Pas bij geld lenen op met een domiciliëring

pas op met geld lenen via domiciliëringHeeft u de mogelijkheid geld te lenen via een domiciliëring? In dat geval kunt u een bedrag lenen en dat vervolgens ‘automatisch’ terugbetalen. U mist geen betalingen en de kans is groot dat de geldverstrekker u een korting op de rentevoet aan zal bieden. Waar komt die korting vandaan, is er sprake van een addertje onder het gras? Zolang u geld leent bij een bonafide partij of u zaken doet met de overheid is er niets aan de hand, maar u geeft met een domiciliëring meer vrijheid dan u wellicht had verwacht.

Wat is een domiciliëring?

Een domiciliëring is eigen carte blanche om op vaste tijdstippen variabele bedragen van uw zichtrekening af te schrijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat een geldverstrekker de mogelijkheid heeft om elke 5e van de maand een bedrag van uw rekening af te schrijven. Een geldverstrekker vraagt om een domiciliëring op het moment dat het niet iedere keer om hetzelfde bedrag gaat. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn wanneer u geld wilt lenen, maar het is van belang dat u zich goed bewust bent van de vrijheid die u de geldverstrekker op deze manier geeft.

Bestendige of doorlopende opdracht

Een domiciliëring is wat dat betreft ook niet hetzelfde als een bestendige of een doorlopende opdracht. In dat geval is er sprake van de vrijheid om op vaste tijdstippen een vast bedrag af te schrijven. Het bedrag is dus iedere keer hetzelfde, de andere partij kan niet zomaar ineens een hoger bedrag afschrijven. Bij een domiciliëring kan dat wel, waardoor het van belang is om de betalingen alsnog goed in de gaten te houden. In theorie zou een geldverstrekker na de eerste keer vervolgens hogere bedragen af kunnen schrijven, zonder dat daar dankzij de domiciliëring iedere keer opnieuw toestemming voor nodig is.

Voordeel van een domiciliëring

Aan de andere kant biedt de domiciliëring uiteraard ook diverse voordelen, vandaar dat u een korting kunt krijgen op de rentevoet. De geldverstrekker kan de bedragen automatisch afschrijven, zonder dat u daar keer op keer toestemming voor dient te geven. Bovendien valt er ook via een domiciliëring niets af te schrijven wanneer u onvoldoende saldo beschikbaar heeft, waardoor er wel degelijk sprake is van een vorm van bescherming. Het kan echter geen kwaad om goed na te gaan welke rechten u een geldverstrekker geeft op het moment dat u de betalingen voor de geldlening regelt via een domiciliëring.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px