Mogelijk strengere regels voor kopen of afbetaling

Kopen op afbetalingHet kabinet van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte werkt aan nieuwe regels, die strenger toe gaan zien op het kopen of afbetaling, waar steeds meer consumenten voor kiezen. Het gaat binnen de wetgeving vooral om de kredietkaarten die er momenteel beschikbaar zijn, zoals de Visakaart (Carrefour), de Budget Card (Krëfel) en de Master Card (Media Markt). De verkopers van dergelijke kredietkaarten zullen daarvoor moeten worden opgeleid, waardoor het minder gemakkelijk wordt om deze als consumenten aan te schaffen.

Examen voor kredietbemiddelaars

De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) loopt alvast op de zaken vooruit en heeft daarom besloten een verplicht examen voor kredietbemiddelaars in te voeren. Alle bemiddelaars dienen het examen af te leggen voor 1 januari 2014, om hun kennis op het gebied van de consumentenkredieten te laten testen. Alleen wanneer men slaagt voor de proef behoudt men de mogelijkheid om kredieten aan de man te brengen en consumenten op die manier bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden op afbetaling te kopen. De beroepsvereniging loopt hiermee alvast vooruit op de plannen, aangezien de overheid werkt aan mogelijkheden om niet iedereen zomaar toe te laten dit te doen.

Verkoop of afbetaling

De ontwikkelingen hebben vooral betrekking op de verkoop op afbetaling en de kredietopeningen die er mogelijk zijn. Indien u kiest voor een verkoop of afbetaling koopt u een product of een dienst, die u vervolgens met periodieke stortingen af gaat lossen. Met name de Visakaart van Carrefour is daar een goed voorbeeld van, aangezien u bepaalde artikelen bijvoorbeeld in 3x of 12x af kunt betalen, zonder kosten. Afhankelijk van het bedrag zullen u kosten in rekening worden gebracht. Niet alle consumenten rekenen even goed uit wat de extra kosten in de vorm van rente of ‘kaart kosten’ bedragen, waardoor het kabinet van mening is dat hier aan dient te worden gewerkt.

Kredietopening

De Master Card van de Media Markt is een goed voorbeeld van een kredietopening. U krijgt als consument de mogelijkheid om producten aan te schaffen op basis van een krediet. U betaalt intrest over het bedrag dat u nodig heeft om de aankoop te kunnen doen. Uiteraard zal de Media Markt uw aanvraag eerst grondig bekijken, om te bepalen of u in aanmerking komt voor een kredietopening. Wanneer het kabinet doorgaat met de gemaakte plannen zal het in de toekomst lastiger worden om dergelijke kredietkaarten aan te bieden, bijvoorbeeld zoals de Carrefour en Media Markt dat nu doen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px