Leningen beschikbaar voor ingeschrevenen bij de NBB

Bent u geregistreerd bij de Nationale Bank van België (NBB) en weigeren alle banken u een lening te verstrekken ? Kredietconsolidatie, microkrediet, leningen tussen particulieren, sociale leningen en verpanding, ontdek de 5 beschikbare leningen voor ingeschrevenen bij de NBB !

Leningen beschikbaar voor ingeschrevenen bij de nbb

Hoe weet ik of ik ingeschreven ben bij de NBB ?

Als u een lening bent aangegaan en een betalingsachterstand hebt, is uw kredietgever verplicht de Centrale voor Consumentenkrediet van de Nationale Bank van België (NBB) op de hoogte te brengen. U komt dan op de zwarte lijst van “slechte betalers” van de NBB te staan.

Het is mogelijk om op verschillende manieren een overzicht te krijgen van de informatie die op uw naam geregistreerd staat (naam van de kredietverstrekker, het geleende bedrag, de status en het contractnummer) :

  • Op de website van de NBB door in te loggen met uw elektronische identiteitskaart of met uw Itsme mobiele applicatie,
  • Door uw aanvraag per post naar de NBB te sturen, met bijvoeging van een kopie van beide zijden van uw identiteitskaart,
  • Door persoonlijk naar de NBB te gaan met uw identiteitskaart.

Goed om te weten : u krijgt nooit telefonisch informatie.

Kan ik een lening krijgen als ik ingeschreven ben bij de NBB ?

Alvorens uw kredietaanvraag goed te keuren, is uw bankier of makelaar wettelijk verplicht om uw dossier te controleren bij de Centrale der Particulieren. Als u geregistreerd bent, wordt dit onmiddellijk aan hen gemeld.

De meeste financiële instellingen weigeren het risico te nemen een lening te verstrekken aan personen die op de zwarte lijst van de NBB staan. Het is echter mogelijk dat sommige gespecialiseerde kredietinstellingen voor mensen die op de zwarte lijst van de NBB staan, u wel geld willen lenen. In de praktijk kunt u, als u op de zwarte lijst staat, kiezen uit 5 verschillende soorten krediet.

Opgelet ! Als u meer dan 1.000 euro schulden hebt opgebouwd door onbetaalde leningen, kan geen enkele kredietinstelling u wettelijk een consumentenkrediet verstrekken, overeenkomstig artikel 77 §2 van boek VII van het Wetboek van economisch recht.

Welke leningen zijn beschikbaar voor ingeschrevenen bij de NBB ?

Er zijn 5 toegestane leningen voor mensen die ingeschreven zijn bij de NBB. Naargelang u huiseigenaar of huurder bent, zijn één of meer van deze mogelijkheden voor u beschikbaar.

Let op : het is ten zeerste aanbevolen dat u niet opnieuw leent voordat u uw schulden heeft afgelost. Geld lenen kost altijd geld, en dit kan leiden tot een spiraal van overmatige schuldenlast.

Kredieten voor eigenaars die ingeschreven zijn bij de NBB

Als u huiseigenaar bent en er is al een hypotheek op uw woning geregistreerd, dan is dat een echt voordeel. U kunt deze hypotheek dan gebruiken om een nieuwe lening aan te vragen.

1. Kredietconsolidatie

Als u momenteel bezig bent met de aflossing van meerdere leningen, waaronder een hypotheek, kan uw makelaar u een alternatief bieden. Dit heet kredietconsolidatie. Met andere woorden, het afkopen van uw bestaande leningen. In ruil daarvoor krijgt u één nieuwe lening met een gewijzigde looptijd en rentevoet. Kredietconsolidatie is een interessante optie om uw financiën te reorganiseren. Het is echter belangrijk op te merken dat er kosten aan verbonden zijn. Als u al schulden heeft, is dit dus misschien niet de beste oplossing voor u.

Leningen voor ingeschreven huurders

Als u een huurder bent, wordt lenen als u in het kredietregister staat ingewikkelder. Zeer weinig kredietverstrekkers zullen geld lenen aan niet-huurders met een kredietverleden bij de NBB. Er zijn echter 4 opties die u kunt overwegen :

2. Microkrediet

Microkrediet, ook “minilening genoemd, is een vorm van persoonlijke lening. Het kan worden verstrekt door banken of andere traditionele kredietorganisaties, maar wordt ook online aangeboden door kredietbeurzen en geldschieters. Meestal liggen de bedragen die geleend kunnen worden tussen de 50 en een paar honderd euro.

3. Particuliere leningen

Een andere manier om geld te lenen terwijl u ingeschreven bent bij de NBB is om een familielid of vriend te vragen u geld te lenen. Als het om een groot bedrag gaat, zal er een kredietovereenkomst moeten worden opgesteld bij een notaris. Voor kleinere bedragen volstaat echter een schuldbekentenisbrief.

Goed om te weten : in België zijn indirecte leningen tussen particulieren via online platformen niet toegestaan voor mensen met een NBB-dossier.

4. Sociaal krediet

Geassocieerd sociaal krediet biedt personen met een laag inkomen (zowel beroepsbeoefenaren als ontvangers van sociale uitkeringen) de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden toegang te krijgen tot leningen om de aankoop van huishoudelijke apparaten te financieren, medische kosten te vergoeden of opleidingskosten te dekken.

5. Pandjeshuis

Tot slot kunt u bij een pandjesbaas een sieraad, een schilderij of een ander waardevol voorwerp in bewaring geven. In ruil daarvoor geeft het pandhuis u een lening ter waarde van het voorwerp. Als u de lening volgens de afgesproken voorwaarden terugbetaalt, kunt u uw eigendom terugkrijgen. Als u de lening echter niet terugbetaalt, heeft het pandhuis het recht het te verkopen om af te betalen.

Hoe kom ik van de zwarte lijst van slechte betalers van de NBB af ?

De enige manier om van de zwarte lijst van de NBB af te komen, is uw situatie te regulariseren door uw schulden af te betalen. Dit proces vergt echter tijd. Zodra u al uw schulden hebt afbetaald, moet u immers nog 12 maanden wachten tot de Centrale voor Kredieten aan Particulieren uw naam van de zwarte lijst heeft geschrapt. In de tussentijd, als je absoluut geld moet lenen, zul je het moeten doen met de leningen die beschikbaar zijn voor mensen op de zwarte lijst, die we in dit artikel beschrijven.

Let op ! Wij kunnen niet garanderen dat een van deze leningen door een bank zal worden toegekend. Dit zijn slechts oplossingen die voor u beschikbaar zijn. De aanvaarding van uw aanvraag hangt af van de kredietverstrekkers en hun analyse van uw dossier.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px