Het beste tarief om je studie te financieren!

Vind het beste tarief voor de financiering van je studie door ze te vergelijken! Vergelijk Sudielning nu.

Bepaal de persoonlijke leningen simulatie criteria

Bedrag
Looptijd
13 aanbiedingen van persoonlijke leningen van 5000 op 36 maanden.
Ik bespaar tot 620,28 dankzij deze vergelijking.
Laatste verificatie : 16/04/2024.
Aanbieder JKP Per maand
Lening op afbetaling confort beobank
Beobank
Lening op afbetaling Confort
7,90%
€ 155,82
Persoonlijke lening kbc bank
KBC Bank
Persoonlijke lening
8,25%
€ 156,57
Persoonlijke lening beobank
Beobank
Persoonlijke lening
13,00%
€ 166,75
Persoonlijke lening cofidis
Cofidis
Persoonlijke lening
14,89%
€ 170,79
Loading...

Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten opladen ...

Een studentenlening is een vorm van consumentenkrediet waarmee studenten, of hun ouders als ze minderjarig zijn, hun hoger onderwijs kunnen financieren. Studenten worden vaak geconfronteerd met aanzienlijke financiële lasten wanneer ze aan hun studie beginnen. Als student heb je vaak weinig of geen inkomen.
Een studielening kan je financiële steun bieden om de verschillende kosten van je studie te dekken. Kom meer te weten over de voorwaarden om een studielening te krijgen en over de andere mogelijke financieringsoplossingen om je studies in België te betalen.

Studielening - title

Welke oplossingen zijn er om je studies in België te financieren ?

Zelf financieren

Je studie zelf financieren is natuurlijk de meest aantrekkelijke oplossing, maar helaas niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er andere manieren om je studie in België te financieren:

Studietoelagen

Onder bepaalde voorwaarden kunnen de gewesten toelagen toekennen aan jongeren om hen te helpen hun studies te financieren. Deze steun, beter bekend als “studiebeurzen”, is beschikbaar voor Belgische studenten in het secundair en hoger onderwijs. Het bedrag van de beurs wordt berekend op basis van je inkomen of dat van je ouders.

Bepaalde categorieën buitenlandse studenten kunnen ook in aanmerking komen voor studiefinanciering. Dit is bijvoorbeeld het geval voor :

 • Studenten met de nationaliteit van de Europese Unie die in België verblijven en van wie een ouder in een land van de Europese Unie werkt.
 • Studenten met het statuut van politiek vluchteling die tot 31 oktober van het academiejaar minstens één jaar in België verblijven.
 • Geregulariseerde buitenlandse studenten die in België wonen en uiterlijk op 31 oktober van het lopende academiejaar een verblijfsvergunning verkregen hebben.

Studietoelagen van universiteiten

Soms is het ook mogelijk om een studiebeurs of studietoelage aan te vragen bij onderwijsinstellingen. Deze beurzen worden vaak door gemeenschappen toegekend aan studenten met een laag inkomen. Deze financiële steun kan worden aangevraagd in het hoger of middelbaar onderwijs. Je moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen, waaronder de volgende:

 • Voltijds ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling.
 • Een reguliere student zijn.
 • Geen jaar overdoen of een jaar op een lager niveau volgen dan een reeds voltooid jaar.
 • Voldoen aan het toegestane inkomensplafond om in aanmerking te komen voor de beurs.

Studielening

Als je geen eigen beurs of financiering hebt, kun je een studielening afsluiten om je studie te financieren. Hiervoor kun je terecht bij overheidsinstanties of een financiële instelling. Hogescholen en universiteiten bieden soms ook renteloze leningen aan studenten aan.

Financiële instellingen bieden over het algemeen voordelige leningen aan studenten, maar dit is niet altijd het geval. Aanbiedingen kunnen ook per instelling sterk verschillen. Vergelijk de verschillende aanbiedingen voordat je een keuze maakt: door te vergelijken kun je veel geld besparen!

Als je eenmaal hebt besloten om een lening af te sluiten, moet je de volgende vraag overwegen: welke kredietvorm past het best bij mijn profiel ?

In België kunnen studentenleningen drie vormen aannemen:

Je studies financieren met een persoonlijke lening

Ten eerste kun je kiezen voor een lening zonder bewijsstukken. Concreet leent de bank je een bepaald bedrag, dat jij of je ouders maandelijks moeten terugbetalen. Het bedrag wordt rechtstreeks op je rekening gestort, zodat je bepaalde uitgaven kunt financieren, zoals schoolgeld, boeken, enzovoort, zonder dat je de bank hoeft te informeren over het gebruik van het geleende bedrag. Je weet van tevoren de looptijd van de studielening, de maandelijkse aflossingen en het JKP, dus je komt niet voor vervelende verrassingen te staan.

Goed om te weten: net als de studentenlening dekt de persoonlijke lening ook :

Je studie financieren met een geldreserve

Een andere optie is een krediet opnemen via een geldreserve. De financiële instelling staat je toe om negatief te gaan wanneer dat nodig is, tot de maximale limiet van je kasreserve. Tijdens je studie hoef je alleen de rente te betalen; het geleende bedrag moet binnen 6 maanden na het einde van je studie worden terugbetaald. Je weet van tevoren de limiet van je kasreserve, het rentepercentage en de vervaldatum van je lening. Deze kredietvorm is flexibeler dan een lening op afbetaling, maar houd er rekening mee dat je je krediet binnen zes maanden na het einde van je studie moet terugbetalen, daarom is het zo belangrijk om snel werk te vinden zodra je bent afgestudeerd.

Je studies in België financieren met een studielening

Een studielening is een krediet tegen een voorkeurtarief dat uitsluitend bestemd is voor studenten ouder dan 18 jaar, of hun ouders als ze minderjarig zijn. Een studielening kan worden gebruikt om hoge collegegelden te betalen, in het buitenland te studeren of dure apparatuur aan te schaffen. De voorwaarden van een studielening kunnen verschillen van kredietverstrekker tot kredietverstrekker, dus het is essentieel om de aanbiedingen op de markt te vergelijken. Sommige kredietverstrekkers bieden bovendien speciale studieleningen aan voor mensen met een opgegeven en regelmatig minimum maandinkomen.

Wat zijn de voorwaarden voor een studielening ?

Als je een studielening wilt afsluiten, is het belangrijk om te begrijpen dat je, net als bij elke andere lening, moet aantonen dat je in staat bent om terug te betalen aan de kredietverstrekker. De kredietverstrekker heeft bepaalde garanties nodig om ervoor te zorgen dat het geleende geld op betrouwbare wijze wordt terugbetaald.

Hiervoor moet je :

 • Een minimuminkomen aantonen en stabiele inkomstenbronnen hebben.
 • Een financiële toekomst laten zien die een zekere mate van stabiliteit biedt.
 • Garanties geven als dat nodig is, zoals een borg of borgstelling.

Goed om te weten : in de meeste gevallen, als de student geen inkomen heeft, moeten de ouders de studielening in hun naam afsluiten.

Hoe vraag ik online een studielening aan ?

 1. Begin met het kiezen van het type studielening dat het beste bij jouw behoeften past.
 2. Doe eerst een online simulatie en vergelijk de aanbiedingen.
 3. Dien vervolgens je aanvraag in op de websites van de banken.
 4. Zodra de financiële instelling je aanvraag heeft geanalyseerd, ontvang je een offerte.
 5. Stuur het ondertekende contract per post terug als je wilt profiteren van het aanbod.
 6. Je kunt het krediet gaan gebruiken.

We hopen dat we je hebben geholpen bij het vinden van de juiste financiering voor je studie! Het geldexpert.be team.

Deze inhoud was nuttig voor jou ... delen !
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px