepaald bedrag beschikbaar gemaakt te worden. De gebruiker van de kaart heeft vervolgens de mogelijkheid betalingen te doen, tot aan het bedrag dat op voorhand is overgemaakt. Het is niet mogelijk om op krediet spullen aan te schaffen, waardoor hier ook geen (dure) lening uit kan volgen. Wat dat betreft is het een debitcard, met de vorm van een creditcard.

Het voordeel daarvan is dat onder andere jongeren de mogelijkheid hebben af te rekenen in gelegenheden waar alleen een creditcard geaccepteerd wordt. Zij hoeven hier aan de andere kant geen krediet voor aan te gaan en lopen geen risico op hoge kosten.

Geldopvraging kost geld

Zitten er ook nadelen aan de prepaid creditcard? Een geldopvraging is over het algemeen niet gratis. Dit brengt een belangrijk nadeel met zich mee, ten opzichte van de reguliere bankpas. Het is wat dat betreft van belang om op een verstandige manier om te gaan met de prepaidkaart en deze alleen te gebruiken waar men bijvoorbeeld geen bankkaart accepteert.

Wat dat betreft kan de prepaidkaart in een aantal situaties uitkomst bieden, maar is het geen volwaardig alternatief voor de bankkaart. Daarnaast brengt een reguliere creditcard meer betalingsgemak met zich mee en biedt deze de mogelijkheid tot geld lenen. Wat dat betreft lijkt de prepaid creditcard een niche aan te spreken, ook al gaat het bijvoorbeeld bij jongeren om een relatief grote doelgroep.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px