LEGACY – Onderschat de kosten na het geld lenen niet

Kosten leningWilt u geld lenen voor de aankoop van een woning, of voor een ander doel dat u voor ogen heeft? Dan is het van belang om de bijkomende kosten na het geld lenen in ieder geval niet te onderschatten. Met name veel Belgen die een eigen woning kopen onderschatten deze kosten en kunnen daardoor met problemen te maken krijgen. Het is van belang om een financiële buffer achter de handen te houden en niet zomaar het maximale te lenen zonder verdere financiële planning.

Gemiddelde lening en inbreng eigen geld

De gemiddelde lening onder Belgen is het afgelopen jaar teruggelopen. In 2013 bedroeg de gemiddelde lenen van een Belg voor de aankoop van een woning €178.400, terwijl dat een jaar eerder nog €184.918 was. Bovendien stagneerde de totale projectkost rond een bedrag van €278.000. Daarnaast stak men gemiddeld €100.000 in de aankoop van een eigen woning, terwijl dat voorheen €94.000 was. Wat dat betreft lijkt het erop dat men bewuster omgaat met het lenen van geld en meer uit eigen middelen probeert te financieren. Dat neemt echter niet weg dat er ook na het geld lenen kosten kunnen ontstaan.

Toekomstige kosten na geld lenen

Volgens de onafhankelijke adviesverlener Immotheker onderschatten veel Belgen de kosten waar zij op termijn mee te maken kunnen krijgen, wanneer ze een woning kopen. De toekomstige lasten en verplichtingen zijn lang niet iedereen duidelijk, terwijl het wel degelijk verstandig is om daar rekening mee te houden. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor onderhoud, herstellingen en stijgende energiekosten, maar ook de meerkost voor de kinderen die er kan ontstaan. Het is van belang om geld te lenen voor een woning, maar tevens voor een financiële buffer te zorgen, om dergelijke klappen op te vangen.

Leenduur loopt terug

Verder valt op dat de Belg kiest voor een steeds minder lange leenduur. De gemiddelde leenduur is in 2013 afgenomen tot 23 jaar, daar waar deze eerst een stuk langer was. De maandelijkse betalingen namen aan de andere kant wel toe, aangezien die gemiddeld €1.050 bedroegen, tegenover €986 een jaar eerder. Gemiddeld koopt een Belg een woning op z’n 35ste jaar, wat gelijk is aan het cijfer uit 2012. Een koppel doet dat over het algemeen net iets eerder dan iemand die uiteindelijk alleen besluit om een eigen woning aan te schaffen en daarvoor een financiering af te sluiten.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px