Neobank VergelijkEN

Wat is een neobank? Een neobank is een 100% digitaal bankplatform zonder fysieke kantoren. Al je bankzaken worden hoofdzakelijk beheerd via je smartphone. De voordelen zijn lagere tarieven en snellere dienstverlening dan traditionele banken. Dit verschilt ook van ‘mobiele’ banken, zoals hieronder besproken wordt. 

De beste neobanken volgens de redactie

Bunq logo
N26 logo
Revolut

De nieuwste neo-bank, een product van de groep BNP Paribas, Banque Nickel biedt de mogelijkheid om in 5 minuten een rekening te openen. Vervolgens ontvang je jouw kaart via een partnerboekhandel. => meer weten over Nickel

Wat zijn de fundamentele verschillen tussen een klassieke bank en een neobank?

Lagere kosten

De neobank is voortgekomen uit FinTech, een term die ontstaat door het samenvoegen van ‘financiën’ en ’technologie’. Deze financiële sector, die technologie inzet om financiële activiteiten te verbeteren, is niet pas ontstaan met smartphones. Experimenten hiermee vonden al plaats in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Pas na de financiële crisis van 2008 kon deze technologie echt tot bloei komen. Met de grootschalige adoptie van smartphones werd FinTech eindelijk een B2C (Business To Consumer) activiteit en begon ze financiële diensten aan particulieren aan te bieden.

Startups hebben zich snel in de wereld van neobanken gestort, en met goede reden. Het belangrijkste argument is dat ze aanzienlijk lagere kosten hebben dan traditionele banken. Ze constateerden simpelweg dat iedereen een bankrekening nodig heeft, en de meest voorkomende klacht van klanten is dat ze vaak niet weten welke kosten daaraan verbonden zijn.

"Met een neobank kies je voor gerechtvaardigde kosten, de tarieven zijn transparant en zonder verrassingen."

Geen regionale structuur en daardoor goedkoper

Wat voor velen in dit economische systeem telt, is in de eerste plaats de afwezigheid van fysieke contactpunten. Bankfilialen vereisen enorme investeringen in materiële middelen en personeelskosten. Voor een bank is het bijna altijd noodzakelijk om het nationale grondgebied en vervolgens andere landen waar de bank opereert te bestrijken, wat de situatie complexer maakt. De neobank heeft geen regionale structuur, hoewel ze personeel heeft voor activiteiten en klantadvies. Omdat de kosten in vergelijking met traditionele banken niet hetzelfde zijn, kan ze zich veroorloven om de kosten te verlagen.

Je zult vaak slogans zien die de kosteloosheid van neobanken aanprijzen. Maar niet alles kan gratis zijn. Het zijn nog steeds banken, geen filantropische organisaties. Neobanken zijn altijd goedkoper dan een conventionele bank. Maar zodra je het basispakket ontgroeit en toegang wilt tot meer geavanceerde diensten, zul je moeten betalen. Dit komt doordat neobanken zichzelf niet kunnen onderhouden met leningen en hypotheken; ze moeten andere inkomstenbronnen vinden om te kunnen blijven bestaan.

Een gemakkelijker beheer

De neobank onderscheidt zich ook door zijn eenvoud. Je kunt in een paar minuten vanuit elk deel van de wereld een account aanmaken. Sommige banken vroegen vroeger om inkomenseisen of verplichtingen zoals het domiciliëren van je salaris. Maar dankzij de concurrentiedruk is dit tegenwoordig eigenlijk niet meer het geval bij de beste neobanken.

"Je kunt in een paar minuten vanuit elk deel van de wereld een account aanmaken."

Je beheert je rekening vanaf je smartphone en soms vanaf je computer. Met je bankkaart kun je transacties uitvoeren bij winkeliers, geldautomaten en online aankopen doen.

Gratis of op zijn minst sterk verminderde wisselkosten

De wisselkosten kunnen bij de beste neobanken gratis zijn of in ieder geval goedkoper dan bij een traditionele bank. Je kunt overal ter wereld aankopen doen zonder dat er prohibitieve kosten in rekening worden gebracht, zelfs buiten de Eurozone. Als je veel reist of een expat bent, wordt een rekening bij een neobank nog interessanter.

Wees echter voorzichtig met de beperkingen die een neobank kan opleggen. Hoewel er weinig of geen kosten verbonden zijn aan opnamen in het buitenland, kan er een drempel worden vastgesteld. Daarnaast betaal je kosten die vergelijkbaar zijn met die van een traditionele bank.

Voor geldtransacties naar het buitenland berekent de neobank gewoon de kosten die de buitenlandse bank in rekening brengt, zonder extra kosten. Dit is dus interessanter dan bij een traditionele bank.

Als je een expat bent of veel reist, moet je jezelf afvragen wat de limieten zijn en wat de kosten zijn. Sommige neobanken bieden pakketten aan met hogere kosten, maar die de limieten verhogen en je veel geld kunnen besparen. Het is aan jou om de berekening te maken op basis van je persoonlijke situatie.

Wat zijn de sterke punten van een neobank?

Neobanken zijn anno 2023 een sterke tegenhanger van de traditionele banken. Dit komt omdat:

 1. Je snel en gemakkelijk een account kunt openen vanaf je smartphone, waar je ook bent. 
 2. Neobanken bekend staan om hun transparante tarieven en het vermijden van verborgen kosten.
 3. Neobanken intuïtieve mobiele apps en gebruiksvriendelijke interfaces aanbieden, in tegenstelling tot de vaak slecht ontwikkelde apps van traditionele banken.
 4. Ze vaak voorlopers zijn op het gebied van financiële technologie en bieden innovatieve functies en tools.
 5. Neobanken doorgaans lagere kosten hanteren in vergelijking met traditionele banken.
 6. Je overal ter wereld transacties kunt uitvoeren zonder hoge wisselkosten.
 7. Neobanken vaak aanpasbare spaar- en budgetteringsfuncties aanbieden.
 8. Sommige neobanken extra functies aanbieden zoals het afronden naar boven om te sparen en het delen van rekeningen.
 9. Ze, in tegenstelling tot sommige traditionele banken, geen minimuminkomen of verplichtingen vereisen.
 10. Neobanken lage buitenlandse transactiekosten aanbieden en daardoor interessant zijn voor expats en frequente reizigers.

Zijn neobanken veilig?

Het geld dat je op een neobank-rekening stort, is net zo veilig als op een traditionele bankrekening. Het enige wat je hoeft te doen, is controleren of de neobank die je kiest een bankvergunning heeft. Je geld is in dit geval dus gegarandeerd in het geval van een faillissement van de bank.

Neobanken worden namelijk nauwlettend gevolgd door de financiële toezichthouders. Dit dwingt hen om de meest efficiënte toepassingen in te zetten om veiligheidslacunes aan te pakken en alle systemen voor het witwassen van geld te blokkeren.

Kiezen voor een online bank of neobank?

Online bankieren, mobiel bankieren, digitaal bankieren en neobankieren zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, hoewel er nuances zijn. Online banken zijn doorgaans dochterondernemingen van grote financiële groepen, terwijl neobanken onafhankelijk opereren.

Aanvankelijk waren neobanken beperkt tot betalingsdiensten, terwijl online banken ook kredietdiensten aanboden. Dit betekende dat online banken aanvullende producten konden aanbieden, zoals gereglementeerde of ongereglementeerde spaarrekeningen, levensverzekeringen, consumenten- of hypothecaire leningen, enz. Maar niets is in steen gebeiteld, want neobanken zijn nu bezig met diversificatie door het verkrijgen van bankvergunningen.

Online banken die voortkomen uit traditionele banken hebben zich gemoderniseerd en bieden klanten personalisatie via online platforms en toegang via mobiele apps. De voor- en nadelen van een neobank zijn:

Wat zijn de nadelen van neobanken?

Bij de opkomst van neobanken waren de aangeboden diensten aanvankelijk beperkt, waardoor klanten aarzelden om de overstap te maken vanwege een gebrek aan vertrouwen. Het is begrijpelijk dat het moeilijk is om je geld toe te vertrouwen aan een “merk” dat alleen virtueel lijkt te bestaan. Bovendien was er bezorgdheid over het ontbreken van persoonlijk contact en ondersteuning in geval van problemen.

Neobanken hebben echter stappen ondernomen om het vertrouwen van klanten te winnen. Tegenwoordig bieden ze geruststellende klantenserviceopties, waardoor je gemakkelijk contact met hen kunt opnemen, zowel online, via chat, e-mail en soms zelfs via de telefoon. Deze toegang tot een adviseur heeft veel van de aanvankelijke twijfels weggenomen.

Het is echter belangrijk op te merken dat bij neobanken sommige traditionele bankdiensten ontbreken. Bijvoorbeeld, het gebruik van een chequeboekje of contante stortingen is meestal niet mogelijk. Als je bedrijf dergelijke diensten vereist, zoals in het geval van handelaren, moet je overwegen om een online bank te kiezen die een dochteronderneming is van een traditionele bank en die filialen gebruikt als contactpunten. Hello Bank, bijvoorbeeld, maakt gebruik van de BNP Paribas distributienetwerken voor dergelijke behoeften.

"Het is zeldzaam dat neobanken een krediet, lening of verzekering aanbieden, tenzij ze de juiste goedkeuring verkrijgen."

Buitenlandse rekeningen

Wel, het is geen echt nadeel, maar je moet er gewoon wel over nadenken. De neobank is gevestigd in het buitenland. Je moet dus je rekening aangeven bij de belastingdienst. Inderdaad, Belgen vallen op door hun afwezigheid in de neobanksector, dus je neobank is bijgevolg buitenlands en je rekening wordt als buitenlands beschouwd. Vergeet dus niet deze rekening op te nemen in je belastingaangifte om eventuele sancties te vermijden.

Een onpersoonlijke service

Klassieke banken en kredietverstrekkers benadrukken doorgaans persoonlijke dienstverlening aan hun klanten. In België staat het land voorop in het creëren en behouden van een uitgebreid netwerk van filialen door grote banken. Zowel in België als in het buitenland is er echter een trend naar het verminderen van het aantal fysieke locaties, wat resulteert in filialensluitingen op verschillende plaatsen. Deze structuur begint steeds moeilijker winstgevend te zijn, zelfs voor gevestigde traditionele banken.

Hoe een rekening openen bij een neobank?

Het openen van een rekening bij een neobank is over het algemeen eenvoudig:

 1. Ga naar de website van de gekozen neobank of download hun mobiele app via de App Store of Google Play Store.
 2. Klik op de knop ‘Rekening openen’ of een vergelijkbare optie om een rekeningen te openen bij een neobank.
 3. Volg de instructies op het scherm om persoonlijke informatie in te voeren, zoals je naam, adres, geboortedatum, enzovoort. Je moet mogelijk ook een identiteitsbewijs zoals een paspoort of identiteitskaart uploaden.
 4. De neobank zal je gegevens verifiëren, meestal via een geautomatiseerd proces. Dit kan enkele minuten tot enkele dagen duren, afhankelijk van de bank en het land waarin je woont.
 5. Zodra je aanvraag is goedgekeurd, moet je geld storten op je nieuwe neobankrekening. Dit kan meestal via een bankoverschrijving vanaf je bestaande bankrekening. Bovendien ontvang je een RIB waarmee je overschrijvingen kunt ontvangen of versturen, een bankkaart en natuurlijk jouw persoonlijke login voor de neobankapp. De bankkaart heeft dezelfde functionaliteiten als een traditionele bankkaart. Het is beveiligd met een viercijferige pincode en maakt het mogelijk om aankopen in winkels, online of bij de geldautomaat te betalen.

De drie grote spelers in de wereld van neobanken

Drie neobanken zijn momenteel actief en genieten van een exponentieel succes. Ze hebben allemaal een Europese bankvergunning die je vermogen op je rekening tot 100 000 euro verzekert in geval van een faillissement. Dit is een aanzienlijke zekerheid, vooral omdat verschillende neobanken al met faillissementen te maken hebben gehad.

N26

Néobanque n26N26 is een Duitse bank, opgericht in 2013 door Valentin Stalf en Maximilian Tayenthal. Ze werd in 2015 op de Duitse markt gelanceerd. Het succes van de bank was onmiddellijk en werd snel uitgebreid tot buiten de grenzen van het land, in heel Europa dus.

Deze neobank heeft grote ambities en vooral de ambitie om rechtstreeks te concurreren met de traditionele banken door het verkrijgen van een bankvergunning die haar in staat stelt dezelfde aanvullende diensten aan te bieden, namelijk sparen, lenen en verzekeren.

N26 garandeert een rekening te openen binnen de 8 minuten. Het aanbod is zonder inkomensvoorwaarden, geen stortingsvoorwaarden en geen provisies op betalingen in het buitenland. De bijbehorende bankkaart is een Mastercard.

Een N26 rekening openen
Een N26 rekening openen, kan snel en gratis hier!
GRATIS

Bunq

Bunq logo colorBunq is in 2012 opgericht in Nederland door Ali Niknam. Deze neobank is in 2018 succesvol gelanceerd in Europa en heeft zich al in veel andere landen gevestigd.

Hun slogan luidt “De bank van de vrijheid”. Je hebt 100% controle over je rekening via de applicatie. Bunq wil je helpen bij het beheer van je budget en heeft een uitgavencategorisatiesysteem opgezet waarmee je subrekeningen kunt openen voor specifieke uitgaven, zoals winkelen, vakanties, hobby’s, enz.

Ze bieden ook het jackpot-systeem aan, waarbij je bedragen kunt afronden naar de volgende euro. Bunq is beschikbaar in 7 talen en garandeert een gemakkelijke communicatie met hun adviseurs, die zich in meer dan 30 landen bevinden en beschikbaar zijn via e-mail of online assistentie.

Sinds kort biedt Bunq ook een spaarrekening aan met een actueel rendement van %.

Open nu je Bunq rekening
Het openen van een Bunq rekening kost u 5 minuten en het is gratis!
GRATIS

Revolut

Néobanque revolutRevolut is de belangrijkste concurrent van N26. Het werd opgericht in 2014 door Nikolaj Storonskij en Vlad Jatsenko en is, ondanks de merknaam, een Britse neobank. Sindsdien heeft het zich overal in Europa geïnternationaliseerd en is het zelfs wereldwijd uitgebreid, tot in regio’s zoals Singapore en Australië.

Het duurt maar een paar minuten om de rekening te openen. Revolut is voor iedereen, maar geeft een duidelijk signaal af aan expats en frequente reizigers door de internationale diensten te benadrukken. De makers van Revolut stellen dat ze “niet geloven in financiële grenzen” (sic) en bieden daarom zeer interessante transacties aan, met minimale kosten, in meer dan 150 valuta.

De applicatie biedt alle klassieke functies, inclusief de mogelijkheid om je uitgaven te categoriseren voor beter budgetbeheer, aanpasbare meldingen en de optie om het bedrag naar de volgende euro af te ronden en het kleingeld in een jackpot te plaatsen. Deze nieuwe trend van de jackpot wordt steeds populairder. Op dat moment merk je misschien niet eens dat er kleine bedragen van je worden afgetrokken, maar wanneer je de jackpot opent, zul je merken dat al die kleine beetjes helpen om een aanzienlijke som op te bouwen.

Open nu je Revolut rekening
U kan hier snel en gratis je Revolut rekening openen
GRATIS
Deze inhoud was nuttig voor u ... Deel het !
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px