Maestro kaarten verdwijnen binnenkort in België

Momenteel zijn in ons land ongeveer 10 miljoen Maestro debetkaarten in omloop. Maar Maestro kaarten verdwijnen binnenkort in België. Vanaf 1 juli worden ze geleidelijk vervangen. De reden hiervoor ? Mastercard, het bedrijf dat deze kaarten uitgeeft, heeft aangekondigd een nieuwe debetkaart te introduceren die beter aansluit bij de huidige praktijken op het gebied van e-commerce.

Maestro kaarten verdwijnen binnenkort in belgië

De noodzaak van aanpassing aan nieuwe online betalingspraktijken

Het in 1991 gelanceerde merk Maestro was destijds revolutionair en maakte veilige betalingen mogelijk in verschillende Europese landen. Maestro was echter niet ontworpen voor het digitale tijdperk en is daarom niet geschikt voor de nieuwe online betaalpraktijken. Mastercard heeft daarom besloten alle Maestro-kaarten in Europa te vervangen door een nieuwe kaart, Mastercard Debit genaamd. Deze nieuwe kaart biedt meer gemak bij online betalingen en wordt wereldwijd breed geaccepteerd, in tegenstelling tot Maestro, dat vooral in Europa aanwezig was.

Mastercard Debit : de nieuwe kaart met twee keer zoveel acceptatie

De nieuwe Mastercard Debit kaart wordt wereldwijd op meer dan 100 miljoen verkooppunten geaccepteerd, zowel online als in fysieke winkels. Haar aanvaarding is dus dubbel zo groot als die van de Maestro-kaarten. De beslissing om de Maestro-kaart af te schaffen en te vervangen werd ingegeven door de razendsnelle opkomst van de e-commerce sector in de nasleep van de coronaviruscrisis. Vorig jaar deden niet minder dan 8,5 miljoen Belgen online aankopen voor in totaal bijna 15 miljard euro! En volgens de cijfers van de vereniging BeCommerce werd het merendeel van deze transacties gedaan met een debetkaart.

Verkiest u een kredietkaart ? Bepaal uw selectiecriteria en vergelijk de aanbiedingen van kredietkaarten op de Belgische markt !

Vervanging over maximaal 5 jaar

Mastercard wil de Belgische consument de keuze bieden om altijd zijn debetkaart te gebruiken en tegelijkertijd veilig online aankopen te doen. Vanaf 1 juli zullen daarom alle nieuwe Mastercard-debetkaarten, alsook kaarten die vernieuwd of vervangen worden, Mastercard Debit zijn. Bestaande Maestro kaarten die nog geldig zijn, zullen geleidelijk worden vervangen over een periode van maximaal 5 jaar, wat overeenkomt met de levensduur van een debetkaart. Deze overgang betreft de klanten van de belangrijkste Belgische banken, zoals Argenta, Bank van Breda, Belfius, Beobank, BNPP Fortis, Santander Consumer Finance, ING, Nagelmackers en KBC-CBC. Klanten van banken die werken met Visa, de concurrent van Mastercard, worden uiteraard niet getroffen door deze wijziging.

Ook Maestro kaarten verdwijnen binnenkort in heel Europa

Mastercard voert deze verandering ook door in andere Europese landen waar haar Maestro-merk aanwezig was, zoals Duitsland, Italië, Nederland en Zwitserland. In totaal zullen ongeveer 100 miljoen Maestro kaarten moeten worden vervangen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px