De schuldbekentenis

Een schuldbekentenis is een schriftelijk document waarin een geldlening tussen personen wordt vastgelegd. Met een schuldbekentenis kunt u bewijzen dat het om een lening gaat en niet om een gewone gift, mocht de lener (schuldenaar) weigeren u uw geld terug te betalen.

Wat is een schuldbekentenis?

Een schuldbekentenis is een schriftelijk document tussen een debiteur (diegene die het geld ontvangt) en een crediteur (diegene die het geld uitleent). In dit document erkent de schuldenaar dat hij de schuldeiser een som geld verschuldigd is.

Dit document is van essentieel belang omdat het dient als bewijs van het bestaan van de lening. Zonder dit document zou de lener kunnen beweren dat het gaat om een terugbetaling, een gift of een donatie.

Met dit bewijs kunnen uw erfgenamen bovendien het geld terugkrijgen indien u komt te overlijden.

Etablir une reconnaissance de dette

Wist u dat er vier manieren zijn om zonder bewijs een lening af te sluiten?

Er bestaan veel verschillende mogelijkheden, maar elke manier zal ervoor zorgen dat u het geld kunt terugbetalen:

  • De traditionele persoonlijke lening: de bank leent u geld.
  • De lening tussen particulieren: dit is de manier die u naar deze pagina heeft gebracht. Deze lening wordt gedefinieerd door een schuldbekentenis.
  • De participatieve leningen, zoals gelanceerd door de coöperatieve bank Mozzeno: andere particulieren lenen u geld.
  • De kredietkaart: de beste oplossing wanneer u snel kunt terugbetalen.

Voorbeelddocument van schuldbekentenis tussen particulieren

Wat moet een schuldbekentenis bevatten?

Om geldig te zijn en juridische waarde te hebben, moet een schuldbekentenis bepaalde gegevens bevatten.

De gegevens die niet vergeten mogen worden in een schuldbekentenis :

  • Het document moet gedateerd en ondertekend worden.
  • De achternamen, voornamen en geboortedata van de schuldeiser en de schuldenaar moeten vermeld worden
  • Het verschuldigde bedrag moet in cijfers, maar ook in woorden worden uitgedrukt
  • De aflossingsvoorwaarden moeten vermeld worden en dus ook de datum waarop de aflossing verschuldigd is
  • Vermelding van de rentevoet indien u er één toepast

Al deze gegevens zijn opgenomen in het voorbeelddocument van schuldbekentenis tussen particulieren.

De rente is belastbaar

Als kredietverstrekker moet u er rekening mee houden dat de rente die u ontvangt als inkomen beschouwd wordt en dus aangegeven moet worden.

De aflossingstabel die bij de schuldbekentenis moet bijgevoegd worden

Als u besloten hebt een rentevoet op de lening toe te passen, dan raden wij u aan bij de schuldbekentenis een aflossingstabel te voegen.

Daarop staan de bedragen die elke maand verschuldigd zijn (kapitaal en rente afzonderlijk) en het nog verschuldigde kapitaal. Dit is nuttig voor het geval u samen een vervroegde afbetaling wilt onderhandelen. De totale kosten van de lening met bijhorende rente worden ook aangegeven.

Bereken de maandelijkse terugbetalingen voor de lening

Wij ontwikkelen momenteel onze eigen rekentool. Om uw aflossingstabel te verkrijgen, nodigen wij u uit te surfen naar https://www.tableau-amortissement.org

Veelgestelde vragen over de schuldbekentenis

Uiteraard. Wij nodigen u uit om het voorbeelddocument van schuldbekentenis in te vullen met de contactgegevens van de medekredietnemer. Bovendien moet u de volgende zin toevoegen: de 2 leners handelen hoofdelijk voor alle verplichtingen in verband met deze lening.

Ja, dit is slechts een voorbeelddocument. U zou bijvoorbeeld clausules inzake betalingsachterstand kunnen toevoegen voor het geval er niet op tijd betaald wordt. Wij raden u aan om u te informeren over de geldende wetten om er zeker van te zijn dat het document volledig aangepast is aan uw situatie.

Ja, uw schuld vervalt niet door het overlijden van uw schuldeiser. De erfgenamen hebben recht op uw aflossingen. Neem contact op met de notaris die belast is met de erfenis of blijf op de oorspronkelijke bankrekening storten totdat u officieel wordt uitgenodigd om anders te doen.

Een schuldbekentenis is een schriftelijk document waarin een lening tussen een debiteur en een crediteur wordt vastgelegd. Dit document bevat de contactgegevens van elke partij, evenals financiële informatie en aflossingsvoorwaarden. In ons artikel vindt u de verschillende normen die gerespecteerd moeten worden om dit document rechtsgeldig te laten zijn.

Een schuldbekentenis moet geschreven en gedeeltelijk met de hand geschreven zijn, wil zij juridische waarde hebben. Een schuldbekentenis kan bij een notaris in een authentieke akte worden opgemaakt, maar een schuldbekentenis kan ook onderhands (tussen twee personen) worden opgemaakt.

Het schrijven van een leningsovereenkomst of schuldbekentenis is heel belangrijk. Het is de enige manier voor de schuldeiser om te bewijzen dat het om een lening gaat en niet om een schenking of donatie. Wij nodigen u uit om ons voorbeelddocument van schuldbekentenis tussen particulieren als uitgangspunt te nemen.

VOORBEELDDOCUMENT VAN SCHULDBEKENTENIS TUSSEN PARTICULIEREN

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px