Mobiel bankieren groeit explosief

mobiel bankierenSteeds meer Belgen gebruiken hun smartphone of tablet om banktransacties uit te voeren. Het vorig jaar kwamen er volgens cijfers van bankenfederatie Febelfin 1,1 miljoen nieuwe mobiel bankierende klanten bij, waardoor het totaal aantal abonnementen per eind 2015 op 3,19 miljoen kwam te staan. Drie jaar ervoor (eind 2012) hadden nog maar 360.000 consumenten een mobiel abonnement bij een bank. “De Belg kiest er echt voor. Het is eenvoudig in gebruik en dient voor het checken van de rekening maar ook om betalingen uit te voeren”, zegt Febelfin-voorzitter Rik Vandenberghe. De opmars van mobiel bankieren verloopt opmerkelijk explosiever dan de groei die het ‘klassieke’ internetbankieren vanuit een PC of laptop in de achterliggende twintig jaar heeft doorgemaakt. De toename van abonnementen voor internetbankieren bedroeg nooit meer dan 650.000 per jaar. Het totaal staat per eind 2015 op 11,1 miljoen abonnementen.

PS: Consumenten met abonnementen bij meerdere banken worden meerdere keren opgenomen in de Febelfin cijfers.

Het beheer van bankrekeningen is niet ontsnapt aan de opkomst van smartphone apps. Hier volgt een presentatie van 3 bankrekening beheer applicaties

Wie zijn de de mobiele gebruikers

Net als bij de meeste mobiele trends zijn jongeren de trekkers. Door digitaal marktonderzoeker Bert Hendrickx gepresenteerde cijfers laten zien dat de leeftijdsgroep 16 tot 35 jaar (+/- 26 procent van de totale bevolking) bijna de helft van het aantal mobiele gebruikers van bankdiensten vertegenwoordigt. Vooral de opkomst van snelle apps om financiën vanuit een tablet of smartphone te beheren stuwt het mobiel gebruik onder jongeren. Belgen tussen 36 en 65 jaar (+/- 41 procent van de totale bevolking) vormen de andere helft van de mobiele gebruikers. Vooral vanuit deze groep verwachten de banken de komende 2-3 jaar een grote aanwas van nieuwe abonnementen. 65-plussers die online bankieren lijken vooralsnog de oude vertrouwde manier, een PC of laptop, te prefereren.

Bankkantoren sluiten

Het online opvolgen van het rekening saldo, uitvoeren van betalingen en overschrijvingen én zelfs aanvragen en afhandelen van leningen maakt dat steeds minder mensen een bankkantoor binnenstappen. In 2015 sloten landelijk 258 kantoren hun deuren. Van de circa 1200 bankkantoren die aan het begin van deze eeuw hun diensten aan het publiek aanboden zijn er anno 2016 nog maar 6500 over. Naar verwachting zal binnen tien jaar de bank als directe toegangspoort tot financiën haast volledig uit het straatbeeld verdwenen zijn. Met een smartphone of tablet heeft elke Belg zijn geld 24/7 binnen bereik.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px