Pas op voor fraude op beleggingsplatformen

De FSMA heeft vastgesteld dat het aantal meldingen van frauduleuze online handelsplatformen tussen 2020 en 2021 met 53% zal toenemen.

Pas op voor financiële fraude op internet

De impact van de bewustmakingscampagnes van de FSMA

In de loop van 2021 zal de FSMA (Autorité des Services et Marchés Financiers) ontving maar liefst 1918 klachten en vragen van consumenten over fraude en illegale aanbiedingen van financiële diensten en producten.
Dit is een stijging van 23% ten opzichte van het jaar 2020. Daarnaast zijn het vooral meldingen over frauduleuze handelsplatformen die sterk zijn toegenomen, met een stijging van 53%.
Waarom? De FSMA meent dat deze stijging grotendeels te danken is aan de bewustmakingscampagnes die zij tussen 2020 en 2021 heeft gelanceerd.

Waarschuwingen ontvangen door de FSMA in cijfers

Illegale aanbiedingen van financiële diensten en producten in 2021 Aantal signaleringen in 2021 Ontwikkelingen sinds 2020
Frauduleuze online handelsplatformen 724 + 53%
Valse kredieten 245 + 12%
Fraude met cryptocurrency 109 - 11%
Boiler rooms 62 - 50%

bron: https://www.fsma.be/fr/news/plateformes-frauduleuses-de-trading-en-ligne-augmentation-de-53-des-signalements

Een grote meerderheid van meldingen met betrekking tot online handelsplatforms

Van de 1.918 consumentenmeldingen die de FSMA in 2021 ontving, had ongeveer 40% betrekking op frauduleuze online handelsplatformen. Het gaat om platformen die handel in binaire opties, Forex-producten, CFD’s of cryptocurrencies aanbieden. Deze platformen lokken consumenten op sociale netwerken door middel van valse advertenties die het imago van Belgische persoonlijkheden gebruiken zonder hun medeweten. In 2021 is het duidelijk dat deze frauduleuze platformen hun technieken hebben gemoderniseerd en gediversifieerd. Ze zenden bijvoorbeeld steeds meer misleidende reclamevideo’s uit op sociale netwerken zoals Twitter en Youtube. Daarnaast maken ze ook gebruik van de promotie van bepaalde mobiele applicaties die opleidingen aanbieden of gekoppeld zijn aan cryptocurrencies. Na het downloaden van een van deze applicaties of het klikken op de advertentie op sociale netwerken, worden de slachtoffers gevraagd hun gegevens in te vullen op een formulier. Vervolgens krijgen ze, meestal heel snel, een telefoontje van de oplichters die hen vervolgens een concreet aanbod doen om te investeren in aandelen, alternatieve producten of cryptocurrencies.

Enorme verliezen

Op basis van meldingen die tussen mei 2019 en december 2021 zijn ontvangen, zouden slachtoffers van deze frauduleuze handelsplatformen in totaal naar schatting maar liefst 50,5 miljoen euro hebben verloren. Aangezien niet alle slachtoffers van fraude contact opnemen met de FSMA en anderen hun verliezen niet systematisch melden, kan dit cijfer veel hoger liggen.

Preventieacties

Zoals in het begin van dit artikel vermeld, heeft de FSMA in 2020 en 2021 verschillende specifieke acties ondernomen om de consument bewuster te maken van de frauderisico’s:

Lancering van een videocampagne

Om het publiek te sensibiliseren voor de risico’s van krediet- en beleggingsfraude heeft de FSMA 10 animatiefilmpjes en getuigenissen ontwikkeld. Het doel van deze video’s is tweeledig: enerzijds om het publiek bewust te maken van het bestaan van deze vorm van fraude en het publiek beter te informeren over de mechanismen van de meest voorkomende krediet- en beleggingsfraude en anderzijds om de consument te wijzen op de stappen die hij moet ondernemen als hij het slachtoffer is van dergelijke fraude.

Lancering van een digitale campagne op Instagram, Facebook en Google:

In oktober 2021 lanceerde de FSMA ter gelegenheid van de Week van de Werkbelegger een digitale campagne op Instagram, Facebook en Google tegen krediet- en beleggingsfraude. De campagne was een groot succes: de posts en advertenties werden bijna 22 miljoen keer bekeken.

Waarschuwingen tegen 156 bedrijven

De FSMA heeft waarschuwingen uitgevaardigd tegen 156 ondernemingen die in België op onregelmatige wijze actief zijn. Onder hen zijn 75 frauduleuze online handelsplatformen, d.w.z. 48% van de waarschuwingen die in het jaar 2021 werden gegeven.

De toegang tot frauduleuze websites blokkeren en aangifte doen bij de gerechtelijke autoriteiten

Steeds meer consumenten nemen preventief contact op met de FSMA wanneer ze fraude vermoeden. Daardoor kan de FSMA sneller ingrijpen en de gerechtelijke autoriteiten informeren.
In 2021 hebben de Belgische gerechtelijke autoriteiten op verzoek van de FSMA vanuit België de toegang geblokkeerd tot 128 websites met frauduleuze aanbiedingen.

Advies van de FSMA

Als u twijfelt of een aan u gedaan aanbod frauduleus is, nodigt de FSMA u uit om :

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px