Omgeving Brussel levert de hoogste woonbonus op

woonbonus brusselDe omgeving Brussel levert de hoogste woonbonus op, het is wat dat betreft financieel interessant om juist daar te gaan wonen. De woonbonus is er voor iedereen die leent om een woning te bouwen, verbouwen of te kopen. Het is van belang om aan een aantal voorwaarden te voldoen, het is bijvoorbeeld van belang dat er sprake is van een hypothecaire inschrijving van de lening. Daarnaast dient de looptijd minimaal 10 jaar te bedragen en dient het te gaan om de aankoop van de enige en eigen woning.

Zesde staatshervorming

De woonbonus vormt voor de overheid een aanzienlijke kostenpost, die het voor veel mensen mogelijk maakt om een eigen woning te kopen of te bouwen. Toen in 2014 de zesde staatshervorming werd doorgevoerd kregen de drie gewesten in België de mogelijkheid om zelf hun woonbonus samen te stellen. Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel hebben van die kans gebruik gemaakt. Brussel is het gebied waar de woonbonus uiteindelijk het meest gunstig uitpakt.

De woonbonus in Brussel bedraagt tot maximaal €2.290 per ontlener, verhoogd met nog eens €760 tijdens de eerste 10 jaar van de lening. Geld lenen voor een woning is in Brussel wat dat betreft relatief voordelig, vooral wanneer er sprake is van 3 kinderen. Er komt dan nog een aanvullende bonus bij, waardoor er enkele duizenden euro’s aan voordeel beschikbaar zijn.

Woonbonus in Vlaanderen

De woonbonus in Vlaanderen is aan de andere kant het laagst van de drie gewesten. Bovendien heeft Vlaanderen aangegeven de woonbonus de komende jaren niet meer te indexeren. Geld lenen voor een woning wordt wat dat betreft duurder. De woonbonus bedraagt standaard €1.520 per ontlener, met nog eens €760 tijdens de eerste 10 jaar. De woonbonus valt behoorlijk lager uit dan in Brussel, met name wanneer er na 10 jaar sprake is van een terugval naar alleen het basisbedrag.

Woonbonus is Wallonië

Ook de woonbonus in Wallonië is lager dan die in Brussel, het geld lenen voor een woning vraagt er om meer eigen middelen. De woonbonus bedraagt vanuit de basis ook €2.290 met €760 tijdens de eerste 10 jaar. Er is echter sprake van een lagere belasting, waardoor het daadwerkelijke voordeel uiteindelijk lager uitvalt dan in Brussel waar de belasting hoger ligt en in dit geval dus meer voordeel oplevert bij het kopen of (ver)bouwen van een huis.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px