Minstens de helft van de banken in België verstrekt huurders geen lening voor de huurwaarborg, terwijl ze daar wel de verplichting toe hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Gent. Bankenfederatie Febelfin kan zich niet in de cijfers vinden, maar onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe geeft aan veel e-mails te hebben ontvangen van klanten die van hun bank simpelweg te horen hebben gekregen dat er nooit kredieten voor de huurwaarborg worden verstrekt. Toch geldt er een wettelijke verplichting voor de verstrekking daarvan, waardoor dat niet voor zou moeten mogen komen.
De banken zijn sinds 8 jaar verplicht om hun klanten geld te lenen voor een huurwaarborg. Uit een eigen onderzoek met mysteryshoppers en een praktijktest blijkt dat 26% van de banken aangeeft hiervoor nooit kredieten te verstrekken. Daarnaast reageert 18% van de banken niet op een aanvraag per e-mail en vraagt iets meer dan de helft om meer inlichtingen of een afspraak; het lijkt daar eventueel mogelijk om een lening af te sluiten voor de huurwaarborg.
Banken houden zich niet aan verplichting
Banken lijken zich niet aan de afspraken te houden, iets dat woordvoerder Geert Inslegers van de Vlaamse huurdersbonden niet verrast. Volgens hem hebben zij in het verleden ook al eens zo’n onderzoek gedaan en kwamen daar min of meer dezelfde cijfers uit. Diverse banken hebben zich vanaf het begin niet aan de verplichting tot de verstrekking gehouden, andere banken doen al langer moeilijk en stellen zich daarmee totaal niet in dienst van de klant.
De bankwaarborg is voor veel huurders aan de andere kant van groot belang. Huurders hebben vaak te maken met een borg van een eerdere woning die zij nog niet terug hebben gehad, terwijl ze bovendien verhuiskosten betalen en de eerste maand huur dienen te betalen. Wanneer een klant geld wil lenen voor de huurwaarborg en daar vervolgens een negatief antwoord op krijgt ontstaan er gemakkelijk financiële problemen.
Onredelijke verzoeken tot geld lenen
Bankenfederatie Febelfin is het niet eens met de beschuldigingen, de organisatie heeft er twijfels bij. De secretaris-generaal geeft in ieder geval aan dat banken onredelijke verzoeken mogen weigeren, waar in veel gevallen sprake van is. Iemand met een inkomen van duizend euro per maand die een woning van achthonderd euro per maand wil horen komt daar bijvoorbeeld niet voor in aanmerking. Wat dat betreft lijken de banken zich voorlopig niet bewust van de problemen en is de kans klein dat er snel veranderingen optreden.