Pas op met een gratis autolening

Autofabrikanten staan erom bekend, de financieringen tegen 0 procent rente. Deze vorm van lenen lijkt interessant, aangezien u hier geen kosten voor hoeft te maken. Is dit inderdaad het geval, of is het verstandig om hiermee op te passen en wellicht een regulier krediet af te sluiten? Geld lenen kost geld, ook op het moment dat er sprake is van een ‘gratis financiering’. We gaan in op de verschillende kosten waar u rekening mee dient te houden, om een goed beeld te krijgen van de autolening.

Lagere overige kortingen

Op het moment dat u een financiering tegen 0% af kunt sluiten is de kans groot dat er verder ook weinig mogelijkheden tot onderhandelen bestaan. De kans is groot dat de autoverkoper niet zomaar meer in zal gaan op uw pogingen om tot een korting op de aanschafprijs te komen. Heeft u een auto om in te ruilen en sluit u een lening af om de rest van het bedrag te financieren? Pas er dan voor op dat de waarde van de auto die u inruilt niet te laag wordt geschat, aangezien dat een bekende methode is om alsnog een goede marge te kunnen maken.

Kredietopening en controle

Houd er bovendien rekening mee dat er sprake is van een kredietopening, onafhankelijk van de rente die u betaalt. Op het moment dat u een auto leent tegen 0 procent per jaar, heeft u niet zomaar meer de mogelijkheid om een ander krediet aan te gaan. Het CKP heeft het krediet in de registers staan, waardoor het lastig kan zijn om bij een bank een nieuwe lening af te sluiten. U dient de autolening eerst af te betalen, voordat u een nieuw krediet aan kunt gaan. Ondanks de kosten van 0% per jaar kunt u dus wel degelijk hinder ondervinden van deze lening.

Verplichtingen bij een lening

Tenslotte bent u op basis van de lening verplicht om de auto binnen de genoemde looptijd af te betalen. Raakt de auto total loss en bent u daar niet tegen verzekerd, of kunt u de auto na verloop van tijd niet meer betalen? In dat geval is er sprake van wanbetaling en is de kans groot dat u te maken zal krijgen met verwijlintresten. Wat dat betreft is een autolening van 0 procent rente lang niet altijd volledig zonder kosten en bijkomende mogelijke problemen, dus weeg dit goed af tegen de overige mogelijkheden die u heeft.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px